Sunday, April 9, 2017

Cara Menggunakan Easy Parcel

Haiiii....dah lama aku menyepi...sibuk dengan urusan seharian di mana dengan bisnes, dan anak-anak hehehe

ok, kali ni aku nak share pasai guna Easy Parcel...
Bagi yang berbisnes macam aku ni, ataupun hampa memang selalu nak kena pi pos barang, apa kata aku suggestkan hampa untuk guna Easy Parcel ni...Boleh click link ni 

Easy Parcel ni tak payah nk sign kontrak apa (tapi poslaju panggil ni penghantaran berkontrak lah)

Jika kawasan hampa kawasan bandar, memang poslaju akan mai pickup bila kita dah arrangekan schedule untuk pickup, ok satg aku cerita lebih lanjut.

Apa yang bestnya easy parcel ni?
Memudahkan kita untuk pos barang
1. setiap kali kita nk pos barang, kita hanya perlu click2, dan bayar, pastu nanti posmen mai pick up
2. senang bila customer yang repeat order, alamat dah ada siap dah. Jika kali pertama kita key in alamat customer, secara automatiknya, alamat tu akan di simpan...nanti nk guna alamat tu, hanya cari balik guna poskod sahaja
3. tak payah sibuk2 nk beratur nk beli sampul prabayar tu, pastu nnt nak kena tulis tangan pulak alamat tu.
4. Mudah kita topup credit untuk bayar postage kita.

Kelemahan atau kekangan
1. ada sesetengah tempat tak ada perkhidmatan pickup poslaju (macam aku, aku guna alamat rumah mak mertua aku, tapi barang tu nanti husband aku sendiri yang pi letak di kaunter poslaju hahaha...sebab apa? sbb aku nk guna easy parcel, tak yah nk beratur panjang mcm point no 3 di atas hahaha..
2. kena ada printer untuk print slip alamat...kalau hampa tak dak printer macam mana nk guna easy parcel ni kan
3. kena ada penimbang untuk timbang barang kita yang nak di pos...kalau guna easy parcel, dia jimat, sebab barang 1kg ke bawah RM6 sahaja (eh ni dah masuk dalam kategori best dah ni hahaha)....
4. Kena beli pembalut sendiri dan mintak siap2 plastik poket untuk letak slip alamat tu..macam aku buat servis label, so aku gunakan envelope ja lah. So agak makan kos di sini hehehe...
5. minimum untuk topup credit adalah RM100....satu jumlah yang agak banyak lah...tapi ok ja, kumpul2, sat ja habih RM100 untuk postage tu hahaha..


Ok, jom aku bagitau cara-cara untuk guna easy parcel ni.

Mula2, kena la sign up dulu...sila klik link ni na  dan hampa akan dapat RM25 percuma...kiranya hampa boleh pos barang dengan nilai postage Rm25 lah...jimat kan hehee

tekan button sign up tepi kanan sekali


so ini adalah dashboard dalam easy parcel, macam aku punya ni baru topup RM100 , tapi harini dah habih dah hahhaha....

apa fungsi top up tu? untuk kita isi semula credit, so nanti bila nak bayar postage, kita hanya tolak dari credit kita ja la...tak pa, baca dulu, satg hampa akan faham

so kalau nak topup, hampa tekan button top up tu, pastu akan keluaq macam kat bawah ni....


dia ada option untuk hampa pilih yang mana...selalunya aku amek yg rm100 tu ja la hahaha....kalau hampa top up rm500 dapat free flyers (sampul warna pink y ang comel)

pastu boleh buat pembayaran melaui banking online ataupun credit card...


ok, dah settel bab tu, hampa boleh edit alamat hampa, pi kt profile setting..pentingnya untuk setting profile, supaya nanti bila nk print slip, alamat kita yang kita nk guna tu dah ada siap2...nanti kita hanya key in alamat customer sajalah...yang penting, hampa kena guna alamat yang ada pos laju pickup, kalau poskod xdak poslaju pickup, memang option untuk keluaq pilihan currier nanti tak pos laju...faham tak ek? hahaha, satg aku terangkan lagi....

