Wednesday, February 27, 2013

Petua hilangkan ulser/tonsil di tekak/kerongkong

Lama kan aku menyepi....sejak keja, memang sudah nak curi masa nak update blog, sebab tu la nama blog ni memang sinonim dengan aku, busy like bee hahaha....

ok, terus nak update petua..cewah konon berinfo la tuh hehehe....al kisah ni berlaku minggu lepas., time tu kan dok dapat limau CNY punya la banyak kan...makan, makan dan makan....ada sesetengah orang kata limau tu tak bagus, sebab dia boleh buatkan badan kita panas dan batuk...ye lak kot, sebab tu kan limau import...

seingat aku juga, ada satu tengah hari tu, aku balik makan nasik kt umah MIL, time tu memang panas rembang la, panaih lit lit orang panggil hahaha...pastu aku dengan suka rianya makan coklat la, aiskrim la masa dalam keta otw ke sana...pulun ni makan coklat M&M sesungguhnya...

esok paginya, mula la rasa tekak dah tak best...rasa macam sakit, rasa macam ada kahak, tapi tak mau keluar....ok lagi, boleh makan dengan suka ria lagi...dok esok tu pulak, jeng jeng jeng, timbul ulser kt kerongkong aku...makin sakit teruk, nak telan air liur pun tak boleh kot...seksa gila..macam dalam gmbar kt entry ni , tapi kali ni lagi dasat, laki aku kata, warna putih, lepas tu hitam2...aaaaaaa aku dah takut ni ha...sekali tgk, a'a la hitam2, pastu macam luka-luka kt tekak aku tu...rasanya sebab aku dok paksa untuk keluarkan kahak kot kan....pi opis sat ja, tgh hari balik, sebab badan sejuk, tak boleh duduk, lenguh satu badan...

bila baca balik entry aku yang dulu tu, memang ada simptom2 lenguh badan, badan panas segala...tapi yang ni lagi teruk, nak telan air pun x lepas, mayb sebab luka kot...xdan nak snap gambar, sebab bateri camera kong...

aku ni kan, satu tabiat yang sukar di elak, bila mai penyakit apa-apa ja, suka nak google...pastu dok buat assumption sendiri, pastu mula la takut...haaaih tabiat tak elok ni...pastu jenih tak suka nak pi jumpa doktor, takut tak leh terima kenyataan huhuhu....so aku pun google la cara macam mana nk hilangkan ulser kt tekak ni...

tau apa? makan aiskrim vanila...tak kisah jenama apa, janji perasa vanila...so aku pun pi la beli sebotol 100plus dengan setepawe aikrim vanila brand walls tu...balik rumah makan-makan...pastu makan panadol...hahaha terpaksa makan panadol gak la, supplemen lambat...pastu letak minyak susu kambing satu badan, pastu tdoq....

esoknya bangun rasa makin kurang sket dah lenguh-lenguh badan tu...tengok tekak kt cermin, macam dah makin kurang ulser ni...ok, rasa macam boleh pi opis ni...aku pun pi la opis...dengan bawak air kosong, 100 plus, air garam segala...sekali hambek hang, tak tahan aircond, sejuk gila, rasa menggeletar ja huhuhu...so balik la umah rehat huhuhu...makan ais krim lagi..

tapi kali ni aku x makan panadol dah, aku makan supplemen shaklee, garlic, vita c dengan omega...pastu minum air banyak....pastu rasa dah semakin ok...ulser pun makin kurang...eh memang mujarab la kan...pastu hubby aku ni gatai pi minum air 100plus tu...memang main langgah ja, sekali, hambek, dia pun demam sekali hahaha...panas satu badan....elok aku dah baik demam, dia lak demam....hubby aku demam lagi teruk, bergegaq katil ha, sebab dia menggedikkan kaki dia supaya tak sejuk, sampai aku mimpi gempa bumi la hahahaha...yang lecehnya bila hubby aku demam, dia sakit kepala...tu yang payah tu...apa pun tak lalu nak makan....last2 bawak pi jumpa doktor la...

