Wednesday, January 6, 2016

Resepi sos chessy wedges Oleh:Shahida Kamal Shah

Hahaha, entry pertama untuk tahun baru ialah resepi...azam tahun baru pun x tulis pun, nanti lah.... Idea nk salin balik yang dari facebook masuk ke dalam blog, sebab nya kalau kita simpan kt wall fb kita, pastu nnt kita dok update status, scroll2 cari tak jumpa kan?? pastu kita pun stress hahahaha...

so cara lebih bijak sket copy masuk blog, orang google pun boleh dapat resepi yang kita amek hihihihi....

ok, jom try buat sos cheese pulak ^^

Bahan-bahan
1. 3 -4 sudu makan butter
2. 250ml susu cair (boleh juga guna susu segar)
3. 1 sudu makan tepung gandum
suku kiub pati ayam
4. 6 keping chesse
5. sedikit serbuk lada hitam dan lada putih
6. pewarna kuning

cara-cara penyedian :
1. panaskan butter hingga cair
2. masukkan susu
3. masukkan tepung , kacau sentiasa sehingga tepung sebati
4. masukkan chesse , kiub pati ayam dan serbuk lada..
5.masukkan sedikit pewarna
kacau sebati dan siap !

Sumber dari www.bukuresepi.com

Tuesday, November 10, 2015

Iqra'

Hi semua...lamanya menyerpi...alih2 kemain lagi tajuk entry kali ni Iqra' hahaha...ala bukan apa pun, nk cerita pasal hobi aku yang dah tak jadi hobi dah...nak imbas kenangan....lagipun sadis ni, kena keja di public holiday hahaha, happy depavali to all indian ^^....

Ok, berbalik pada tajuk, bacalah, hobi aku dari kecik lagi memang suka membaca, dari dah pandai membaca sampai la sekarang, sekarang macam tak berapa nak jadi hobi dah sebab sibuk sangat, mana dengan fathia, mana dengan bisnes mana dengan kerja lagi huhuhu....

Dari sekolah rendah, buku yang selalu aku mintak mak aku belikan, komik kawan..masa tu rasanya RM3 ja...RM3 pun rasa macam mahai dah hahaha...antara lain, komik doraemon, time tu memang tengah in sangat doraemon, aku xtau pasaipa suka sangat dengan doraemon hahha, setiap hari sabtu, pukul 7 ptg, di ntv7 mesti tercongok depan tv tunggu doraemon hahaha....tapi komik doraemon aku pinjam ja kat sepupu aku...

Komik dragon ball pun, suka sangat baca, tu pun pinjam sepupu jugak hahaha...masa darjah 6 kot kalau tak silap aku, sanggup ni tunggu bas, naik bas ke tanah merah, nk pi perpustakaan desa, pi pinjam buku....kemain lagi hahaha...pastu malas nak pulangkan, kenalah denda, sampai sekarang tak hantar, perpustakaan tu pun dh x wujud dah hahha....

Hobi membaca aku sejak kecil ni lah menyebabkan aku rabun, umur 12 tahun dah pakai spek mata dah, power 200 lebih plak tu huhuhu....kiranya aku kt sekolah time tu, aku sorang je la yang pakai spek huhuhu...pasaipa jadi rabun cepat? sebab aku suka baca buku dalam kelambu guna torchlight hahaha...kalau bukak lampu nanti mak marah suruh tdoq...tengok kecik2 lagi dah pandai tidoq lewat hahaha...

Minat membaca aku sangat dalam sampai masuk pertandingan bercerita, dari darjah 4 hingga darjah 6, tapi sekali ja menang, tempat ketiga peringkat daerah...oklah tu kan hehehe....ingat lagi cerita pasal pencemaran udara hahaha...

tu kisah 18 tahun yang lepas...sekarang pun suka jugak membaca, walaupun manual mesin basuh, aku tetap baca wakaka, sbb dgn bacalah kita leh faham...cuma sekarang masa tak dak untuk di curi membaca.. tapi aku tetap curi, membaca semasa lunch...lunch kan bungkus nasik, pastu makan sorang2, almaklumlah xdak pantry hahaha...so time makan tu sambil makan, sambil membaca....

Satu ja yang tak boleh tinggal di baca, nanti hati jadi gelap, baca Al-Quran....pastu baca maknanya jugak...kalau baca hanya lalu kt di tepi bibir ja, tiada guna jugak, sebab tak faham...untung kan orang arab, sebab Al-quran di turunkan dalam bahasa arab....

Jadi lepas ni rasanya aku akan review pasai buku ske yang mana habis bacalah hahaha...berlambak lagi buku baca sekerat ja, hangat2 taik ayam kan, mula2 ja semangat, so sekarang ni nk start balik semangat tu, kena curi masa, kalau tak sampai bila takkan dapat kaaan....

oklah untuk entry kali ni....selamat membaca ^^

Friday, September 25, 2015

Dugaan 2015

Salam aidiladha...Ya Allah lamanya aku xupdate blog, rasa rindu jugak nk berblogging mcm dulu....kalau aku update ada x org nk baca? Hehehe...kadang2 tak boleh nk tulis panjang2 dalam facebook ataupun instagram, sbb feel tu kureng hehehe....

Aku anggap tahun 2015, adalah tahun yang mencabar, dari segi mental dan juga emosi...awal tahun bulan 1, mak aku kena operate, start sakit teruk 25 hb 12, masa kenduri 3 pasangan sepupuku....ada batu dalam hempedu mak...mmg operate buang ja la, sekali dgn hempedu....tgh2 bln 1, fathia plak admit, sbb tarik dan pneumonia....mmg bg pengajaran sangat kat aku dan husband.... dan sekrang, 20 september baru ni, adik bongsu aku plak, kena tahan wad sbb kencing manis, time tu 25.9 bacaan gula dia huhuhu....

