Saturday, September 20, 2014

Kesinambungan Petua Hilangkan Ulser

Tudiaa...sampai ada kesinambungan...maunya tak, korang boleh pi tengok entry ni, berjela2 yang komen hahaha..

Dan dari itu, aku sebenarnya nak bgtau yang aku baru ja lepas baik ulser hahaha...kali ni bukan dekat tekak atau kerongkong, tapi kt tepi2 bibir...weeeh hazab gila kalau makan benda pedas..buakn satu, tapi ada 4 biji ulser sebelah pipi kiri, sebijik pada pipi kanan....

mula2 kena tu, atau nak bukak mulut pun payah la haaai...sebab pa ek ramai kena ulser? cuaca sama kot kan? panas, hujan, pastu kurang minum air....kurang minum air u aku memang setuju sangat hahahaha....tu yang kena tu, padan muka aku wakakaka...

so aku pun ikutlah petua makan ais krim vanila tu....tapi mcm, eh pasaipa xjalan pun? pastu rasa mcm malas nak makan aiskrim...nah, xdak mood wakaka....so aku teringat satu lagi petua, kumur dengan air garam....oyeaaah, its really work bebeh!!! hahaha memang la menjadi, tapi hati memang kena kamikaze ooooo, pedih hahaha....tapi tips sebelum nk kumur air garam tu, korang kumur air biasa dulu, pastu baru kumur dengan air garam....supaya xrasa pedih sangat....

ok selamat mencuba ek...fathia dah terjaga plak..ok bye

Friday, September 19, 2014

Fathia first time demam

Hari jumaat lepas 13 hb 9, tetiba tangan aku naik bintik2, ada air...mcm alergik...so aku buat bodo ja lagi,tapi double up mkn supplemen dh, mkn vita c 2 biji, nutriferon 2 peket sehari...malam tu lepas balik dari rumah kawan husband, aku jadi lenguh2 kaki..terus rasa mcm badan panas...xlarat...letih gila rasa...sekali, demam weh...aku basuh kaki dan muka ja pun, menggeletar satu badan sejuk,tapi badan aku panas....malam tu tdoq dengan berselimut....

pagi sabtu, 14 hb 9, Alhamdulillah,aku xdemam dh...tapi ada ulser la plak dlm mulut sahih la kurang air la tu..pagi tu pi jln2 kt muzium padi, ada pertandingan kucing...bawak fathia...balik tu bila malam ja, aku perasan, badan fathia panas ja...so aku jelum2 kepala dia dengan basic h...tidoq mcm xdak apa2 berlaku...

mai hari ahad tu,pegang badan fathia, panasnya ya Rabbi...aku amek termometer, 38 kot panas dia...terus sms boss amek cuti...alamak, pasaipa fathia demam ni? Jangkit dari aku ka?tapi dia xdak hingus2, or batuk2, tapi aku perasan ada naik ruam2 kt tgn dia...tp xteruk...sahihlah dia alergik gak la sbb fathia kan susu badan lagi hurm.... aku call husband suh balik awai, sbb aku xleh buat apa, fathia merengek, tak mo lena...aku pun xleh nk mkn...risau...bila xmakan, susu pun xmo keluaq huhuhu...stress sangat...

hari isnin still panas lagi badan fathia, antara 37-38 bacaan suhu dia.so kami decide bawak pi jumpa doktor homopatilah...fathia ni kan,pantang nmpk org pelik sket, mesti nak teriak hahaha...doctor tu mcm india muslim kot,gelap2, xdan apa2 lagi dh melalak tgk doktor tu hahaha...

balik rumah bg mkn homopati tu...aku still xjemu2 jelum kepala dia dengan air...sebab panas ni, lawannya sejuk kan...bila mai malam tu, Alhamdulillah suhu badan fathia dh turun...leganyaaaaa....ada sebab ni fathia demam...tp belum tau lagi apa dia hehehe...kita tgu ^^

ni gambaq budak baru baik demam...dah seghoh sket dah uhuuuk,..

Wednesday, August 13, 2014

Angin dalam badan selepas bersalin

Selamat hari raya buat pembaca blog lanabusybee...still dlm bulan raya kan?hewhew...tudia,punya la lama xupdate blog, nama pun blog busybee hahaha...bukan apa,busy dengan tugasan harian...anak pun dah masuk 6 bulan dah hahaha...

terlebih dahulu aku nk memohon maaf la yer buat semua pembaca blog aku,kot ada yg terasa hati atau tersinggung dengan aku ke kan, harap di maafkan ^^

ok berbalik pada topik, angin dalam badan?selepas bersalin? Adoi la, lepas bersalin badan dah rasa lain mcm...nak2 lagi umuq pun dah masuk 30 thn...tudia aih, mula berblog umuq baru 23 thn hahaha...

