Tuesday, June 16, 2015

Please invite me :(

Hi blogger sekalian....aku dah lama x blogwalking ni....so ada yang blogger dah jadikan blog depa private...antara kenalan blogger yang dah lama dan aku suka baca blog dia http://mrs-vip.blogspot.com/ dah private...awaaak, please invite saya firbee@gmail.com...ingt x kita join2 main contest bagai tu? hihihi

sorang lagi kak gee...tolong kak gee, ruby dah tak jumpa dah link blog akak huhuhu.....

 

Sunday, May 31, 2015

Kenapa orang tua2 melarang untuk ambil air tulang belakang?

Hi semua....baru boleh nak update pasal kes hari tu...ekoran daripada entry ni ...

Kebanyakkan orang tua2 mesti akan fobia dan tak benarkan kalau doktor nak amek air tulang belakang... sebenarnya sebab apa? Antaranya
  • takut nanti anak akan jadi lembap
  • anak akan jadi kurang upaya (cacat)
  • anak akan lumpuh
Mesti korang penah dengaq kan? so betoi ka andaian yang orang tua2 tu? aku bukan nk mempelekehkan orang2 tua, tanpa mereka siapalah kita...tapi sebenarnya tiada kaitan langsung bila amek air tulang belakang, maka anak kita akan effect seperti di atas....

Sebenarnya orang dulu-dulu bila anak kena sawan tarik, orang dulu2 akan siram anak sendiri sampai sedar....lepas tu dah ok, biar saja...nanti jadi balik, ulang lagi macam tu....sebenaqnya kita kena bawak anak kita pi hospital...mungkin dan ada jangkitan kuman pada otak anak tu? kita tak tahu kan?

contohnya bila anak tu jadi sawan tarik kerap, tapi kita biaq...sampai satu tahap dia sampai pengsan, dan doktor bgtau nak amek air tulang belakang, selepas amek air tulang belakang, anak tersebut lembap, cacat atau dan sebagainya, bukanlah di sebabkan kesan dari air tulang belakang tu...tapi di sebabkan kuman yang telah di jangkiti sampai ke otak dah mungkin sebelum pengambilan air tulang belakang lagi (betulkan aku kalau aku silap wahai para doktor, macam la ada doktor nak baca blog aku ni, hg ingat hg fatin liyana ka? hahaha)

pengambilan air tulang belakang hanyalah untuk menguji sama ada otak telah di jangkiti kuman atau tidak...itu saja...jika ada yang kata ada kaitan dengan anak xsempurna ekoran dari ini, sebenarnya tidak sama sekali...

 jadi pada ibu bapa yang akan menghadapi anak untuk di ambil air tulang belakang, benarkanlah para doktor untuk berbuat demikian, sebab dengan cara ni sahaja kita tahu sama ada, jangkitan kuman sudah smpi ke otak anak kita ke belum....jika ada jangkitan kuman, doktor boleh bertindak dengan cepat untuk membunuh kuman2 tersebut dgn antibiotik ( ini apa yang pakar kanak-kanak jelaskan pada aku sendiri) kita berdoa yang terbaik untuk anak kita...InsyaAllah, Allah ada...Allah Maha Berkuasa....Dialah penyembuh segala penyakit...siapalah kita untuk menghukum akibat dari musabab sesuatu tindakan...InsyaAllah....

