Thursday, August 10, 2017

Gambar Raya Aidilfitri 2017


Ceh, syawal dah berlalu pergi baru nak bubuh gambaq raya hahaha, apa la hang ni :P ntahnya dah berapa hari lagi nak raya haji pulak kan...

Oklah, aku nk cerita sikit lah Raya 2017 kali ni...semuanya prepare last minit weh...tak tau pasai pa...dengan kewangan tungging langgang hahaha...

mayb sebab kami baru pindah rumah, so memang guna duit banyak lah...pastu duduk plak sekitar aloq staq, tesco dekat, aman central dekat, giant dekat hahaha...motifnya? faham-faham ja la hahaha

ok nak citalah pasai baju raya kami anak beranak...kononnya tahun ni trend kebaya/kebarunglah, aku nk ikut trend la kan...baju aku, aku beli kt Annajah Shop, murah ja RM85 ja sepasang (tak termasuk postage) ada yang lain juai smpi RM109 ( tak termasuk postage) baju aku dapat seminggu sebelum raya, siap kena alter, sebab besaq, hahaha, aku rasa mcm aku gemok sangat pi amek XL kekeke....

pastu baju fathia fatima aku beli dekat web http://momshousebabyshop.com/ kiranya ni kali kedua aku beli lah, tahun lepas aku beli untuk fathia, tahun ni repeat beli lagi, sebab kain kapas serap peluh...taaaaaapiiii sangat menghampakan huhuhuhu...ukuran baju tak di beri dengan betoi...aku beli baju fathia saiz L, bahu saiz 11 inci, sedangkan bahu fathia 9 inci ja, aku pikiaq tak palah, nanti boleh pakai lama beli besaq sket, sekali sampai, elok2 jaa....hmmmm....tapi labuh tu tak kisah la, sebab dia cepat tinggi....baju fathia oklah...puas hati...

mai kat baju fatima, masa tu fatima 8 bulan, aku amek lah saiz xs...dia kata xs utk 5-9 kg, (6-8 bulan) fatima berat baru 6 kg...sekali smpai, weeeeh ni baju anak patung ka ni? baby yang baru lahir pun tak muat kepala nak masuk leher baju tu.....weeeh apa ni? nak hangin pun tak guna, sebab dah last minit beli, pada muka hahaha...aku snap gambaq, dan inbox pada fb momshousebaby tu, di balasnya, inshaAllah tahun depan akan buat zip pada depan baju...hmmmmm......last aku bagi kt mak aku, mintak tolong dia alter, mak aku tetas bahagian depan tu, letak butang katup...dan baju tu kecik dengan fatima, hampa tengok tu, nampak perut dia kan? hahahaha...dah la mahai weh RM79 huhuhuhu...demi nak sedondon kan...kalau upah pun berbaloi la boleh pakai, ni pakai sekali ja huhuhu...serik dah, tahun depan tempah awal la jawabnya huhuhu.....

ok bab baju laki aku plak...hat ni lagi sadis...malam raya baru nak cari...dia sibuk nak kurta, kurta, kurta hahahaha....masalahnya kurta yang ada, yang dia minat tak dak kaler sedondon iaitu dark purple, hadoi penin....pukul 1 pagi malam raya dok kt tesco mergong lagi, dia cari baju...tak jumpa, pastu pi bazar kt stadium plak...sampai pukul 3 pagi kot...sekali warna lari 1 tona lebih cerah hahaha, dan bukan dark purple, dan bukan kurta tetapi baju raihan (butang sampai bawah) hhahaha, aku hanya mampu hahahaha ja la...

sebabnya dia eksen, dia kata baju dia tak pa...cari lambat2 tak pa, aku ingat dia tak mo raya dah hahaha...

dah di pagi raya, fathia demam huwaaaaa....ikutkan di awal pagi memang nak balik rumah mertua, tapi memandangkan fathia mmg tak larat, tgk mata dia kuyu saja....jadi, lepas makan ubat, kami tunggu dia kebah...dalam pukul 12 macam tu dah ceria, Alhamdulillah...tapi memang spare ja la ubat demam tu dalam bag....

dan fathia berlarutan demam sampai raya ke 4, on dan off...masalahnya dia aktif...aku pikiaq yang baik2 jalah, mungkin antibodi dia tengah nak di bina, sebab tu dia demam....