lepas bersalin ni, mcm2 pantang nak kena ikut...ada yang suruh pantang laksa selama 1 tahun...atas sebab nanti angin dalam badan...xboleh minum teh, nanti angin...tapi kan, masa dalam pantang 44 hari aku ikut lah,tapi dah anak 6 bulan ni aku bedal jugak hahaha...antaranya laksa miahaha...ok uji utk badan sendiri...Alhamdulillah,laksa ok dengan badan aku...mayb jugak laksa yang dibuat sendiri,so xberangin sangat....taaaapiiiii....

aku xboleh dengan kuey teow uhuk...2 hari lepas aku mkn kuey teow sup, mkn kul 9 mlm, kul 12 tu dh xsedap badan...nak kalih badan sendiri pun sakit...sakit kt pinggang tu...dengan kaki seram sejuknya...nk tdoq,kena lumuq gak minyak panas,aku pki minyak krim susu kambing..ok sket...bangun pagi still tak best,terus call bidan yang urut aku,set nk urut,nasib baik dia free...so berurut la aku,last masa dalam pantang tu la...sekali hambek, memang banyak angin hahaha...terus ringan badan, Alhamdulillah....

so aku kena pantang dari makan kueyteow la gamaknyaaa...haritu mkn kuey teow goreng ok ja, mayb yg aku mkn baru ni dia xcelur kot kan huhuhu....

satu lagi benda berangin,PETAI!! Hahaha...aku ada makan sambal tumis petai dengan udang masa bulan puasa...weh, mana leh tahan, sedap tu, sekali hambek, seminggu badan berangin siap dengan cirit birit muntah suma cukup wakaka,..

lain2 makanan berangin yang aku tak berani sentuh lagi,buah cempedak,nangka,kobih...apa lagi ek,tapi petai tu mkn gak hahaha, tak tahan daulat wakaka...

so betul la kan org tua2 xbagi mkn nasik yang sejuk,pastu perangat balik, sbb nanti badan jadi berangin...barulah aku faham masa dalam pantang kena makan nasi yg baru di masak, bkn nasik perangat....

so apa pengalaman korang?meh ler share ^^

Sunday, June 8, 2014

Shopping baju fathia is on!!

Hahaha betul la kata kawan2 aku...kalau ada anak perempuan, macam2 kita nak beli baju, atau aksesori nk dress up dia...sampai suami aku kata, "dah banyak kot baju fathia"...bukan apa, geram lah...lagi2 kalau warna pink hehehe...

Kt dalam instagram, punya banyak baju2 baby, kena pandai survey sama ada mahal atau murah ja....ada headband cotton knit tu, yg style knot tu, satu ja rm14, gila kan, tp demi untuk anak, nafsu shopping seorang ibu mana boleh tahan kan hahaha (poyo sgt ayat tu kekeke)

Selalu aku beli dalam lelong.com.my...ctu boleh compare harga...latest aku beli jump suit, 3 helai rm45, jenama next, klu luar, sehelai ja dah rm26 uhuuk...yang tak bestnya beli online ni, xleh pilih kaler apa, design apa (kt lelong ni ja la, sebab tu murah kot) tapi still ok lagi, buat pakai tdoq ja pun haaa...lagipun, aku bukan artis, anak nak kena baju mahal2 n cantik sepnjg masa kan hahaha...pki ja baju smpi lusuh, smpi dah ketat, ibu beli lain yer thia ana, ibu mmg suka shopping!! hahaha...

Nak beli byk2 pun, kena tahan sabaq sket,boleh tahan cepat membesar gak thia ana ni...masa check up 3 bln, berat 5.2 kg, tinggi 62 cm...hurm...jgn cepat membesar sgt thia ana....ibu xpuas nak gomoi2 lagi ni hehehe...ni dah masuk 4 bulan...xtau la berapa berat dia...dh makin semangat ni hehehe...

Ok, dah la tu, aku belanja gambaq thia ana yang latest ^^

Friday, May 23, 2014

Jom beli photobook kt Pixajoy ^^

Yeay, sempena father's day ni, pixajoy buat offer lagi...kali ni...HANYA RM58 untuk 40 pages!!! Hoyeeeah

 http://www.pixajoy.com.my/affiliate-url?c=GENTXT001&b=PIXAJOY&i=10842&sign=1dcef2d794bd028fdc2e7bebe83fc2ef&f=wl'>From digital photos to lasting photo books. Start preserving your memories now!

Cara2 nak beli, boleh klik pada Image di atas yer ^^...
Aku dah beli satu, nk buat gambaq shanana,  vaucher ni valid sampai noverber, tapi promo ni sampai 31 May saja...so tunggu apa lagi ???  :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...