Pandangan aku yang tak seberapa ni, moga menjadi panduan untuk semua...ikhlas dari ibu yang anaknya penah di ambil air tulang belakang :)


Saturday, May 30, 2015

Kurangnya potassium dalam badan

Pada 18 mac yang lepas, satu kejadian yang tak akan aku lupa sampai bila2...SubhanAllah, memang Allah uji aku betoi masa tu...lama dah, tapi kena gak tulis, sebagai panduan untuk semua ceeewah...lagipun nanti boleh baca balik bila boring masa umur 40 tahun ka hahaha....

ceritanya macam ni...masa hari selasa 17 hb mac tu, masa balik keja, aku pesan kt husband aku belikan bihun sup special tau, daging lebih hahaha...husband bawak balik mee sup..dia kata bihun dah habis...aku pun  hurm oklah....makan2....tgh hari tu tak ingt aku mkn apa dah hari tu hahaha...tapi ptg tu rasa lapaq sgt2 lah.....makan mee sup minum plak dengan teh ais...memang perghh la kan....pergh dengan angin hahaha....

pastu dah kul 12 macam tu, aku dah rasa macam tak sedap perut...dok rasa mcm angin, tapi tak mau sendawa pun hurm....pastu aku pun masuk la tdoq...sekali dalam pukul 3 mcm tu aku terjaga sakit perut....haih sahih sebab mee la ni...memang badan cepat angin ja sejak lepas bersalin ni...pastu cirit kot...dah buang...tdoq balik...tapi xselesa...rasa sakit perut lagi...gi buang lagi....kali kedua aku rasa xpuas hati, aku jolok jari dalam mulut bagi muntah....sekali dah muntah, ha leganya....pastu aku terus minum air, makan alfalfa, konon nk buang angin lah...hang memang kan ruby, kalau dah angin baru teringat nk makan supplemen, tak pernah nk konsisten hahaha....ostematrik pun dah 3 hari tak makan...malas punya pasal....

pastu aku rasa macam oklah, dah boleh tdoq....rupa2nya tak lagi weh...rasa xsedap badan tu ada lagi...rasa ada angin lagi...aku pun pi bagi muntah kali kedua...yea, memang ada lagi mee2 tu hahaha...ha lepas tu aku minum air garam oral tu segelas...pastu aku lena....boleh lah lena...pukul 6 baru leh lena kot huhuhu...

dalam pukul 9 mcm tu, aku dah sms pada bos, kata nk pi keja halfday, sebab cirit semalam kurang rest...aku mintak husband hantarkan fathia ke rumah pengasuh dia...tetiba aku rasa macam kebas kaki dan tangan....kebas macam darah tak mengalir dengan betoi tu, mcm kita duduk lama2, lepas tu rasa kebas kan, ha mcm tu la...macam semut2....aku habaq kt husband aku, kurang rehat kot ni...nk tdoq sat lah....

sekali kan, aku tak boleh lena langsung...rasa kebas makin kuat...so aku pun pi la mandi bagi sejuk badan, segar2...pun tak hilang kebas gak, makin kuat rasa kebas tu...dalam pukul 10.30 pagi mcm tu, aku dah rasa lain mcm ni...kebas smpi rasa kat perut dah...terus aku call bgtau husband aku...bawak pi spital...aku rasa mcm nak bawak kereta sendiri, tapi macam takut...aku amek air panas, bagi suam2, rendam kaki, pun tak jalan jugak...makin lama kami kebas teruk sangat....sampai rasa tangan aku merekot2, selepas tu susah nak control...Ya Allah, macam2 dah aku pikiaq time tu, strok ka ha? tapi aku still boleh cakap dan kawal pergerakan aku....

husband aku time tu plak dia kena pi alor setar, tumpang orang plak tu...dia dah call ambulan dah time tu...aku pun siap2 pakai baju elok2, tudung, amek beg, purse semua lah....pastu aku standby dalam keta...makin lama kan, makin kebas tu sampai ke muka...rasa semut2 kebas tu ke muka, sampai mulut aku boleh bukak jadi mcm huruf O saja bila cakap huhuhu....masa ni aku terpikiaq, aku ni nak mati dah ka? Ya Allah, ampunkan segala dosa2 aku...

