Sunday, October 23, 2016

Yeaaay!!! Makeup Remover yang best!!!

Alhamdulillah...akhirnya lana jumpa jugak makeup remover yang sesuai dan yang paling best murah hahaha....kemain lagi eh...bersyukur bagai hahaha....ha maunya tak, dengan skin muka yang mengada2 ni, lana hanya boleh pakai baby oil untuk menanggalkan makeup2 kt muka...sangat lah tak best, sebab baby oil kan berminyak....

Kenapa pentingnya kena pakai makeup remover ni??

1. bila kita makeup, selalunya foundation atau bedak memang ada mengandungi silicon. silicon tu sikit je la, dengan silicon tu la yang mencantikkan muka kita bila kita pakai foundation tu....bila nak solat, haruslah silicon di buang dari muka kita supaya wudhuk dapat memasuki liang2 roma di wajah kita, baru la sah wudhuk yaaa....

2, bila kita guna makeup remover, maka bahan2 kimia or habuk2 yang melekat pada kulit muka kita akan dapat di tanggalkan...kadang2 cleanser kita mungkin tak dapat menanggalkan sisa-sisa makeup kita tu...tu yang kadang2 muka kita naik jerawat lah, berminyak lah, sebab tak di cuci dengan elok....

Sooo dah banyak lana try and error makeup remover demi untuk muka yang sensitif sangat ni...

Awalnya lana pakai makeup remover dari shaklee ni...tapi mahailah RM75 kot kalau tak silap huhuhu...bau dia mcm tak best, ye la, produk semulajadi kan....tapi kesan dia sangatlah best...bila habis, kena la cari yang lebih murah sket, tapi sesuai dengan muka lana ni....

pastu lana try beli yang hydra clean ni pulak...sebab kalau kulit yang kering, yang ni sangatlah sesuai...tapi pada kulit lana, tak sesuai, bila pakai, masa tengah gosok nk tanggalkan makeup tu, lana akan rasa panas di muka huhuhu....kulit sensitif sangat....

gambar ni credit http://gratefulbeauty.blogspot.my/2016/04/skincare-review-silkygirl-pure-fresh.html 

pastu lana try lak beli pure fresh ni....ya Allah wanginyaaa...memang best bau dia....tapi....tapi....lepas pakai, muka lana jadi pedih dan kemerahan...petanda memang tak sesuai dengan kulit lana.....tapi lana tak giveup tau...lana terus mencari lagiii hahahaha

dan akhirnyaaaa tadaaaa....Micellar cleansing water....tergerak hati lana nk try, masa tu tengah promotion, rasanya promotion lagi ni RM9.90 saja....apa yang bestnya??? dia ibarat mcm air saja, tapi mampu menanggalkan makeup di muka....tak payah gosok weh, tuang kat cotton pad, pastu tekapkan pada tempat yang nk buang makeup tu...pastu hilang, walllaaaa.....

kt instruction dia cakap tak yah bilas, tapi lana bilas ja, pastu barulah cuci dengan cleanser kita....dan yang bestnya, muka lana jadi lembap, tak merah2 or pedih2, ibarat air yang ajaib, gituuuu hahahha....

Micellar ni ada dua jenis, satu utk kulit sensitif (yang lana tengah guna) satu lagi untuk kulit berjerawat dan berminyak....
(credit gambar Garnier Fanpage)


so korang boleh la try...memang sangat best....entry ni adalah entry tidak berbayar, sebab lana nk share benda yang bagus, setelah akhirnya mencari yang sesuai dengan muka lana hahahaha.....

Thanks sudi baca hingga habis ^^





Thursday, October 20, 2016

37 minggu 5 hari

Hiii semua.....ada tak yang rindukan lana??? hahaha bajet macam lah blogger femes sangat kan :P

sekarang ni lana tengah menunggu hari saja nk deliver baby utk second baby...dah 37 minggu 5 hari dah....baby dah engage dah, tapi rasa selesa sangat kot dalam perut ibu tu hehehe

masa anak sulung lana, lana kena czer, sebab high bp dan slow progress....Alhamdulillah, semuanya selamat, dan fathia pun dah umur 2 tahun 8 bulan dah...sat sangat kan....

Kali ni , lana nk try untuk normal, kalau xdak apa2 masalah, tapi macam ada masalah high bp jugak ni huhuhu...skrang rekod bacaan 130/90, agak tinggi la kan....sakit, nak tdoq pun tak selesa, sebab kepala baby dah menekan2...nk mengiring pun susah.....