aku lak, continue makan supplemen dengan konsisten...eleh, dah demam baru nk konsisten ek, klu sehat lupa...pooorah hahahaha....

ni baru 2 hari lepas, masing2 dah sehat laki bini...cuaca lak tak menentu, tengah hari panas, malam hujan...maka kami pun dengan suka rianya makan la coklat...uih, banyak betoi soklat, ha la, hubby pi langkawi taklimat SPR retu, byk stok la hahaha...makan-makan-makan , ada tobleron, ada M&M, ada black forest, suma kami makan....pastu bangun paginya, tekak aku dah rasa lain ni...tapi pi keja gak la...so far ok lagi...

hubby lak, dia kata, seharian dok tdoq kt opis, sebab sakit kepala...balik2 rumah ja demam terus...aku beli siap2 aiskrim vanila, kali ni brand nestle lak...uish brand nestle tak manis sgt...ok pasni, boleh beli brand nestle ja la, ala tepawe yang warna biru tu...so kalini, aku plak la dok menjaga dia demam...retu dia dah layan aku mcm puteri dah...macam silih berganti lak...

semalam lena pun, siap tolak2 aku jangan dekat dengan dia, tak mau bagi berjangkit demam dia hehehe...pastu xbagi aku share gelas dgn dia...pengajaran la tu...

ha tudia, panjang pulak celoteh aku ni ek...tapi tu la, permulaan 2013 ni, asek demam ja...geram la sebab vitamin c shaklee asek out of stok ja, eeeh, ada kena mengena ka? haruslah hahaha

persoalan aku kat cni la kan,
1. adakah coklat tu yang membuatkan badan kita jadi panas ek?
2. betoi ka mkn limau CNY tu boleh buat kita jadi batuk? kan limau tu vitamin c hurmmmm
3. apa relevannya ais krim vanila dapat melegakan dan menghilangkan ulser? sebab sejuk la kot ek?

tu ja, sapa rajin nk jawab, jawab kt komen na hihihihi...daaaa...until update lagi nanti ^^


Update entry (23 hb 6 2016)
Ramai yang komen tanya pada aku, mcm mana nk hilangkan sakit tekak? dah makan aiskrim vanila tapi tekak xlega2...
ok, sini aku nk sharing (bukan nk promote yer) korang boleh makan supplemen (aku suggestkan shaklee lah, dah memang aku dok makan yang tu ja ok hehehehe....
Sekarang ni, aku tgh prgenant, bulan lepas kalau tak silap, aku ada sakit tekak dan batuk agak teruk (sampai muntah2 kahak), akibat minum ais banyak...org mengandung tak di sarankan untuk amek ubat...so memang aku makan supplemen shaklee je la....apa yang aku makan ialah :

1. garlic complek shaklee - garlic ni dia terkenal sebagai antibiotik...serius, kalau rasa mcm tak sedap badan cepat2lah telan garlic ni, kalau xdan nk beli, korang boleh telan bawang putih tu mentah2, sanggupkah? hahahha aku xsanggup, sebab tu garlic complek shaklee sentiasa ada kt rumah aku

2. peppermint ginger plus- hat ni untuk kurangkan batuk...dia bagi nyaman ja kt tekak tu...kalau ada masalah penghadaman pun ok jugak dgn peppermint ni, lagi kalau ibu mengandung yg alah, aku telan ni ja hahaha...

3. nutriferon - dia serbuk dari biji labu...mahai sekt lah, tapi sangatlah berkesan...rasa nk demam ja, bancuh nutirferon...fungsi nutriferon ni adalah untuk menggerakkan sistem pertahanan dalam badan kita menjadi aktif....