tangan aku time tu dan merekot2, mmg susah nk control, aku nampak otot kat tangan aku berdenyut2 huhuhu....jiran sebelah rumah nampak...dia pun panik...aku nak habaq aku sakit apa pun aku tak tau, aku habaq kata aku tgh tgu ambulan...rupa2nya ambulan dah sampai cuma tak tau kat mana....last2 jiran aku pi ikut ambulan....sampai la jugak ambulan tu sama sampai husband aku kt rumah...husband aku kata kt aku, jangan pikiaq apa2, rilex ja...yang aku dok sibuk, nanti bgtau dekat bos...beg ada dalam kereta tu, nanti kasut jgn lupa bawak hahaha, still boleh nk reminder lagi...naik ambulan ja, pembantu doktor tu kata nadi aku laju...tapi darah tak tinggi pun...normal ja...ha lega...sampai kat spital, depa masukkan aku dekat bahagian kecemasan red zone sebab nadi laju...

pastu macam2 la depa check...amek darah la, drip air...depa kata aku dehidrasi teruk...kurang potasssium di sebabkan ekoran dari cirit birit dan muntah tu....hah, lega, aku takut aku ada sakit jantung ja huhuhu...dan bukan strok...Alhamdulillah...

rasanya 2 jam ja kt red zone, kebas2 kat kaki dah mulai hilang...pastu dekat tangan...Alhamdulillah...memang aku kurang air pun...selalu aku minum air 3 liter sehari...di sebabkan mee sup dan teh ais tu la buat aku kurang air dalam badan huhuhu....lagipun kaffien kan boleh menyebabkan kurang air dalam badan..patutlah Dr Halina kata, kalau nk minum kaffien, minum waktu pagi, lepas tu ada masa banyak untuk minum air selepas tu untuk elak dehidrasi..

3 hari 2 malam jugaklah aku dok dalam wad...sebab doktor pun nk kaji kot2 ada sebab lain ka aku kebas...disebabkan mata aku yang jenis macam terbeliak ni, depa saspek ada tiroid...hari kedua doktor suruh amek darah nak pastikan ada tiroid ke tak..adeh lah....aku kesian kat fathia nu...dia menyusu baan...malam2 memang akan cari susu...adoi sian dia...tapi sebelum tdoq tu, dlaam kul 10 husband bawak mai bagi minum susu....pastu balik lena...bila dia terjaga dia nangis la, nasib baik la mak abah aku ada, dia memang suka dgn tok wan dia ....

rasanya dekat 8 botol jugaklah air masuk dalam badan ni...potassium la, natrium la apa lagi ntah ahaha...akhirnya keputusan darah, aku xdak tiroid...Alhamdulillah..so doktor ambil kesimpulan, kes aku ni sebab kurang potassium dan dehidrasi yang sangat teruk...


hari jumaat barulah boleh keluaq dari wad...Alhamdulillah....start dari tu kalsium memang aku tak miss dah hahaha....nescafe ka, teh ka, aku tak minum dah waktu malam hahaha...serik dah....

Sunday, May 3, 2015

Jalan-jalan cari mempelam harum manis

2 Mei 2015 | Sabtu

Hi semua....ohoi gigih betoi mencari mempelam harum manis sampai ke perlih nu haaaa ^^...sebenaqnya kan, aku teringin lama dah nak makan harum manis ni, (entry yang ni hahaha)..masa tu tengah mengandungkan fathia, tapi sebenaqnya aku tak tau pun aku mengandung hahaha...so kali ni bawak fathia pi makan sekali la hahaha....

kami bertolak dalam pukul 2.30 ptg dari pokok sena, bersama dgn family member suami aku...so smpi kt sana dalam pukul 4 mcm tu la..member aku yg tgl kt perlis la yg tolong kami bawak, pi ladang mempelam harum manis kt bukit bintang, batu pahat...banyaknya pokok harum manis, buah pun banyak tapi banyak yang belum masak lagi...

