Monday, September 19, 2016

Petua hilangkan batuk dan kahak yang teruk

Dah hampir penghujung september dah...usia kandungan aku pun dh 8 bulan dah...ramai yg tegur perut aku besar hahahaha...mmg la besar, dah badan aku pun besar kekeke....dh 8 bln, xkan nk expect perut besaq 4 bulan kot hahaha...

Masa awal bulan 8 haritul sejarah berulang kembali, aku cirit birit dan muntah, sbb silap makan....makanan tu xla beracun pun, tapi badan aku yg sensitif....silap makan angin, angin yang kena keluar dari muntah jugak huhuhu....

Sudahnya ke yellow zone la aku kt spital...sbb kurang air huhuhu....tp nasib baik dr kul 7 pg smpi tgh hari saja, pastu dah discharge....Alhamdulillah.....

Esoknya....aku ada mgtt, iaitu prosuder minum air gula kali kedua, sbb kali pertama xdak gdm pun.....so takut masuk trimester ke 3 ni ada gdm pulak.....

Lepas minum air gula pg tu, mlm tu aku demam....ya Allah, teruk rasa demam kali niiii....siap batuk xhenti2...suhu 39 jugaklah....elok aku rasa nk baik, berjangkit pada fatia dgn husbnd aku pulak.....nasib baik la depa dua demam sat saja....

Habis aku demam, batuk tak hilang2...sangatlah perit, sbb batuk mcm muntah tu...bayangkan ms mengandung kan badan rasa panas ja...nk kena aircond, klu dak, tak leh lena....tapi bila kena aircond, batuk pulak...seksanyaaa...dengan perut dah membesar...sian baby huhuhu....pakai pad je la aku, sbb batuk ja mesti terkucil huhuhu...

Sampailah aku tnya petua kt kawan2 dalam fb....dan akhirnya aku try minum madu dgn perahan lemon....ya Allah sangat mujarab....tdoq pun lena ja tanpa gangguan batuk lagi...3-4 jugaklah baru ok...walaupun ada batuk sikit2, tp dh x teruk....bayangkan betapa teruknya batuk aku, sampai xleh mandi air sejuk, or kena kaki kt air sejuk, nnt sure batuk huhuhu.....

Aku amalkan setiap hari madu dgn lemon tu....masuk 17 hb 9 ni barulah batuk hilang sepenuhnya, lagipun mkn xpantang sgt hahaha...konon mcm batuk dh kurang, pi hentam mkn rambutan pulak, elok sangatlah tu :p.

Haritu adik ipar aku pun batuk....adik aku bg madu kelulut dgn lemon kt dia, esoknya xbatuk lgsg dah...rasa madu kelulut lagi power lah....tak pun ikut org jugak kot, ntah hahahhha...

Ok, itu ja lah petua yg berkesan pada aku nk share pada korang semua....oh yaaa, madu tu aku beli kt fama....harap madu yg ori lah, bukan madu dr gula huhuhu

Thursday, April 14, 2016

Tropika Baby Herbal Cream Best!!

Yes...seriusly mmg best...tetiba aku review produk plak kan hahaha...tapi review ni xberbayar pun, ikhlas aku puas hati sendiri...

Mulanya beli sebab untuk fatia, sbb dia kena selsema...asek sedut hingus ja, tapi tak mau kering....so aku try la baby herbal cream ni, sapu kt dada dia, belakang badan dia, Alhamdulillah, sangat membantu...selsema cepat ja kering, atas kehendak Allah jugak...kita berusaha kan...

Pastu ada haritu, aku dah risau, awat fatia xmau membuang lagi ni, makan kemain banyak lagi....so aku sapulah kt perut dia lepas mandi pagi tu...mai tengah hari, hah dah membuang dah...serius best...bau cream ni mcm berangin2, macam gula2 hack yg oren tu hehehe....

Ada la 3 minggu lepas rasanya, fatia dekat 2 minggu jugak lah beringus, masa tu cream ni missplace, aku lupa letak kt mana...last kesian asek meleleh2 ja hingus fatia ni, aku cari gak, kalau tak jumpa aku dah tekad nk beli lain dah...sekali jumpa, terus sapu2 kt dada fatia, blkg badan dia, Alhamdulillah, esoknya dah makin berkurang hingus dia, lepas tu kering...lega rasa...

Cream ni ada virgin coconut oil, rasanya fungsi dari vco tu la kot kan...