ok, bila dah isi semua, hampa pi kt dashboard, pastu akan keluaq macam kat atas ni....so hampa masukkan poskod alamat hampa tu, dengan poskod alamat customer, buh sekali berapa berat barang yang nak pos tu kt sebelah kanan sekali, pastu tekan quote & book

so detail akan keluaq macam ni...hampa boleh lah pilih servis currier mana yang hampa nak guna...kalau aku guna poskod rumah aku, contoh 06400, courier poslaju takkan keluaq macam kat atas tu.. ok faham la kan sebab apa aku guna alamat rumah mertua aku, sebab nk guna courier servis poslaju hahaha....

bila hampa tekan book now, maka akan keluaqlah seperti di atas...so isilah details nya....yang pgeon point tu abaikan ja hahaha...jangan tick tau, biaq ja...

yang pickup address tu lah alamat rumah mertua aku hahaha..ada setengah poslaju kena call untuk pickup barang, macam aku, au tak call la, sebab pi letak sendiri kt kaunter..

yang sebelah kanan tu, isi lah details customer hampa...kalau dah isi dah sebelum ni, boleh tekan button address book tu, nanti akan keluaq alamat yang kita guna poskod awai2 tadi masa kita quote tu.

contoh macam kat bawah ni...so klik ja la, tak yah teruk nak isi dah...



pastu jangan lupa untuk tick i agree kat atas ni pastu klik next step.


so akan keluaqlah macam kat atas ni...lepas dah confirm semua betoi, click lah button hijau troli tu untuk bayar...macam aku buat, aku akan buat banyak2 dulu (isi customer lain jugak) baru click bayar sekaligus.
so dia akan keluaq macam ni, pastu klik la pada pay with credit now...yang nilah credit yang kita dah top up awai2 tadi...

bila dah bayar, so dia akan keluar macam ni...ok, hampa nampak dak yng "print now" tu, tu adalah slip alamat, so hampa kena print lah...kena sediakan 2 helai kertas a4 na...

macam nilah rupa slip alamat tu..so akan ada 4 copy, 1 utk simpanan kita

lepas dah print semua, kita akan dapat details seperti di atas. so kalau terlupa nk download slip alamat tu, boleh tekan butang printer kanan sekali untuk download...kalau nak tracking, klik saja kt tracking no tu...dia akan keluaq macam kt bawah ni...

senang kan???
 so faham kan? senang easy parcel ni...cuma leceh tang nk print alamat, pastu nk potong slip alamat lagi hahaha....tapi aku suka, sebab semua kt hujung jari, tak yah nk beratuq2 dah hehehe....

eh satu lagi aku lupa nak bgtau, kalau hampa nak pi letak sendiri parcel yang dah siap semua dengan slip, jangan lupa untuk isi borang merah ni...

ok, itu saja, moga bermanfaat ^^

#cikbeegeeoo

psssst : ada sesetengah tempat yang tak boleh guna perkhidmatan poslaju (untuk pickup barang) so hampa pepandai la guna alamat yang ada naaaa hehehe....

Wednesday, January 11, 2017

Tak perlukan makeup remover lagi dah!!!

Hiii semuaaa....aku ni memang konflik identiti hahaha...sat aku bahasakan "aku" sat bahasakan "lana" wakaka....so aku rasa macam lebih selesa menggunakan aku...xpalah baru best kan...mcm diari hehehe..

So yeaaah ini  adalah entry pertama untuk Tahun baru 2017 ni, hahaha...last entry bulan 10, 23 haribulan, belum beranak pun lagi...banyaknya nk update, bukan apa senang nanti nk belek2 baca, mengimbau nostalgia wakakka...

Ok, berbalik pada entry sebelum ni, iaitu Entry Makeup Remover yang best tu , dan sekarang aku dah jumpa pencuci muka yang complete dengan Makeup Romover....

Apadia ooooooiiii????


Taraaaaaaa





Mula2nya aku tak percaya yang betoi ka Organic Facial Wash ni boleh berupaya untuk menanggalkan makeup di muka...dan yessss hampa kena tengok video ni hehehe

Sila clik link ni naaa

Hahaha... tu membuktikan aku try untuk menanggalkan eyeliner avon tu (memang susah gila weh nak buang eyeliner tu), dan terbukti Organic Facial Wash Geeboo mampu untuk menanggalkan makeup di muka....