suami aku tanya, apa yang best harum manis ni? dia kata bagi dia, rasa mempelam ja hahaha....ceh hampeh, memang la rasa mempelam, tapi sedap oi...bau dia tu, ada feel hahaha...over sangat aih...sampai kt ladang tu, punyalah ramai orang, dah macam ada majlis kenduri kawen dah hahaha....lagipun cuti 1 mei dgn wesak, ramai la orang....

hajat nk makan pulut dengan harum manis, sekali harum manis dah habih pagi lagi huhuhu....so depa sediakan pulut dengan pelam indera...manis jugak, tapi xdak bau dan feel tu hahaha.....

dah alang-alang mai cni, beli je la kan harum manis tu RM50 untuk 2 kilo hohoho...tapi tak masak lagi, kena peram 4 hari baru boleh makan....depa komersilkan siap ada kotak tu ha, kotak plak bayaq RM3 hahaha....

aku rasa, sapa2 yang nk pi makan harum manis tu, rasanya minggu depan ok lah, rasa banyak buah dah masak...so kita tunggu lagi 4 hari tgu buah yang kami beli masak plak hahaha....

Thursday, February 26, 2015

Fathia demam panas, tarik dan pneumonia

Sorry semua....aku cuba mencari kekuatan untuk menulis entry ni...fathia demam2 pun aku tak dak mood nak menulis,ni Alhamdulillah dah sehat dah ^^...moga pengalaman yang aku lalui ni, boleh dijadikan iktibar untuk semua...catatan ni aku buat masa aku di hospital masa jaga fathia, so ni aku copy balik dari hp

16 januari jumaat
Dari ptg khamis lg, aku amek fathia,badan dia panas ja...mlm tu pulun jelum kepala dia dgn air asam jawa...tapi fathia aktif mcm biasa...pagi tu, dh lepas susukan fathia, aku balik kg, plan nk pi pasar kemboja...smpi la pkul 12..pastu balik beli nasik semua...fathia lena...dok sat ja, dia jaga...panas gak badan dia...tapi aktif mcm biasa...malam tu, aku teringin sgt nk mkn steamboat.so ajak piduih pi mkn kt ed cafe, sekali tutup daaaa....pastu aku ajak mkn kt djaras jln langgar tu....masa piduih nk letakkan fathia dlm baby chair, dia xmau, dia dok kalih ke belakang tgk mcm ada sesuatu...beria2 nangis xmau dok dlm baby chair...nasib ada kucing, dok main dgn kucing...pastu balik la kami pun...fathia lena lepas menyusu...tgk maharajalawak...pastu dok jelum ja kepala fathia....aku kemas2 sket rumah...fathia dh terjaga nk susu, so xjadi...susu kan dia lagi...sampai la dia lena....aku dok rasa, xmau lena lah, nk jelum fathia, nk monitor dia..sekali aku terlena, terjaga dia nangis kuat gila mcm mimpi tu...mcm terkejut...ya Allah gabra dh time tu...tenangkan bg dia senyap, bg susu, sekali dia genggam tgn kuat2...mata dh dongak ke atas...Ya Allah...fathia kena sawan tarik.serius aku xtau nk buat apa...piduih suh call abah...abah pun xtau...last sekali siap2 bawak pi spital...dgn duit pun xdak...nyesalnya aku terlena dan aku pakaikan baju tebal kt dia (sleepsuit tu).....fathia, maafkan ibu, ibu carelesss....
Pada malam sebelum pi makan steamboat...aku mmg x bg fathia pakai dah baju ni, fobia hahaha
17 januari  Sabtu
Sampai kt spital dlm pkl 3...aku yg bawak keta...piduih dgn baju xpakai, dgn slipar pun xpakai...terus pi kecemasan...ya Allah....aku terkedu, panik,suma ada.....nk nangis mcm xboleh, ntahlah....
Doktor2 pun mula dok perusah fathia...pkl 3.20, tarik dia dh berenti...ya Allah...takutnya rasa time tu....pastu kul 3.30 bawak di pi xray, pindah ke wad...fathia berak, cirit plak tu...pelik ni...semlm rasa dh berak dah...elok lepas xray, rasa pasaipa fathia mcm pelik ja? Rupa2nya dia tarik lagi...ya Allah berat betul dugaanMu pada kami ya Allah...kami sabaq menunggu di luar..last2 dlm pkl 4.30, doc bawak ke picu, utk pantauan lebih teliti...kami xboleh masuk pun..sedihnyaaaaa...maafkan ayah dan ibu ya fathia....kami sangat cuai.... piduih nk tgu, so aku balik kemas brg2 semua...pkl 7.30 pagi pi hospital plak...xlena, letihnya....makan pun xlalu dah..rasa sedih sgt...Pukul 12.30 dh boleh masuk tgk...fathia dh sedaq...tgn kena ikat, sbb fathia dh pandai kan, nanti dia cabut wayar2 kt badan dia tu...tiub oksigen masuk dlm mulut dia...sedihnya tgk keadaan fathia...doc kata, setakat ni dia ok...Habis waktu melawat, kami balik kg...aku tdoq dulu...lepas tu bangun pam susu...dah bengkak susu dah, terus sedih teringatkan fathia...pkl 5.30 kami gerak ke hospital...fathia lali2, diberi ubat lali...kalau tak ka, dia ngamuk sakan lah....ya Allah sembuhkanlah fathia...jika ini adalah petanda Allah sygkan kami, kami redha ya Allah...kami terlalu lalai dgnMu ya Allah....
Doc pakar bgtau, ada kuman pada paru2 dia, pneumonia la tu...so antibiotik akan sentiasa di beri selama seminggu....moga yg terbaik utk fathia amiiin....
Malam tu kami balik taman...Kami kemas2 bilik, bukak katil, tinggal tilam saja...mop2 lantai...piduih kata dia nk tdoq di hospital, so aku balik kg..kalau kami tdoq di taman, kami akan teringatkan gelak tawa tangis fathia, so memang takkan tdoq di rumah kami tanpa fathia :(


