Sunday, April 9, 2017

Cara Menggunakan Easy Parcel

Haiiii....dah lama aku menyepi...sibuk dengan urusan seharian di mana dengan bisnes, dan anak-anak hehehe

ok, kali ni aku nak share pasai guna Easy Parcel...
Bagi yang berbisnes macam aku ni, ataupun hampa memang selalu nak kena pi pos barang, apa kata aku suggestkan hampa untuk guna Easy Parcel ni...Boleh click link ni 

Easy Parcel ni tak payah nk sign kontrak apa (tapi poslaju panggil ni penghantaran berkontrak lah)

Jika kawasan hampa kawasan bandar, memang poslaju akan mai pickup bila kita dah arrangekan schedule untuk pickup, ok satg aku cerita lebih lanjut.

Apa yang bestnya easy parcel ni?
Memudahkan kita untuk pos barang
1. setiap kali kita nk pos barang, kita hanya perlu click2, dan bayar, pastu nanti posmen mai pick up
2. senang bila customer yang repeat order, alamat dah ada siap dah. Jika kali pertama kita key in alamat customer, secara automatiknya, alamat tu akan di simpan...nanti nk guna alamat tu, hanya cari balik guna poskod sahaja
3. tak payah sibuk2 nk beratur nk beli sampul prabayar tu, pastu nnt nak kena tulis tangan pulak alamat tu.
4. Mudah kita topup credit untuk bayar postage kita.

Kelemahan atau kekangan
1. ada sesetengah tempat tak ada perkhidmatan pickup poslaju (macam aku, aku guna alamat rumah mak mertua aku, tapi barang tu nanti husband aku sendiri yang pi letak di kaunter poslaju hahaha...sebab apa? sbb aku nk guna easy parcel, tak yah nk beratur panjang mcm point no 3 di atas hahaha..
2. kena ada printer untuk print slip alamat...kalau hampa tak dak printer macam mana nk guna easy parcel ni kan
3. kena ada penimbang untuk timbang barang kita yang nak di pos...kalau guna easy parcel, dia jimat, sebab barang 1kg ke bawah RM6 sahaja (eh ni dah masuk dalam kategori best dah ni hahaha)....
4. Kena beli pembalut sendiri dan mintak siap2 plastik poket untuk letak slip alamat tu..macam aku buat servis label, so aku gunakan envelope ja lah. So agak makan kos di sini hehehe...
5. minimum untuk topup credit adalah RM100....satu jumlah yang agak banyak lah...tapi ok ja, kumpul2, sat ja habih RM100 untuk postage tu hahaha..


Ok, jom aku bagitau cara-cara untuk guna easy parcel ni.

Mula2, kena la sign up dulu...sila klik link ni na  dan hampa akan dapat RM25 percuma...kiranya hampa boleh pos barang dengan nilai postage Rm25 lah...jimat kan hehee

tekan button sign up tepi kanan sekali


so ini adalah dashboard dalam easy parcel, macam aku punya ni baru topup RM100 , tapi harini dah habih dah hahhaha....

apa fungsi top up tu? untuk kita isi semula credit, so nanti bila nak bayar postage, kita hanya tolak dari credit kita ja la...tak pa, baca dulu, satg hampa akan faham

so kalau nak topup, hampa tekan button top up tu, pastu akan keluaq macam kat bawah ni....


dia ada option untuk hampa pilih yang mana...selalunya aku amek yg rm100 tu ja la hahaha....kalau hampa top up rm500 dapat free flyers (sampul warna pink y ang comel)

pastu boleh buat pembayaran melaui banking online ataupun credit card...


ok, dah settel bab tu, hampa boleh edit alamat hampa, pi kt profile setting..pentingnya untuk setting profile, supaya nanti bila nk print slip, alamat kita yang kita nk guna tu dah ada siap2...nanti kita hanya key in alamat customer sajalah...yang penting, hampa kena guna alamat yang ada pos laju pickup, kalau poskod xdak poslaju pickup, memang option untuk keluaq pilihan currier nanti tak pos laju...faham tak ek? hahaha, satg aku terangkan lagi....

ok, bila dah isi semua, hampa pi kt dashboard, pastu akan keluaq macam kat atas ni....so hampa masukkan poskod alamat hampa tu, dengan poskod alamat customer, buh sekali berapa berat barang yang nak pos tu kt sebelah kanan sekali, pastu tekan quote & book

so detail akan keluaq macam ni...hampa boleh lah pilih servis currier mana yang hampa nak guna...kalau aku guna poskod rumah aku, contoh 06400, courier poslaju takkan keluaq macam kat atas tu.. ok faham la kan sebab apa aku guna alamat rumah mertua aku, sebab nk guna courier servis poslaju hahaha....

bila hampa tekan book now, maka akan keluaqlah seperti di atas...so isilah details nya....yang pgeon point tu abaikan ja hahaha...jangan tick tau, biaq ja...

yang pickup address tu lah alamat rumah mertua aku hahaha..ada setengah poslaju kena call untuk pickup barang, macam aku, au tak call la, sebab pi letak sendiri kt kaunter..

yang sebelah kanan tu, isi lah details customer hampa...kalau dah isi dah sebelum ni, boleh tekan button address book tu, nanti akan keluaq alamat yang kita guna poskod awai2 tadi masa kita quote tu.

contoh macam kat bawah ni...so klik ja la, tak yah teruk nak isi dah...



pastu jangan lupa untuk tick i agree kat atas ni pastu klik next step.


so akan keluaqlah macam kat atas ni...lepas dah confirm semua betoi, click lah button hijau troli tu untuk bayar...macam aku buat, aku akan buat banyak2 dulu (isi customer lain jugak) baru click bayar sekaligus.
so dia akan keluaq macam ni, pastu klik la pada pay with credit now...yang nilah credit yang kita dah top up awai2 tadi...

bila dah bayar, so dia akan keluar macam ni...ok, hampa nampak dak yng "print now" tu, tu adalah slip alamat, so hampa kena print lah...kena sediakan 2 helai kertas a4 na...

macam nilah rupa slip alamat tu..so akan ada 4 copy, 1 utk simpanan kita

lepas dah print semua, kita akan dapat details seperti di atas. so kalau terlupa nk download slip alamat tu, boleh tekan butang printer kanan sekali untuk download...kalau nak tracking, klik saja kt tracking no tu...dia akan keluaq macam kt bawah ni...

senang kan???
 so faham kan? senang easy parcel ni...cuma leceh tang nk print alamat, pastu nk potong slip alamat lagi hahaha....tapi aku suka, sebab semua kt hujung jari, tak yah nk beratuq2 dah hehehe....

eh satu lagi aku lupa nak bgtau, kalau hampa nak pi letak sendiri parcel yang dah siap semua dengan slip, jangan lupa untuk isi borang merah ni...

ok, itu saja, moga bermanfaat ^^

#cikbeegeeoo

psssst : ada sesetengah tempat yang tak boleh guna perkhidmatan poslaju (untuk pickup barang) so hampa pepandai la guna alamat yang ada naaaa hehehe....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...