So lepas ni, pi mana2 bawak Organic facial Wash ni saja lah, xyah risau nk tanggalkan makeup lagi kalau nk bersolat. Beatkan..

Harga? RM59 sahaja ^^





Sunday, October 23, 2016

Yeaaay!!! Makeup Remover yang best!!!

Alhamdulillah...akhirnya lana jumpa jugak makeup remover yang sesuai dan yang paling best murah hahaha....kemain lagi eh...bersyukur bagai hahaha....ha maunya tak, dengan skin muka yang mengada2 ni, lana hanya boleh pakai baby oil untuk menanggalkan makeup2 kt muka...sangat lah tak best, sebab baby oil kan berminyak....

Kenapa pentingnya kena pakai makeup remover ni??

1. bila kita makeup, selalunya foundation atau bedak memang ada mengandungi silicon. silicon tu sikit je la, dengan silicon tu la yang mencantikkan muka kita bila kita pakai foundation tu....bila nak solat, haruslah silicon di buang dari muka kita supaya wudhuk dapat memasuki liang2 roma di wajah kita, baru la sah wudhuk yaaa....

2, bila kita guna makeup remover, maka bahan2 kimia or habuk2 yang melekat pada kulit muka kita akan dapat di tanggalkan...kadang2 cleanser kita mungkin tak dapat menanggalkan sisa-sisa makeup kita tu...tu yang kadang2 muka kita naik jerawat lah, berminyak lah, sebab tak di cuci dengan elok....

Sooo dah banyak lana try and error makeup remover demi untuk muka yang sensitif sangat ni...

Awalnya lana pakai makeup remover dari shaklee ni...tapi mahailah RM75 kot kalau tak silap huhuhu...bau dia mcm tak best, ye la, produk semulajadi kan....tapi kesan dia sangatlah best...bila habis, kena la cari yang lebih murah sket, tapi sesuai dengan muka lana ni....

pastu lana try beli yang hydra clean ni pulak...sebab kalau kulit yang kering, yang ni sangatlah sesuai...tapi pada kulit lana, tak sesuai, bila pakai, masa tengah gosok nk tanggalkan makeup tu, lana akan rasa panas di muka huhuhu....kulit sensitif sangat....

gambar ni credit http://gratefulbeauty.blogspot.my/2016/04/skincare-review-silkygirl-pure-fresh.html 

pastu lana try lak beli pure fresh ni....ya Allah wanginyaaa...memang best bau dia....tapi....tapi....lepas pakai, muka lana jadi pedih dan kemerahan...petanda memang tak sesuai dengan kulit lana.....tapi lana tak giveup tau...lana terus mencari lagiii hahahaha

dan akhirnyaaaa tadaaaa....Micellar cleansing water....tergerak hati lana nk try, masa tu tengah promotion, rasanya promotion lagi ni RM9.90 saja....apa yang bestnya??? dia ibarat mcm air saja, tapi mampu menanggalkan makeup di muka....tak payah gosok weh, tuang kat cotton pad, pastu tekapkan pada tempat yang nk buang makeup tu...pastu hilang, walllaaaa.....

kt instruction dia cakap tak yah bilas, tapi lana bilas ja, pastu barulah cuci dengan cleanser kita....dan yang bestnya, muka lana jadi lembap, tak merah2 or pedih2, ibarat air yang ajaib, gituuuu hahahha....

Micellar ni ada dua jenis, satu utk kulit sensitif (yang lana tengah guna) satu lagi untuk kulit berjerawat dan berminyak....
(credit gambar Garnier Fanpage)


so korang boleh la try...memang sangat best....entry ni adalah entry tidak berbayar, sebab lana nk share benda yang bagus, setelah akhirnya mencari yang sesuai dengan muka lana hahahaha.....

Thanks sudi baca hingga habis ^^





Thursday, October 20, 2016

37 minggu 5 hari

Hiii semua.....ada tak yang rindukan lana??? hahaha bajet macam lah blogger femes sangat kan :P

sekarang ni lana tengah menunggu hari saja nk deliver baby utk second baby...dah 37 minggu 5 hari dah....baby dah engage dah, tapi rasa selesa sangat kot dalam perut ibu tu hehehe

masa anak sulung lana, lana kena czer, sebab high bp dan slow progress....Alhamdulillah, semuanya selamat, dan fathia pun dah umur 2 tahun 8 bulan dah...sat sangat kan....