18 januari Ahad
Harini pkl 12.30 pi tgk fathia lagi...tiuh oksigen dh bukak, hanya oksigen kt hidung saja...tapi tu la, dia meronta-ronta, rimas...dia nk kami dukung dia...ibu mmg tak sampai hati sayang....peluk2 fathia...dia mcm nk cakap, macam nk ngadu..memang mengalir ja air mata aku...tapi aku kena kuat, kena kuat demi fathia.....pujuk punya pujuk, doc tanya, boleh bagi susu x? laaa kalau tanya awai kan sng...so aku susukan fathia...sampai la dia terlena...
Lunch tu, kami mkn kat kafe hospital ja...aku kena lalu makan, utk susu fathia...mesti ruby, susu ibu yang terbaik...balik rumah,terus pam susu lagi...
Pkl 5.30 kami bertolak ke hospital...otw perjalanan, nurse call suruh bawak susu...awal lagi aku dah bawak hehe...sampai2 ja, fathia tgh lena...sibuk ja piduih nk kejutkan dia utk susu...tiba2 dia terjaga...terus susukan dia, fathia macam lepaskan geram ja hehehe....pastu letak kt katil, dia xmo, nangis2, suara pun dah serak2, sure nangis sakan ni....dukung la tenangkan dia...sampai lenguh2, demimu anakku...pastu piduih plak dukung...nk letak nangis gak...pastu nak cakap, nak ngadu...ya ibu faham sayang..syg kena cepat sehat, nanti ibu jaga fathia ya syg....
Dh kul 7.30, smpi guard pun dh tunggu mcm suruh keluar, fathia xmo gak benti nangis, tak sampainya hati nk tinggalkan fathia..doc kata esok boleh ke wad biasa dah...tinggalkan fathia dgn nurse2... Kt rumah asek teringat fathia ja.rindunyaaaaa....xprnah lagi tdoq tanpa fathia huhuhu...ni dah dua malam dah ni....