So aku recommended kalau korang ada anak kecik, wajib ada cream ni...tapi jangan beli la kt aku, aku xjuai pun hahaha...

Harga dia dalam rm39.90 ja...tahan lama...oklah berbaloi...

Tuesday, March 8, 2016

Servis Pejabat Pos Pokok sena Teruk!!!

Terpanggil untuk aku tulis kt blog ni, sebab terkena dekat aku sendiri...hmm..... mengeluh....

Sebelum ni sepanjang aku kerja, aku pos barang2 bisnes kt pejabat pos langgar,sebab sehala ke tempat kerja aku... selama ni, ok lagi la, servis sangat ok dan aku berpuas hati....tapi sejak aku dah tak bekerja, aku terpaksa untuk pos barang di pjbt pos pokok sena....

Sistem yang diguna pakai ialah nombor, nk pos barang(kalau guna sampul prepaid tu) pun kena amek nombor k....kalau kt langgar, tak payah pun, tinggal ja di kaunter, sama jugak di pejabat pos besar alor setaq.....

Nak di jadikan cerita, nak kena kat aku sama kot, aku pi beli sampul pos, siap amek no semua la, tunggu turn....pastu no dah panggil, terus cakap nak beli sampul prepaid.....kerani kaunter tu (yg jaga khas bahagian poslaju, pembungkusan segala tu) cakap, kalau nak beli sampul ja tak payah amek no pun tak pa....aku pun, oooo ya ka, satg orang kata saya dok potong turn pulak, sambil sengih....

Pastu hari lain pulak aku nk pi beli sampul prabayar lagi, so aku tak amek la no pun kan....terus ke kaunter bila kosong, bgtau bla bla bla nk beli sampul prabayar sekian2.....tau dak apa kerani tu cakap? Oooo kalau macam tu tunggu kaunter sebelah kosong, nanti beli dekat dia....hmmmm....aku pun oklah sengih lagi......

Elok dah kosong kaunter lagi satu tu, aku pun menyelit bgtau nak beli sampul pos...pastu kerani tu kata, nak beli sampul pi kaunter sebelah ni (kaunter yang awai sekali aku pi tadi), terus rasa mcm darah naik ke muka....aku cakap terus "apa benda ni? Saya dh pi kaunter sebelah, dia kata suruh mai sini...apadia ni?" Haaaaa geram weh, nada marah la.....aku kalau marah aku mcm nak nangis sebab geram hahaha, pastu mula lah tak leh nak cakap weh....pastu kerani tu kata, jangan marah kak, sabaq2...aku sebenarnya aku xmarah dia, aku geram yg kat kerani yang kaunter awai tadi tu (he is a man)...sahih2 kt atas kepala dia tulis, utk poslaju, pembungkusan, urusan pemposan...yang hang nak pas2 kat orang lain pasaipa?

Pastu kerani yang entertain aku kata "kak kena amek no ni nak beli sampul pos" aaaaargh aku nk hangin jugak la kan...baru nk reda...aku cakap dia (kerani lelaki tu) yang habaq retu tak payah amek no kalau nak beli sampul...pasaipa nak kena amek pulak? Haaa hambek2... pastu kerani pempuan ni kata sabaq, jgn marah....geram weh, geram....

Aku niat dh beli sampul nak pos sekali, tapi dah jadi macam tu, lepas beli, aku blah, geram kot...malu pun ada gak, sebab ramai hahaha...tapi rasakan....boleh pulak buat macam tu....apa bendalah pengurusan tak sistematik ni? Cuba standardized kan semua, kan senang, benda mudah dok buat bagi payah....

Dan mulai haritu aku tak akan jejak dah kaki kt pjbt pos pokok sena, byk lagi pjbt pos lain....sekian.....

#luahanrakyatmarhain

Wednesday, February 24, 2016

Alah membeli, menang memakai

Hi...kali ni aku nk bercerita tentang alah membeli menang memakai...kita ni kadang2 bila dah terbiasa beli yang mahai, pastu kualiti pulak bagus, bila try yg ekonomi sket, mula la tak puas hati kan...


sebab tu salah satu sebab aku tak mau biasakan diri beli handbag yang mahai hahaha, nanti bila beli yang murah dok rasa tak best sebab pakai mahai, kualiti bagus dan tahan lama...setakat 2-3 ratus ok la kot utk satu bag, tp klu lebih ke 5 ratus hingga ke Rm1K rasanya xmau la kot, sayang duit hehehe....