ok, itu sajalah cerita baju raya dan raya 2017 yang tak best...tapi best dengan kehadiran fatima, sebab fathia ada kawan yeaaaay ^^

xoxo
Lanabusybee

Wednesday, August 9, 2017

Hantu laksa? Tapi tak reti buat laksa? Akulah tu hahaha ...Resepi laksa sedap


Haaaaa amacam?? terliuq dak? hahaha...ni adalah kali ketiga aku buat laksa sepanjang hidup ku 33 tahun hahaha....loser kan? nama hantu laksa, tapi tak pandai buat kekeke...so do i care? hantu laksa, nk makan pi la beli kan? hahahaha

tapi di sebabkan susahnya lah nak jumpa laksa yang di juai, rasanya sedap, so aku rasa sangat tak senang duduk, kita dah bayangkan kesedapan laksa tu macam mana, sekali beli makan tak sedap, adoi lah....

first time aku buat masa tahun lepas, masa mengandungkan fatima, siap terluka jari kena bawang...guna resepi sapa ntah dok forward2 dalam facebook tu...laksa tumis...tapi bagi aku tak sedap....

pastu try plak kali kedua, 2 bulan lepas, pun tak sedap jugak....masa raya haritu, cousin aku ada buat laksa...padahal fatima baru 8 bulan, ye la kononnya kena pantang laksa setahun kan...tak pa aku try la tgk, badan aku, nanti aku tau rasa sakit ka dak hahaha....tapi jamu kan ada...

ok, berkenaan laksa cousin aku, yang dia buat tu, pergh....dah lama xrasa laksa sedap macam tu...even laksa mak aku tak sesedap tu pun....so aku risik bisik resepinya, dan aku buat semalam follow sebijik2 resepi dia bagi, menjadi weh!! dan sedap hahaha....

yeaaay rasa mcm boleh pejam mata dah buat laksa pasni kekeke

ok meh aku share resepi ituuuh ya ^^

Resepi Laksa Utara yang sedap

Bahan2 (boleh 20 orang makan)

Ikan temenung 1kg
Ikan sardin 1 tin besaq
Cili kering
Belacan 2 ruas jari
Bawang besaq merah 3 bijik hat besaq2 
Asam keping
Gula
Garam
Daun kesum seikat
Bunga kantan 2 (aku tak bubuh bunga kantan, sebab angin kan) 

Ikan:
Rebus dgn asam keping
Asam keping banyak lagi sedap
Asing isi dgn tulang
Blend isi sampai hancuq (letak tepi)
Blend tulang2 sampai hancuq (tapis pakai penapis kain pastu ambik aiq dia letak tepi)
Aiq rebusan lebih tadi letak tepi
Ikan sardin buang sos basuh siap pastu blend hancuq

Blend:
Cili kering
Bawang 
Belacan

1. Masuk bahan2 hat blend tadi
2. Mendidih gulp3 sikit tuh masuk aiq rebusan ikan 
3. Masuk isi ikan hat blend lumat
4. Masuk aiq tulang2 hat tapis dgn penapis kain tu sekali dgn hat sardin tadi
5. Buh daun kesum
6. Buh bunga kantan
7. Buh asam keping lagi (hat rebuih dgn ikan tadi pun buh jugak)
8. Garam biaq lebih sbb satgi makan dgn laksa dia rasa tawaq
9. Masuk gula ikot sedap rasa untuk lawan rasa masam tu sikit

ni aku copy paste sebijik2 daripada cousin aku whatsapp hehehe...ok, dia menaip tau, buat copy paste dari mana2, aku yang copy paste apa yang dia tulis hehehe...

ok itu ja lah, sapa dah try, nanti jangan lupa komen na ^^

xoxo
Lanabusybee:P

Tuesday, August 8, 2017

My 2nd Princess

Hiiii....aku tak perkenalkan lagi anak no 2 aku ni...Nama di beri Fatima Raisha (gabungan pangkal huruf F dan R (firdaus + ruby ) hahahaha nak jugak :P

Fatima lahir pada 26 hb 10, secara pembedahan jugak lah hahaha...dah kalau high bp tu tak lari ke mana dah, memang kena masuk OT hahaha....

Alhamdulillah, dah 9 bulan dah fatima...fatima senang di jaga, dan sangat menyenangkan....sama ja macam kakak dia fatia, cuma fatia sekarang fasa tantrum yg sangat dasat, hahaha manja lebih2, sebab ada adik sama kot....nasiblah adik ni cool saja...

