Thursday, April 14, 2016

Tropika Baby Herbal Cream Best!!

Yes...seriusly mmg best...tetiba aku review produk plak kan hahaha...tapi review ni xberbayar pun, ikhlas aku puas hati sendiri...

Mulanya beli sebab untuk fatia, sbb dia kena selsema...asek sedut hingus ja, tapi tak mau kering....so aku try la baby herbal cream ni, sapu kt dada dia, belakang badan dia, Alhamdulillah, sangat membantu...selsema cepat ja kering, atas kehendak Allah jugak...kita berusaha kan...

Pastu ada haritu, aku dah risau, awat fatia xmau membuang lagi ni, makan kemain banyak lagi....so aku sapulah kt perut dia lepas mandi pagi tu...mai tengah hari, hah dah membuang dah...serius best...bau cream ni mcm berangin2, macam gula2 hack yg oren tu hehehe....

Ada la 3 minggu lepas rasanya, fatia dekat 2 minggu jugak lah beringus, masa tu cream ni missplace, aku lupa letak kt mana...last kesian asek meleleh2 ja hingus fatia ni, aku cari gak, kalau tak jumpa aku dah tekad nk beli lain dah...sekali jumpa, terus sapu2 kt dada fatia, blkg badan dia, Alhamdulillah, esoknya dah makin berkurang hingus dia, lepas tu kering...lega rasa...

Cream ni ada virgin coconut oil, rasanya fungsi dari vco tu la kot kan...

So aku recommended kalau korang ada anak kecik, wajib ada cream ni...tapi jangan beli la kt aku, aku xjuai pun hahaha...

Harga dia dalam rm39.90 ja...tahan lama...oklah berbaloi...

Tuesday, March 8, 2016

Servis Pejabat Pos Pokok sena Teruk!!!

Terpanggil untuk aku tulis kt blog ni, sebab terkena dekat aku sendiri...hmm..... mengeluh....

Sebelum ni sepanjang aku kerja, aku pos barang2 bisnes kt pejabat pos langgar,sebab sehala ke tempat kerja aku... selama ni, ok lagi la, servis sangat ok dan aku berpuas hati....tapi sejak aku dah tak bekerja, aku terpaksa untuk pos barang di pjbt pos pokok sena....

Sistem yang diguna pakai ialah nombor, nk pos barang(kalau guna sampul prepaid tu) pun kena amek nombor k....kalau kt langgar, tak payah pun, tinggal ja di kaunter, sama jugak di pejabat pos besar alor setaq.....

Nak di jadikan cerita, nak kena kat aku sama kot, aku pi beli sampul pos, siap amek no semua la, tunggu turn....pastu no dah panggil, terus cakap nak beli sampul prepaid.....kerani kaunter tu (yg jaga khas bahagian poslaju, pembungkusan segala tu) cakap, kalau nak beli sampul ja tak payah amek no pun tak pa....aku pun, oooo ya ka, satg orang kata saya dok potong turn pulak, sambil sengih....

Pastu hari lain pulak aku nk pi beli sampul prabayar lagi, so aku tak amek la no pun kan....terus ke kaunter bila kosong, bgtau bla bla bla nk beli sampul prabayar sekian2.....tau dak apa kerani tu cakap? Oooo kalau macam tu tunggu kaunter sebelah kosong, nanti beli dekat dia....hmmmm....aku pun oklah sengih lagi......

Elok dah kosong kaunter lagi satu tu, aku pun menyelit bgtau nak beli sampul pos...pastu kerani tu kata, nak beli sampul pi kaunter sebelah ni (kaunter yang awai sekali aku pi tadi), terus rasa mcm darah naik ke muka....aku cakap terus "apa benda ni? Saya dh pi kaunter sebelah, dia kata suruh mai sini...apadia ni?" Haaaaa geram weh, nada marah la.....aku kalau marah aku mcm nak nangis sebab geram hahaha, pastu mula lah tak leh nak cakap weh....pastu kerani tu kata, jangan marah kak, sabaq2...aku sebenarnya aku xmarah dia, aku geram yg kat kerani yang kaunter awai tadi tu (he is a man)...sahih2 kt atas kepala dia tulis, utk poslaju, pembungkusan, urusan pemposan...yang hang nak pas2 kat orang lain pasaipa?