4. omega - untuk carikan kahak... tapi kena minum air banyak kalau makan omega naaa...tapi aku tak makan omega ms awal2 mengandung, sebab badan panas...tapi klu org biasa nk makan, xdak masalah, kahak cepat hilang...

itu sajalah yang aku nk update....moga bermanfaat...kalau xtau nk beli kt mana shaklee tu, boleh whatsapp aku 0195690004...tapi skeg shaklee byk dh jual di farmasi, tapi hati2 tgk sama pada xpired date na hehehe....


sekian.....

42 orang yang tak busy ^^:

Anonymous said...

Elok ke mkn eskem vanila kalo ulser at tekak?seksanye aiii..

Anonymous said...

saya ni pun sakit tekak...2minggu lepas dah sakit tekak n demam..p klinik doc bg ubat sakit tekak n demam je..trus hilang dlm sehari..pastu selang satu minggu datang blik sakit tekak..mkan nutriferon pagi..tgahri makin menjadi plok demam n sakit tekak.p klinik..doc bg antibiotik, ubt demam n sakit tekak..sehari je hilang n habiskan antibiotik dalam 3hari.pastu ni datang blik...gatal2 dalam tekak.mcm resdung..p farmasi..diorg suggest manuka honey..makan setiap 3jam..xberani palk.aku ambil 3kali..pagi ptg mlm.tapi xhilang gak...huhu..apa patut buat..p klinik lagi ke?

lala lili said...

yep....coklat memang panas..:)

yana an-nisa said...

sy pun tga ade ulser kat tekak ni haaa... seksa nyeerr kak... mg telan air liur tuh bhati2..sy nk try laa ape akak wat ni.. huhu.. tq for the info :D

akmal razi said...

tonsilitis mmg hazab. mcm menelan mata pisau setiap kali menelan. even air liur. walaupun merepek, mmg even doktor pun akan suggest makan aiskrim vanilla kalau luka tonsil ni. jangan d tanya sb apa vanilla, tp bukan coklat, strawberry dll. apapun thanks for sharing d info :)

Anonymous said...

Coklat memang panas... klu cuaca panas, jgn sesekali mkn coklat or ice cream coklat coz akan cepat dapat ulser dlm tekak

epy comel said...

nice petua. balik nanti nak cuba. dah 2 hari kna ulser kat tekak. nak menelan memang sangat2 seksa. huhu

http://epycomel.blogspot.com/

Anonymous said...

aku first time kena tonsil ni..peh..memg azab..try la makn aiskrim.

Anonymous said...

azab kena tonsil

Anonymous said...

Terasa spt ada batu mengapit tekak..bila nak telan air liur, sakit smp ke telinga...tu tonsil ke?

arsiv arshavin said...

Confirm ek makan eskrim vanilla ni? tak tipu ek? ni percubaan terakhir selepas dekat 10 hari tak sembuh ulcer dan sakit tekak ni.Dah abis antibiotik, bonjela, bactidol ditelannya.

Saya cuba dulu...kang 3 hari lagi saya visit balik blog ni kasik respons. huihuihui.

Thanks for info. :)selamat tahun baharu dengan sabar menahan sakit.

Anonymous said...

Da 2 hari kejap demam kejap kebah... Mlm2 menggigil... Tonsil ni da ada putih2... Td lupa nk beli ais krim vanila... La ni tak larat la nk kuar beli...

ilma hasana ahmad eskandar said...

Smlm.mkn limau cny 4biji..ari ni da ade ulser dlm tekak huaaa..plus cuace pns je ni..haruskah aku g kdai beli aiskrim vanila?? Sedap nye aiskrimmm

hanisah hanim said...

Ana pon mengalami sakit tekak, setiap kali minum air sekalipon tekak sakit sangt, in shaa Allah esok lah try mkn ais krim vanilla, jazakillah ..

Anonymous said...

Seingat sy kwn pnah bgtau yg limau cny tu pns sbb buah bermusim.. chinese pun xmkn sgt sbb bleh naikkn suhu bdn... agk2nya mcm buah durian lah kot hihi..

Eka Natiqa said...

thanks for the info.. sy pun kne ulser tonsil ni.. pg klinik dpt ubt kumur... nk try askrim vanilla la nyum2..

