Monday, December 13, 2010

Tutorial Pakai Shawl edisi Lanabusybee ^^

Sekarang ni memang trend pakai shawl kan...aku pun ada try pakai shawl gak..start try pakai masa tahun 2009...taaaaapi bf aku(masa tu la now dah jadi hubby^^) dia xsuka aku pakai shawl huhuhu...dia kata, kalau pakai shawl nmpk kepala tu seketul sekali kepala, macam buah tembikai, apakah?? lagipun dia kata muka aku ni xsesuai wuwuwuw(T_T)

penah aku tanya hubby aku, kalau orang yang kurus, muka dia bujur cantik je, bukan tembam mcm aku, dia suka x tengok pakai shawl atau syiria?? dia kata, still xsuka..xcantik pun dia kata..melekap kt dahi..ok2, dah la, kecantikkan tu subjektif kan...dia xsuka sudah huhuhu....

masa dia masih bf aku, apa aku heran kan...pakai je muahaha..tapi bila aku dah jadi wifey dia, kena la ikut cakap dia o_O huhuhu...klu ingkar berdosa...

penah sekali tu aku uploadkan gambar profile kt fb dengan pakai shawl seperti pic di bawah ni, pastu tetiba ja aku login fb, gambar profile aku jadi lain erkkk.....rupa2nya hubby aku yang tukaq huhu..xpa la, aku akur huhu
pic yang penah jadi profile di fb ermmmm

shawl ni aku dah bg adik aku dah huhuhu, kena mintak balik ni miahaha

ni lak gambar raya tahun 2009...

ni lak gambar baru amek tadi yer muahaha...muka masa anak dara dengan mak dara dah lain yer, ketembaman terserlah kuikui ^^

oleh itu, saya lanabusybee ingin membuat tutorial pakai shawl tapi xnmpk mcm kepala tembikai lagi ahahaha^^

bahan-bahan yang diperlukan ialah:
1. sehelai shawl
2. inner awning
3. 3 biji brooch (nk guna pin pun boleh)

cara-caranya....(sorry gambar quality low, guna webcam diwaktu malam hehehe)
1. pakai inner yang ada awning...harganya hanya RM10 sahaja...kain jenis lycra..beli kt Jalan Tar, sapa nk kirim email je kt aku ek..aku malas nk buat bisnes, tolong beli ok jer ^^....


2. bahagikan pendek dan panjang...amek yang pendek dan pinkan ke tepi...

2. yang pendek tadi pin kt atas kepala..pasepa tak pin saja di dagu mcm pakai tudung biasa tuh? aku xsuka, nanti kedudukan shawl di kepala asek lari2 saja huhuhu

3. bila di pinkan, mcm ni la jadinya (ada setengah orang pinkan di atas kepala supaya jadi mcm ala2 tudung Dato' ct pakai, tapi aku xsuka mcm tu, serabut huhuhu)

4. kemaskan tudung yang pendek di bahagian dada.

5. dan pinkan di bahu...supaya shawl ni statik je duduk kt ctu hehehe

6. amek bahagian yang panjang tadi, lilitkan ke atas kepala kemas2...

7. bawa sampai ke hujung sebelah kanan...

8. pastu nk selit kt pipi pun boleh..

9.nk pin pun boleh...pin la bagi nampak kemas dan tidak terlucut..untuk lebih kemas, korang pinkan pada bahagian tengah kepala dengan pin, so shawl xkan lari2 lagi...
10 so dah siap!! ^^ senang je kan..dan tak nampak la mcm buah tembikai lagi muhahaha...

agak pendek jugak la kan..kalau nk labuh kena beli shawl yang jenis pashimina tuh..ha yang tuh labuh, leh jadi minah arab hehehe....Selamat mencuba ^^

6 orang yang tak busy ^^:

kinN~ said...

kin xpernah ag pakai macam ni.boleh try ni..thanx! :D

anita_hanapiah said...

ooo..mcm 2 ka nk pkai senang ja la..ingatkan susah...nk try la...hubby aku pun xsuka pakai tudung yg ada awning keras..dia kata muka aku xsesuai..tp pakai syiria ok plak...

Alida Ali said...

letih la aii nak lilit2...semua shawl akak simpan je...

kak ina kl (1) said...

dah tua macam akak ni tak yahlah pakai tudung gaya camni..nanti orang kata buang tabiatlah pulak..

ala dik oiii akak bulan ni tak gak dpt be..relax aaaa

~IekaZakaria~ said...

Ika lum penah try cara gini.. weeeehoooo.. pasni leh try.. thanx kakak for the tips! Like.. like...

LanaBusyBee said...

kinn : try2 ^^

anita : pulak...sebab muka ang bujur, so laki ang suh pakai yang syiria, org muka bujur pakai syiria cantik la ^^

kak ida : byk x shawls akak yg x pakai? jual bundle kt saya heee~~

kak ina : tq kak sudi singgah blog busy saya ni ahahaha...ala, ustazah bahiyah pun pakai shawl gak akak, tapi yang jenis labuh la, suweet pe kak hehehe...

ika : ha try2 ^^

Post a Comment

Please give ur comment ^^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...