Baby kali ni tak tau gender apa...silap lana la, tak scan awal2, bila dah masuk 8 bulan ni, scan dah tak nampak sangat, sebab baby dah membesar...tak kisah la boy ke girl, janji sihat sempurna semuanya, amiiiin.....

Pregnant kali ni agak mencabar ya huhuhu....dengan fathia sentiasa mencari perhatian kita, selalu nk bermanja jaa....dan lana pernah demam, masa 7 bulan, seminggu jugaklah demam, pastu disusuli dengan batuk yang berpanjangan selam 3 minggu...bayangkan dalam 2 minggu tu lana tak lalu makan, dan berat lana turun 5 kilo huhuhu....nasib baiklah baby ok ja kt dalam perut....(boleh baca previous entry)

Doakan moga lana di permudahkan untuk bersalin ya kawan2....amiiiin.....

Monday, September 19, 2016

Petua hilangkan batuk dan kahak yang teruk

Dah hampir penghujung september dah...usia kandungan aku pun dh 8 bulan dah...ramai yg tegur perut aku besar hahahaha...mmg la besar, dah badan aku pun besar kekeke....dh 8 bln, xkan nk expect perut besaq 4 bulan kot hahaha...

Masa awal bulan 8 haritul sejarah berulang kembali, aku cirit birit dan muntah, sbb silap makan....makanan tu xla beracun pun, tapi badan aku yg sensitif....silap makan angin, angin yang kena keluar dari muntah jugak huhuhu....

Sudahnya ke yellow zone la aku kt spital...sbb kurang air huhuhu....tp nasib baik dr kul 7 pg smpi tgh hari saja, pastu dah discharge....Alhamdulillah.....

Esoknya....aku ada mgtt, iaitu prosuder minum air gula kali kedua, sbb kali pertama xdak gdm pun.....so takut masuk trimester ke 3 ni ada gdm pulak.....

Lepas minum air gula pg tu, mlm tu aku demam....ya Allah, teruk rasa demam kali niiii....siap batuk xhenti2...suhu 39 jugaklah....elok aku rasa nk baik, berjangkit pada fatia dgn husbnd aku pulak.....nasib baik la depa dua demam sat saja....

Habis aku demam, batuk tak hilang2...sangatlah perit, sbb batuk mcm muntah tu...bayangkan ms mengandung kan badan rasa panas ja...nk kena aircond, klu dak, tak leh lena....tapi bila kena aircond, batuk pulak...seksanyaaa...dengan perut dah membesar...sian baby huhuhu....pakai pad je la aku, sbb batuk ja mesti terkucil huhuhu...

Sampailah aku tnya petua kt kawan2 dalam fb....dan akhirnya aku try minum madu dgn perahan lemon....ya Allah sangat mujarab....tdoq pun lena ja tanpa gangguan batuk lagi...3-4 jugaklah baru ok...walaupun ada batuk sikit2, tp dh x teruk....bayangkan betapa teruknya batuk aku, sampai xleh mandi air sejuk, or kena kaki kt air sejuk, nnt sure batuk huhuhu.....

Aku amalkan setiap hari madu dgn lemon tu....masuk 17 hb 9 ni barulah batuk hilang sepenuhnya, lagipun mkn xpantang sgt hahaha...konon mcm batuk dh kurang, pi hentam mkn rambutan pulak, elok sangatlah tu :p.

Haritu adik ipar aku pun batuk....adik aku bg madu kelulut dgn lemon kt dia, esoknya xbatuk lgsg dah...rasa madu kelulut lagi power lah....tak pun ikut org jugak kot, ntah hahahhha...

Ok, itu ja lah petua yg berkesan pada aku nk share pada korang semua....oh yaaa, madu tu aku beli kt fama....harap madu yg ori lah, bukan madu dr gula huhuhu

Thursday, April 14, 2016

Tropika Baby Herbal Cream Best!!

Yes...seriusly mmg best...tetiba aku review produk plak kan hahaha...tapi review ni xberbayar pun, ikhlas aku puas hati sendiri...

Mulanya beli sebab untuk fatia, sbb dia kena selsema...asek sedut hingus ja, tapi tak mau kering....so aku try la baby herbal cream ni, sapu kt dada dia, belakang badan dia, Alhamdulillah, sangat membantu...selsema cepat ja kering, atas kehendak Allah jugak...kita berusaha kan...