Adik aku tu, baru 21 tahun, remaja lagi...doc sahkan diabetis type 1 la...skrg ni dia masih di wad, beraya dgn mak abah dan adik aku yg no 3 tu...macam mana boleh kena kencing manis pada umur muda ni? Puncanya aku rasa la dari pemerhatian aku air bergas dan 3 in 1...yg lain tak tau nak kata....dan adik aku tu, bkn gemok pun, kalau dia waktu sehat berat dia 38 saja, skrg ni berat dia 31 kg huhuhuhu...so jangan anggap kalau kurus tak kena kencing manis, boleh makan apa saja, nop, silap sebenarnya....kencing manis tak mengenal kurus atau gemok, tua atau muda, semua berpotensi kena....

Sekarang adik aku dalam pantauan di wad, di beri insulin, darah naik turun, kalau stop insulin 27 bacaan gula dia....ngeri2..pasni aku pun kena beringat, no more air gas, sekali skala teringin sangat boleh, tapi selagi boleh elak, kita elak la kan.....masa aku pregnant dulu aku boleh ja control xminum air bergas, so rasanya pasaipa skrg tak boleh kan? Jangan diikutkan sgt nafsu tu kaaan...

Aku jadi takut, terus konsisten makan shaklee hahaha, ntah apa2 ja kan aku ni....

Dugaan raya aidiladha, turn kami beraya ramai2 kt umah mak abah, sekali jadi mcm ni, mak abah kt kelantan, kami redha ja..kakak aku plak nk buat korban dan aqiqah sabtu ni, so terpaksalah balik kedah, walaupun mertua dia kt kelantan, tp dah nk buat korban dan aqiqah, kena la balik kedah jugak....rasa lain sangat huhuhu....moga urusan kami sekeluarga di permudahkan segalanya.....awaaa, kak tun doakan hg cepat sembuh naaaa....pasni jagalah makan, bkn beerti hg kurus hg boleh mkn apa saja, kesannya jadi mcm ni la huhuhu....

Tuesday, June 16, 2015

Please invite me :(

Hi blogger sekalian....aku dah lama x blogwalking ni....so ada yang blogger dah jadikan blog depa private...antara kenalan blogger yang dah lama dan aku suka baca blog dia http://mrs-vip.blogspot.com/ dah private...awaaak, please invite saya firbee@gmail.com...ingt x kita join2 main contest bagai tu? hihihi

sorang lagi kak gee...tolong kak gee, ruby dah tak jumpa dah link blog akak huhuhu.....

 

Sunday, May 31, 2015

Kenapa orang tua2 melarang untuk ambil air tulang belakang?

Hi semua....baru boleh nak update pasal kes hari tu...ekoran daripada entry ni ...

Kebanyakkan orang tua2 mesti akan fobia dan tak benarkan kalau doktor nak amek air tulang belakang... sebenarnya sebab apa? Antaranya
  • takut nanti anak akan jadi lembap
  • anak akan jadi kurang upaya (cacat)
  • anak akan lumpuh
Mesti korang penah dengaq kan? so betoi ka andaian yang orang tua2 tu? aku bukan nk mempelekehkan orang2 tua, tanpa mereka siapalah kita...tapi sebenarnya tiada kaitan langsung bila amek air tulang belakang, maka anak kita akan effect seperti di atas....

Sebenarnya orang dulu-dulu bila anak kena sawan tarik, orang dulu2 akan siram anak sendiri sampai sedar....lepas tu dah ok, biar saja...nanti jadi balik, ulang lagi macam tu....sebenaqnya kita kena bawak anak kita pi hospital...mungkin dan ada jangkitan kuman pada otak anak tu? kita tak tahu kan?

contohnya bila anak tu jadi sawan tarik kerap, tapi kita biaq...sampai satu tahap dia sampai pengsan, dan doktor bgtau nak amek air tulang belakang, selepas amek air tulang belakang, anak tersebut lembap, cacat atau dan sebagainya, bukanlah di sebabkan kesan dari air tulang belakang tu...tapi di sebabkan kuman yang telah di jangkiti sampai ke otak dah mungkin sebelum pengambilan air tulang belakang lagi (betulkan aku kalau aku silap wahai para doktor, macam la ada doktor nak baca blog aku ni, hg ingat hg fatin liyana ka? hahaha)

pengambilan air tulang belakang hanyalah untuk menguji sama ada otak telah di jangkiti kuman atau tidak...itu saja...jika ada yang kata ada kaitan dengan anak xsempurna ekoran dari ini, sebenarnya tidak sama sekali...

 jadi pada ibu bapa yang akan menghadapi anak untuk di ambil air tulang belakang, benarkanlah para doktor untuk berbuat demikian, sebab dengan cara ni sahaja kita tahu sama ada, jangkitan kuman sudah smpi ke otak anak kita ke belum....jika ada jangkitan kuman, doktor boleh bertindak dengan cepat untuk membunuh kuman2 tersebut dgn antibiotik ( ini apa yang pakar kanak-kanak jelaskan pada aku sendiri) kita berdoa yang terbaik untuk anak kita...InsyaAllah, Allah ada...Allah Maha Berkuasa....Dialah penyembuh segala penyakit...siapalah kita untuk menghukum akibat dari musabab sesuatu tindakan...InsyaAllah....

Pandangan aku yang tak seberapa ni, moga menjadi panduan untuk semua...ikhlas dari ibu yang anaknya penah di ambil air tulang belakang :)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...