ok, bukan nk cerita pasai handbag, tapi nk cerita pasai span basuh pinggan hahaha....yaaa span basuh pinggan...sebab span basuh pinggan ni aku dan kakak aku gaduh, maunya x, dia beli span 2 keping, pastu aku cilok dia punya satu, padahal kawan beli nk buat stok wakaka, mana la nk tau, aku pun satu, main amek ja...tau sebab apa kakak aku marah? sebab span basuh pinggan tu RM6 satu (masa tu tahun 2007-2008 mcm tu la, xingt....bapak mahai RM6...aku pun tak faham pasaipa mahai...


 
nilah rupa span scotch brite tu...

so aku pun basuh la pinggan guna span tu... hoooi best lah guna span ni hahaha....dan sejak dari tu, aku tak beli dah span lain, memang beli ja jenama scotch brite dan jenis mcm dalam gambar tu....memang sangat best
  
Korang tau dak sekarang span mcm tu harga dia berapa? RM9 weh hahaha....dasat kan...tapi boleh tahan lama, aku guna dekat setahun jugaklah...kiranya beli 2 kali saja dalam setahun...oklah kan, alah membeli menang memakai ye dak? hehehhee

3 minggu lepas, aku pi cari span ni kt tesco, dia hanya ada juai kt supermaket yg besaq2 ja...pastu rasa, hmmm sayangnya duit hahaha....so aku masuk DIY beli span apa ntah, Rm3 dapat la dua keping....ok span tu memang berbuih, tapi susahnya dia nk tolong tanggalkan minyak...sbb span tu jenis mcm berongga, tapi bkn mcm scotch brite ni...hampanyaaa, dah la malaih basuh pinggan, kita kena cari pemangkin utuk kita rajin membuat satu kerja yang kita tak suka hahhahaa, betoi dak? 

sabun pun beli joy kot, sebab nk bagi rajin basuh pinggan hahhaha.... so misi hunting span scotch brite kembali...aku pi cari kt giant...xdak la pulak yg style tu...tapi ada satu warna kuning, bukan mcm gambar kt atas ada hijau yg kasar tu, tapi dia hanya kuning yg mcm kt bawah, jenama TONO-K, tono pun tono lah hahhaa, janji best senang nk basuh pinggan, harga dia RM8...ha oklah tu....

balik rumah test, ok, BEST!! selesai masalah...ha tu la, bila dan biasa beli benda yang berkualiti, beli yang murah ada ja yg tak puas hati hahaha...

sama jadi mcm adik aku la,  dia biasa pakai hp yang senang segalanya, dari segi touch, kualiti gambar cantik, sekali terdesak sebab skrin hp dia rosak, so pi la beli yg murah, jenama blade ka apa ntah cap china punya, RM248 jajaja, balik rumah, mula la nk bebai2 sebab tak best hahaha....

so kalau xmau jadi mcm ni, jangan try sesuai benda yng mahai, pastu nk downgrade pi beli yg murah, anda akan menyesai hahaha....

ok tu sajalah coretan merapu...bagi mak2 yang malaih basuh pinggan mcm saja, cuba try span scotch brite tu hahaha, confirm rajin jaaaa ^^


 

Wednesday, January 6, 2016

Resepi sos chessy wedges Oleh:Shahida Kamal Shah

Hahaha, entry pertama untuk tahun baru ialah resepi...azam tahun baru pun x tulis pun, nanti lah.... Idea nk salin balik yang dari facebook masuk ke dalam blog, sebab nya kalau kita simpan kt wall fb kita, pastu nnt kita dok update status, scroll2 cari tak jumpa kan?? pastu kita pun stress hahahaha...

so cara lebih bijak sket copy masuk blog, orang google pun boleh dapat resepi yang kita amek hihihihi....

ok, jom try buat sos cheese pulak ^^

Bahan-bahan
1. 3 -4 sudu makan butter
2. 250ml susu cair (boleh juga guna susu segar)
3. 1 sudu makan tepung gandum
suku kiub pati ayam
4. 6 keping chesse
5. sedikit serbuk lada hitam dan lada putih
6. pewarna kuning

cara-cara penyedian :
1. panaskan butter hingga cair
2. masukkan susu
3. masukkan tepung , kacau sentiasa sehingga tepung sebati
4. masukkan chesse , kiub pati ayam dan serbuk lada..
5.masukkan sedikit pewarna
kacau sebati dan siap !

Sumber dari www.bukuresepi.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...