Alhamdulillah untuk kurniaan rezeki Allah bagi dua orang puteri ni...aku rasa cukup dua saja hahaha...sebab aku nk tumpukan depa dua...nanti boleh pi jalan-jalan malaysia kan kalau depa dah besaq hehehe (alasan sangat)

oklah, belanja 2 keping gambaq fatima ^^

psttt : nanti aku terima menantu lelaki je lah hahaha

Sunday, April 9, 2017

Cara Menggunakan Easy Parcel

Haiiii....dah lama aku menyepi...sibuk dengan urusan seharian di mana dengan bisnes, dan anak-anak hehehe

ok, kali ni aku nak share pasai guna Easy Parcel...
Bagi yang berbisnes macam aku ni, ataupun hampa memang selalu nak kena pi pos barang, apa kata aku suggestkan hampa untuk guna Easy Parcel ni...Boleh click link ni 

Easy Parcel ni tak payah nk sign kontrak apa (tapi poslaju panggil ni penghantaran berkontrak lah)

Jika kawasan hampa kawasan bandar, memang poslaju akan mai pickup bila kita dah arrangekan schedule untuk pickup, ok satg aku cerita lebih lanjut.

Apa yang bestnya easy parcel ni?
Memudahkan kita untuk pos barang
1. setiap kali kita nk pos barang, kita hanya perlu click2, dan bayar, pastu nanti posmen mai pick up
2. senang bila customer yang repeat order, alamat dah ada siap dah. Jika kali pertama kita key in alamat customer, secara automatiknya, alamat tu akan di simpan...nanti nk guna alamat tu, hanya cari balik guna poskod sahaja
3. tak payah sibuk2 nk beratur nk beli sampul prabayar tu, pastu nnt nak kena tulis tangan pulak alamat tu.
4. Mudah kita topup credit untuk bayar postage kita.

Kelemahan atau kekangan
1. ada sesetengah tempat tak ada perkhidmatan pickup poslaju (macam aku, aku guna alamat rumah mak mertua aku, tapi barang tu nanti husband aku sendiri yang pi letak di kaunter poslaju hahaha...sebab apa? sbb aku nk guna easy parcel, tak yah nk beratur panjang mcm point no 3 di atas hahaha..
2. kena ada printer untuk print slip alamat...kalau hampa tak dak printer macam mana nk guna easy parcel ni kan
3. kena ada penimbang untuk timbang barang kita yang nak di pos...kalau guna easy parcel, dia jimat, sebab barang 1kg ke bawah RM6 sahaja (eh ni dah masuk dalam kategori best dah ni hahaha)....
4. Kena beli pembalut sendiri dan mintak siap2 plastik poket untuk letak slip alamat tu..macam aku buat servis label, so aku gunakan envelope ja lah. So agak makan kos di sini hehehe...
5. minimum untuk topup credit adalah RM100....satu jumlah yang agak banyak lah...tapi ok ja, kumpul2, sat ja habih RM100 untuk postage tu hahaha..


Ok, jom aku bagitau cara-cara untuk guna easy parcel ni.

Mula2, kena la sign up dulu...sila klik link ni na  dan hampa akan dapat RM25 percuma...kiranya hampa boleh pos barang dengan nilai postage Rm25 lah...jimat kan hehee

tekan button sign up tepi kanan sekali


so ini adalah dashboard dalam easy parcel, macam aku punya ni baru topup RM100 , tapi harini dah habih dah hahhaha....

apa fungsi top up tu? untuk kita isi semula credit, so nanti bila nak bayar postage, kita hanya tolak dari credit kita ja la...tak pa, baca dulu, satg hampa akan faham

so kalau nak topup, hampa tekan button top up tu, pastu akan keluaq macam kat bawah ni....


dia ada option untuk hampa pilih yang mana...selalunya aku amek yg rm100 tu ja la hahaha....kalau hampa top up rm500 dapat free flyers (sampul warna pink y ang comel)

pastu boleh buat pembayaran melaui banking online ataupun credit card...


ok, dah settel bab tu, hampa boleh edit alamat hampa, pi kt profile setting..pentingnya untuk setting profile, supaya nanti bila nk print slip, alamat kita yang kita nk guna tu dah ada siap2...nanti kita hanya key in alamat customer sajalah...yang penting, hampa kena guna alamat yang ada pos laju pickup, kalau poskod xdak poslaju pickup, memang option untuk keluaq pilihan currier nanti tak pos laju...faham tak ek? hahaha, satg aku terangkan lagi....