Kali ni , lana nk try untuk normal, kalau xdak apa2 masalah, tapi macam ada masalah high bp jugak ni huhuhu...skrang rekod bacaan 130/90, agak tinggi la kan....sakit, nak tdoq pun tak selesa, sebab kepala baby dah menekan2...nk mengiring pun susah.....

Baby kali ni tak tau gender apa...silap lana la, tak scan awal2, bila dah masuk 8 bulan ni, scan dah tak nampak sangat, sebab baby dah membesar...tak kisah la boy ke girl, janji sihat sempurna semuanya, amiiiin.....

Pregnant kali ni agak mencabar ya huhuhu....dengan fathia sentiasa mencari perhatian kita, selalu nk bermanja jaa....dan lana pernah demam, masa 7 bulan, seminggu jugaklah demam, pastu disusuli dengan batuk yang berpanjangan selam 3 minggu...bayangkan dalam 2 minggu tu lana tak lalu makan, dan berat lana turun 5 kilo huhuhu....nasib baiklah baby ok ja kt dalam perut....(boleh baca previous entry)

Doakan moga lana di permudahkan untuk bersalin ya kawan2....amiiiin.....

Monday, September 19, 2016

Petua hilangkan batuk dan kahak yang teruk

Dah hampir penghujung september dah...usia kandungan aku pun dh 8 bulan dah...ramai yg tegur perut aku besar hahahaha...mmg la besar, dah badan aku pun besar kekeke....dh 8 bln, xkan nk expect perut besaq 4 bulan kot hahaha...

Masa awal bulan 8 haritul sejarah berulang kembali, aku cirit birit dan muntah, sbb silap makan....makanan tu xla beracun pun, tapi badan aku yg sensitif....silap makan angin, angin yang kena keluar dari muntah jugak huhuhu....

Sudahnya ke yellow zone la aku kt spital...sbb kurang air huhuhu....tp nasib baik dr kul 7 pg smpi tgh hari saja, pastu dah discharge....Alhamdulillah.....

Esoknya....aku ada mgtt, iaitu prosuder minum air gula kali kedua, sbb kali pertama xdak gdm pun.....so takut masuk trimester ke 3 ni ada gdm pulak.....

Lepas minum air gula pg tu, mlm tu aku demam....ya Allah, teruk rasa demam kali niiii....siap batuk xhenti2...suhu 39 jugaklah....elok aku rasa nk baik, berjangkit pada fatia dgn husbnd aku pulak.....nasib baik la depa dua demam sat saja....

Habis aku demam, batuk tak hilang2...sangatlah perit, sbb batuk mcm muntah tu...bayangkan ms mengandung kan badan rasa panas ja...nk kena aircond, klu dak, tak leh lena....tapi bila kena aircond, batuk pulak...seksanyaaa...dengan perut dah membesar...sian baby huhuhu....pakai pad je la aku, sbb batuk ja mesti terkucil huhuhu...

Sampailah aku tnya petua kt kawan2 dalam fb....dan akhirnya aku try minum madu dgn perahan lemon....ya Allah sangat mujarab....tdoq pun lena ja tanpa gangguan batuk lagi...3-4 jugaklah baru ok...walaupun ada batuk sikit2, tp dh x teruk....bayangkan betapa teruknya batuk aku, sampai xleh mandi air sejuk, or kena kaki kt air sejuk, nnt sure batuk huhuhu.....

Aku amalkan setiap hari madu dgn lemon tu....masuk 17 hb 9 ni barulah batuk hilang sepenuhnya, lagipun mkn xpantang sgt hahaha...konon mcm batuk dh kurang, pi hentam mkn rambutan pulak, elok sangatlah tu :p.

Haritu adik ipar aku pun batuk....adik aku bg madu kelulut dgn lemon kt dia, esoknya xbatuk lgsg dah...rasa madu kelulut lagi power lah....tak pun ikut org jugak kot, ntah hahahhha...

Ok, itu ja lah petua yg berkesan pada aku nk share pada korang semua....oh yaaa, madu tu aku beli kt fama....harap madu yg ori lah, bukan madu dr gula huhuhu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...