Anonymous said...

Huhu .
sye dah msok 4 hari sakit ulser .
x baek2 lg . Dah berapa bnyak strepsils sye telan . Msih x hilang perit nye . Ubt hisap yg hospital bg lg lah x jlan . Haishh . Kalo cam too sye pown cam nk try jewp resepi akk nie , mkan ice- cream vanilla . Hehe

Anonymous said...

Assalamualaikum. .ank aku br kena tonsils, umur br setahun 3bln, blh ke bg ais krim vanilla? Ubt doktor tk jln la..merengek2 je mlm td aduh...kesian...br je baik kena chicken pox ni dtg plk tonsils. ..dugaan btl...

ChoQbaDak said...

la ya ka.baru tau..huhu.ni pn dok brasa lagu ada jarum kat tekak ni ha..bila nk minum ja ya allah sakit.tapi bila time makan xpa pulak.hahahaha
nk p beli vanilla ice cream la lagu nie!


JommSihatDanCantik.blogspot


Anonymous said...

Tonsil nie mmg sesuai mkn aiskrem vanilla tuk sejukkn tekak . . mse sy kne tonsil . . 1week duk umah ssh Nk gerak sakit . . tdow pwn ssh . . xthan sngt prgi hospital . . kne opret . . mkn antibiotic . . 1week da elok . . duk hsptal nurse bg mkn bubur ayam & aiscreem vanilla :)

Anonymous said...

ui,sy dh 3 hr kne ulser kat tkak ni.skt gle.nk tlan aer liur pun pyah..nk kuarkan kahak lglah.tension gler.pas ni blhla try mkn aiskrim.tq 4 info

syura ali said...

tak boleh tido sebab sakit tekak... so google la.. mmg sakit ya amat.. tak sabar esok nak try beli air krim vanila..

Anonymous said...

tips mkn limau cny.smasa kupas kulit,pastikan tgn yg bsentuh dgn kulit,xbsentuh dgn isi..means,togelkn kulit dia mcm kelopak bunga.bsuh tgn dl,br tarik isi keluar.kt kulit tu byk ubat semburan utk bg buah thn lama yg bleh buat kite cirit,skt tekak

Anonymous said...

Sy sdg alami ulser tonsil ni. Tengkuk mcm rasa bengkak pun ade ni. Husband check tekak, dia nampak satu je ulser. Sy sdg cuba gula2 sakit tekak wood.. berangin sikit... nutriferon dah habis stok pulak, jd hanye makan vita c n omega... akhirnye terpaksa makan juga panadol 2 biji setakat demam x kebah dari hari selasa ptg sehingga khamis.. esok kena beli stok nutriferon n aiskrim vanilla.. kalau x pun, cdgn nak p jumpe tekak,hidung n telinga sebab d kawasan leher bila d sentuh macam ada rasa sesuatu.. ulser le kut ye...

Anonymous said...

Dah 3 hr sakit tekak...mula2 sakit sikit je...lps tu smlm n hr ni perit yg amat sgt...nanti cuba vanila ice cream...thx for the info

Sha Nikitasakura said...

Pas ni nak cari aiskrim vanila..tekak saakiit...

Yusairi said...

Ulser dgn tonsil tu benda yang sama ker?

Fisya said...

boleh la try bg ais krim vanila utk anak yg baru kna tonsil tu.Kesian tgk mcm tak selesa je...tQ for sharing

Muhammad Nabil said...

Masa chicken pox kn sakit tekak. Blh makan ice cream ker? Dgn air 100plus?

seri nian said...

lagi bagus kalo pesakit tonsil tinggatkan sistem imunasi utk jadi tonsil berulang.

seri nian said...

ya saya setuju, tingkatkan sistem imunasi dapat elak tonsil berulang

Armel Aisya said...

saya tengah alami . at first ingatkan suara nak hilang tu yg skit,tapi dh seminggu sakit . dr kata bengkak . bagi ubat . ubat dia takda effect pon . makin hari makin sakit . try beli aiskrim vanilla takda perubahan . minum 100plus muntah balik . haihh seksanya . ada tips lain?

khadijah abdullah said...