19 januari Isnin
Pagi2 dalam pukul 8.30 pagi, nurse call aku...nurse bagitau doc pakar nak jumpa salah sorang, sama ada ibu atau ayah...alamak, aku dah rasa berdebar2 ni...yg piduih, xhabis2 salahkan diri dia sbb dia silap minum ubat batuk semalam, pastu dia tdo kt rumah...
Sampai kt spital, jumpa dgn doc...doc kata, pernafasan dia semua ok dah...cuma di beri lagi bantuan oksigen, tapi dah xguna tiub dah...doc minta kebenaran kami untuk amek air tulang belakang fathia, sbb kali kedua, dia tarik lama....so doc takut kalau ada kuman dh jangkiti ke otak dia, so depa boleh on antibiotik utk shoot kuman tu terus...doc suh bincg, dia kata, pesepsi masyarakat pasal air tulang blkg ni, buat kita jadi takut...ya Allah aku rasa mcm terkedu...mcm mana ni? Doc kata sebenarnya tak kesan sampingan apa- apa pun, dia hanya amek air kt tulang belakang, mcm amek darah tu.mcm cucuk epidural tu...
Terus aku google...google2, kebanyakkannya kata xdak effect apa2.antara blog yang jadi rujukan aku pada link ni...apa yang aku faham dari hasil penerangan daripada doktor, sebenarnya amek air tulang belakang ni untuk kita tau sama ada kuman ka x kt dalam otak anak kita...nanti aku akan cerikan lebih terperinci pasal air tulang belakang ni...entry lain la yer...aku berdoa, moga fathia xdak apa2..call kak ija, tnya pendpt, dia kata buat ja la...klu tak buat lagi kita tertanya2 ok ka x...
Last2 dah habis pikiaq, dah tanya kt sedara mara, kami amek keputusan utk membenarkan doc buat...doc kata, mayb esok, fathia dah boleh ke wad biasa dah...sbb dia boleh minum susu macam biasa ja...so doc buat pada pkl 2.15 ptg tu gak...
Piduih ja tgu kt spital...aku balik rumah,amek baju semua2...sbb tau aku akan dok kt wad nanti dengan fathia...dlm masa yg sama, mber aku bgtau, dia xbg utk buat semua tu...tapi doc akan on antibiotik selama 3 minggu utk try n error,ya la, dah doc xtau ada ke x kuman kt otak dia....

Petang tu, pkl 4.30 ptg, kami masuk tgk fathia....dia mcm lali2 jugak la, doc bgtau, dia mcm struggle gak tak bagi org pegang2 dia,so memang terpaksa bagi ubat pelali gak...sian fathia :( so dia tdoq keletihan la tu...doc bgtau, masa amek air tulang belakang dia, air tu jernih saja...Alhamdulillah, moga xdak apa2....doc akan uji lagi air tulang belakang dia, amek masa jugak untuk tgk tindakbalas pada sample air tu jika ada kuman. dia terjaga ja, dia pot pet pot pet macam mengadu tu...masa aku susukan dia, dia dah boleh gelak2 dah..Alhamdulillah....

20 Januari Selasa
Doc bgtau tiada jangkitan kuman hasil dari sampel air tulang belakang dia....Alhamdulillah...fathia dah boleh ke wad biasa....Syukur Ya Allah....aku boleh dah tdoq dengan dia, duduk dengan dia, susukan dia....Alhamdulillah Ya Allah memperkenankan doa kami....fathia kena dok kt cni sampai seminggu, sampai antibiotik dia cukup semingu...demam fathia pun dah kebah masa dia kt dalam PICU lagi...
Fathia dengan uniform kimoni PICU hehehe....
21 Januari Rabu
Ramai yang datang melawat fathia....terima kasih aku ucapkan...terima kasih juga pada yang mendoakan....Alhamdulillah, fathia berselera ja makan, walaupun bubur hospital hahaha....tapi fathia jadi fobia dengan nurse....kalau nurse nak mai check suhu dia saja, mesti melalak huhuhu....