ok, bila dah isi semua, hampa pi kt dashboard, pastu akan keluaq macam kat atas ni....so hampa masukkan poskod alamat hampa tu, dengan poskod alamat customer, buh sekali berapa berat barang yang nak pos tu kt sebelah kanan sekali, pastu tekan quote & book

so detail akan keluaq macam ni...hampa boleh lah pilih servis currier mana yang hampa nak guna...kalau aku guna poskod rumah aku, contoh 06400, courier poslaju takkan keluaq macam kat atas tu.. ok faham la kan sebab apa aku guna alamat rumah mertua aku, sebab nk guna courier servis poslaju hahaha....

bila hampa tekan book now, maka akan keluaqlah seperti di atas...so isilah details nya....yang pgeon point tu abaikan ja hahaha...jangan tick tau, biaq ja...

yang pickup address tu lah alamat rumah mertua aku hahaha..ada setengah poslaju kena call untuk pickup barang, macam aku, au tak call la, sebab pi letak sendiri kt kaunter..

yang sebelah kanan tu, isi lah details customer hampa...kalau dah isi dah sebelum ni, boleh tekan button address book tu, nanti akan keluaq alamat yang kita guna poskod awai2 tadi masa kita quote tu.

contoh macam kat bawah ni...so klik ja la, tak yah teruk nak isi dah...



pastu jangan lupa untuk tick i agree kat atas ni pastu klik next step.


so akan keluaqlah macam kat atas ni...lepas dah confirm semua betoi, click lah button hijau troli tu untuk bayar...macam aku buat, aku akan buat banyak2 dulu (isi customer lain jugak) baru click bayar sekaligus.
so dia akan keluaq macam ni, pastu klik la pada pay with credit now...yang nilah credit yang kita dah top up awai2 tadi...

bila dah bayar, so dia akan keluar macam ni...ok, hampa nampak dak yng "print now" tu, tu adalah slip alamat, so hampa kena print lah...kena sediakan 2 helai kertas a4 na...

macam nilah rupa slip alamat tu..so akan ada 4 copy, 1 utk simpanan kita

lepas dah print semua, kita akan dapat details seperti di atas. so kalau terlupa nk download slip alamat tu, boleh tekan butang printer kanan sekali untuk download...kalau nak tracking, klik saja kt tracking no tu...dia akan keluaq macam kt bawah ni...

senang kan???
 so faham kan? senang easy parcel ni...cuma leceh tang nk print alamat, pastu nk potong slip alamat lagi hahaha....tapi aku suka, sebab semua kt hujung jari, tak yah nk beratuq2 dah hehehe....

eh satu lagi aku lupa nak bgtau, kalau hampa nak pi letak sendiri parcel yang dah siap semua dengan slip, jangan lupa untuk isi borang merah ni...

ok, itu saja, moga bermanfaat ^^

#cikbeegeeoo

psssst : ada sesetengah tempat yang tak boleh guna perkhidmatan poslaju (untuk pickup barang) so hampa pepandai la guna alamat yang ada naaaa hehehe....

Wednesday, January 11, 2017

Tak perlukan makeup remover lagi dah!!!

Hiii semuaaa....aku ni memang konflik identiti hahaha...sat aku bahasakan "aku" sat bahasakan "lana" wakaka....so aku rasa macam lebih selesa menggunakan aku...xpalah baru best kan...mcm diari hehehe..

So yeaaah ini  adalah entry pertama untuk Tahun baru 2017 ni, hahaha...last entry bulan 10, 23 haribulan, belum beranak pun lagi...banyaknya nk update, bukan apa senang nanti nk belek2 baca, mengimbau nostalgia wakakka...

Ok, berbalik pada entry sebelum ni, iaitu Entry Makeup Remover yang best tu , dan sekarang aku dah jumpa pencuci muka yang complete dengan Makeup Romover....

Apadia ooooooiiii????


Taraaaaaaa





Mula2nya aku tak percaya yang betoi ka Organic Facial Wash ni boleh berupaya untuk menanggalkan makeup di muka...dan yessss hampa kena tengok video ni hehehe

Sila clik link ni naaa

Hahaha... tu membuktikan aku try untuk menanggalkan eyeliner avon tu (memang susah gila weh nak buang eyeliner tu), dan terbukti Organic Facial Wash Geeboo mampu untuk menanggalkan makeup di muka....

So lepas ni, pi mana2 bawak Organic facial Wash ni saja lah, xyah risau nk tanggalkan makeup lagi kalau nk bersolat. Beatkan..

Harga? RM59 sahaja ^^





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...