Pastu ada haritu, aku dah risau, awat fatia xmau membuang lagi ni, makan kemain banyak lagi....so aku sapulah kt perut dia lepas mandi pagi tu...mai tengah hari, hah dah membuang dah...serius best...bau cream ni mcm berangin2, macam gula2 hack yg oren tu hehehe....

Ada la 3 minggu lepas rasanya, fatia dekat 2 minggu jugak lah beringus, masa tu cream ni missplace, aku lupa letak kt mana...last kesian asek meleleh2 ja hingus fatia ni, aku cari gak, kalau tak jumpa aku dah tekad nk beli lain dah...sekali jumpa, terus sapu2 kt dada fatia, blkg badan dia, Alhamdulillah, esoknya dah makin berkurang hingus dia, lepas tu kering...lega rasa...

Cream ni ada virgin coconut oil, rasanya fungsi dari vco tu la kot kan...

So aku recommended kalau korang ada anak kecik, wajib ada cream ni...tapi jangan beli la kt aku, aku xjuai pun hahaha...

Harga dia dalam rm39.90 ja...tahan lama...oklah berbaloi...

Tuesday, March 8, 2016

Servis Pejabat Pos Pokok sena Teruk!!!

Terpanggil untuk aku tulis kt blog ni, sebab terkena dekat aku sendiri...hmm..... mengeluh....

Sebelum ni sepanjang aku kerja, aku pos barang2 bisnes kt pejabat pos langgar,sebab sehala ke tempat kerja aku... selama ni, ok lagi la, servis sangat ok dan aku berpuas hati....tapi sejak aku dah tak bekerja, aku terpaksa untuk pos barang di pjbt pos pokok sena....

Sistem yang diguna pakai ialah nombor, nk pos barang(kalau guna sampul prepaid tu) pun kena amek nombor k....kalau kt langgar, tak payah pun, tinggal ja di kaunter, sama jugak di pejabat pos besar alor setaq.....

Nak di jadikan cerita, nak kena kat aku sama kot, aku pi beli sampul pos, siap amek no semua la, tunggu turn....pastu no dah panggil, terus cakap nak beli sampul prepaid.....kerani kaunter tu (yg jaga khas bahagian poslaju, pembungkusan segala tu) cakap, kalau nak beli sampul ja tak payah amek no pun tak pa....aku pun, oooo ya ka, satg orang kata saya dok potong turn pulak, sambil sengih....

Pastu hari lain pulak aku nk pi beli sampul prabayar lagi, so aku tak amek la no pun kan....terus ke kaunter bila kosong, bgtau bla bla bla nk beli sampul prabayar sekian2.....tau dak apa kerani tu cakap? Oooo kalau macam tu tunggu kaunter sebelah kosong, nanti beli dekat dia....hmmmm....aku pun oklah sengih lagi......

Elok dah kosong kaunter lagi satu tu, aku pun menyelit bgtau nak beli sampul pos...pastu kerani tu kata, nak beli sampul pi kaunter sebelah ni (kaunter yang awai sekali aku pi tadi), terus rasa mcm darah naik ke muka....aku cakap terus "apa benda ni? Saya dh pi kaunter sebelah, dia kata suruh mai sini...apadia ni?" Haaaaa geram weh, nada marah la.....aku kalau marah aku mcm nak nangis sebab geram hahaha, pastu mula lah tak leh nak cakap weh....pastu kerani tu kata, jangan marah kak, sabaq2...aku sebenarnya aku xmarah dia, aku geram yg kat kerani yang kaunter awai tadi tu (he is a man)...sahih2 kt atas kepala dia tulis, utk poslaju, pembungkusan, urusan pemposan...yang hang nak pas2 kat orang lain pasaipa?

Pastu kerani yang entertain aku kata "kak kena amek no ni nak beli sampul pos" aaaaargh aku nk hangin jugak la kan...baru nk reda...aku cakap dia (kerani lelaki tu) yang habaq retu tak payah amek no kalau nak beli sampul...pasaipa nak kena amek pulak? Haaa hambek2... pastu kerani pempuan ni kata sabaq, jgn marah....geram weh, geram....

Aku niat dh beli sampul nak pos sekali, tapi dah jadi macam tu, lepas beli, aku blah, geram kot...malu pun ada gak, sebab ramai hahaha...tapi rasakan....boleh pulak buat macam tu....apa bendalah pengurusan tak sistematik ni? Cuba standardized kan semua, kan senang, benda mudah dok buat bagi payah....

Dan mulai haritu aku tak akan jejak dah kaki kt pjbt pos pokok sena, byk lagi pjbt pos lain....sekian.....

#luahanrakyatmarhain

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...