22 Januari Khamis
Doc bgtau keputusan air tulang belakang fathia, memang tiada jangkitan kuman....Alhamdulillah....eh bukan hari tu dah bgtau ka? rupa2nya dia amek 5 botol (1 botol , 5 titik air) untuk di uji, ada yang sehari, ada yang tgu 2-3 hari....so complete dah, tiada jangkitan kuman sampai ke otak fathia....syukur Ya Allah...doc bgtau jugak, esok fathia dah boleh discharge dah, tapi ptg, untuk habiskan antibiotik dia....leganya....Alhamdullilah

23 Januari Jumaat
Harini last fathia kt cni...pukul 6 pagi lagi, nurse dah mai nak masukkan antibiotik pada fathia....selalunya ok ja dia, tiba2 dia nangis...rupa2nya tangan dia bengkak....adoi la sayang...baby kan mana la reti nak dok diam kan, lagi fathia, suka nk cabut nak masuk dalam mulut, dalam dok berjaga2 tu huhuhu....so doc suh bawak dia untuk cucuk kt kaki plak (doc panggil line)...meraung la satu wad tu huhuhu...korang bayangkanlah eh, kalau aku tak bagi doc amek air tulang belakang, doc akan on antibiotik selama 3 minggu untuk try and error ja bunuh kuman, sebab kita tak tau, ada kuman ka x....wohoooo tak sanggup, tera seminggu pun, masuk harini dah 3 tempat line untuk masukkan antibiotik tu huhuhu (tangan kanan, tangan kiri dan last kt kaki) aku tak sanggup tgk fathia sakit, nasib baik buat air tulang belakang tu.... pukul 6.30 dah discharge...tamatlah sudah percutian seminggu di hospital hahaha...dah2 la na fathia, ibu tak mau dah bercuti kat cni lagi na syg....syg kena sehat....ibu takkan careless lagi, walaupun selama ni memang sepenuh perhatian hanya untuk fathia...
nilah yang terjadi seminggu aku mendiamkan diri...bukan seminggu kot, lepas dah balik rumah pun, aku berdiam jugak hahaha....kira 2-3 minggu gak la hahaha....

mesti ada yang tanya, tak amek ubat ka masa fathia demam? yer memang salah kami, kami tak amek ubat pun....sebab kalau pi hospital, doc pun nasihatkan jangan bg makan ubat, sbb dia baby lagi.so kami jelum kepala dia saja..adoi la...mana nak pi tau kan jadi macam ni...so lepas pada kejadian ni, fathia demam ja, mmg bagi pakai pampers saja, dan



kami bawak pi spital....panas ja, bawak pi spital...kami dah menjadi ibu bapa yang sangat fobia hahaha....so sangat alert dah skrg ni..lagipun fathia dah setahun ^^...

aku percaya, dan aku yakin, setiap yang terjadi ni, ada hikmahnya....Allah nak kami merintih padanya...Allah nak kami sentiasa berhati-hati....Terima kasih ya Allah Kau duga kami begini...jika dugaan ini tidak mampu kami terima, tak mungkin Kau akan berikan kepada kami.....

Kisah erina ni,  macam fathia lalui....tapi pneumonia fathia tak la teruk sangat...tapi kuman dia sangat cepat merebak...punca daripada batuk dan bersin, and YES aku kan demam dan batuk teruk sebelum fathia first demam hari tu...aaaaa mesti jangkit dari aku la ni huhuhu....so, aku nak mintak maaf siap2, kalau sapa2 batuk, memang fathia xboleh dok dekat dengan dia...sebab dia dah sensitif,,,ada bekas kuman pada paru2nya....doakan moga fathia sentiasa sehat dan tak tarik lagi....amiiiiin......
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...