Tak perasan bila terkena ulser ni tapi kelmarin rasa sakit nak telan air liur jadi tgk kat cermin..uwaaaa banyak putih..terus gu klinik..ni pun baru makan 2 bekas kecik aiskrim vanilla...hehe...ada yang cakap sapu dgn susu dalam tin tu..sapa dah cuba? ..

Anonymous said...

Nk petua kurangkan sakit tekak...minum air yg dlm peti ais(bukan air batu tau)...mkn aiskrim yg dlm mangkuk sahaja(jangan yg jilat punye )...agar2@puding yg d sejukkan dlm peti ais...try la petua sy ye....yg patut d elakkan mknan yg panas2 @ suam@berminyak kerana lebih memudaratkan..

nor amira said...

Saya dh hampir sebulan gak rasa xselesa kat tekak ni. Mula² buat tak layan je. Ingat sakit tekak biasa. Lepas tu, makin teruk gi klinik. Makan antibiotik xokay² tonsil ni. Selera mkn pon xde.mak mula² suruh minum air suam. Air sejuk,ais krim mmg langsung mak takbagi. Haih, bab nak telan la yg sakitnya.nak telan air liur pon sakitnya Allah je la yg tahu.Tiba² Mak nak belikan ais krim vanilla. Suruh minum air sejuk. Pelik pulak rasa. Tiba² tunjuk blog ni. Baru paham. Dapat la saya mkn ais krim. Dah lama sgt berpantang dri makan ais krim ni. Tapi kalau tak elok² jugak mk bawa gi hospital. Buang tonsil ni. Seksa betul. Nanti rasalah pengalaman pembedahan kali kedua.

theAW said...

Sekarang tekak sye seksa gileee . Mlm tadi dh mkn aiskrim tpi sat tu ,teruih makin sakit. Pa diaa tuu. Tpi makin pulih jugak laaa.hentam ja laa mkn ubt demam.lepah tu, minum laa air matii ,memang kene minum ayak mati jugakk.tapi tahan sikit la naa pedih tuu memang... ambik sabarr jelaaa. Dah namanya ulser sakit laa.huhuhu. tengah sabak lah ni .

Mister Epie said...

Da 4 hari sakit tekak ni...seksanya ..amik mc sehari mmg x cukup...pastu pegi office tak tahan sejuk aircond..mgigil sakit badan semua ada..tido pn kejap2 terjaga...nk kuar pegi beli ais keim vanilla.tq hope menjadi.inshaAllah

Mister Epie said...

Da 4 hari sakit tekak ni...seksanya ..amik mc sehari mmg x cukup...pastu pegi office tak tahan sejuk aircond..mgigil sakit badan semua ada..tido pn kejap2 terjaga...nk kuar pegi beli ais keim vanilla.tq hope menjadi.inshaAllah

eiyda said...

Pas baca pos ni, terus nk gi beli ais krim....

abdul qhatib said...

Salam.. Sy pon mengalami sakit tekak berpanjangan ni.. Dah 1 miggu lebih.. X hilang2.. Dah cuba bermcm2 dah.. Tetap sama je.. Ais krim vanila dah 2 bekas tp keputusannya tetap sama..

abdul qhatib said...

Salam..sy mengalami sakit tekak yg teruk... Nk minum nk makan seksa hidup ni.. Ais krim vanila pon dah mkn..tp xde apa2 efect.. Apa patut sy buat..

Siti Zubaidah Hafizulaidah said...

Sya pun skt tonsil juga tkt nk jumpa doktor tkt kena buang,apa harus sya buat ye.mkn dan minum tak lh skt sngat,hrp ada yg sudi bagi pendapat

Post a Comment

Please give ur comment ^^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...