Pastu kerani yang entertain aku kata "kak kena amek no ni nak beli sampul pos" aaaaargh aku nk hangin jugak la kan...baru nk reda...aku cakap dia (kerani lelaki tu) yang habaq retu tak payah amek no kalau nak beli sampul...pasaipa nak kena amek pulak? Haaa hambek2... pastu kerani pempuan ni kata sabaq, jgn marah....geram weh, geram....

Aku niat dh beli sampul nak pos sekali, tapi dah jadi macam tu, lepas beli, aku blah, geram kot...malu pun ada gak, sebab ramai hahaha...tapi rasakan....boleh pulak buat macam tu....apa bendalah pengurusan tak sistematik ni? Cuba standardized kan semua, kan senang, benda mudah dok buat bagi payah....

Dan mulai haritu aku tak akan jejak dah kaki kt pjbt pos pokok sena, byk lagi pjbt pos lain....sekian.....

#luahanrakyatmarhain

Wednesday, February 24, 2016

Alah membeli, menang memakai

Hi...kali ni aku nk bercerita tentang alah membeli menang memakai...kita ni kadang2 bila dah terbiasa beli yang mahai, pastu kualiti pulak bagus, bila try yg ekonomi sket, mula la tak puas hati kan...


sebab tu salah satu sebab aku tak mau biasakan diri beli handbag yang mahai hahaha, nanti bila beli yang murah dok rasa tak best sebab pakai mahai, kualiti bagus dan tahan lama...setakat 2-3 ratus ok la kot utk satu bag, tp klu lebih ke 5 ratus hingga ke Rm1K rasanya xmau la kot, sayang duit hehehe....


ok, bukan nk cerita pasai handbag, tapi nk cerita pasai span basuh pinggan hahaha....yaaa span basuh pinggan...sebab span basuh pinggan ni aku dan kakak aku gaduh, maunya x, dia beli span 2 keping, pastu aku cilok dia punya satu, padahal kawan beli nk buat stok wakaka, mana la nk tau, aku pun satu, main amek ja...tau sebab apa kakak aku marah? sebab span basuh pinggan tu RM6 satu (masa tu tahun 2007-2008 mcm tu la, xingt....bapak mahai RM6...aku pun tak faham pasaipa mahai...


 
nilah rupa span scotch brite tu...

so aku pun basuh la pinggan guna span tu... hoooi best lah guna span ni hahaha....dan sejak dari tu, aku tak beli dah span lain, memang beli ja jenama scotch brite dan jenis mcm dalam gambar tu....memang sangat best
  
Korang tau dak sekarang span mcm tu harga dia berapa? RM9 weh hahaha....dasat kan...tapi boleh tahan lama, aku guna dekat setahun jugaklah...kiranya beli 2 kali saja dalam setahun...oklah kan, alah membeli menang memakai ye dak? hehehhee

3 minggu lepas, aku pi cari span ni kt tesco, dia hanya ada juai kt supermaket yg besaq2 ja...pastu rasa, hmmm sayangnya duit hahaha....so aku masuk DIY beli span apa ntah, Rm3 dapat la dua keping....ok span tu memang berbuih, tapi susahnya dia nk tolong tanggalkan minyak...sbb span tu jenis mcm berongga, tapi bkn mcm scotch brite ni...hampanyaaa, dah la malaih basuh pinggan, kita kena cari pemangkin utuk kita rajin membuat satu kerja yang kita tak suka hahhahaa, betoi dak? 

sabun pun beli joy kot, sebab nk bagi rajin basuh pinggan hahhaha.... so misi hunting span scotch brite kembali...aku pi cari kt giant...xdak la pulak yg style tu...tapi ada satu warna kuning, bukan mcm gambar kt atas ada hijau yg kasar tu, tapi dia hanya kuning yg mcm kt bawah, jenama TONO-K, tono pun tono lah hahhaa, janji best senang nk basuh pinggan, harga dia RM8...ha oklah tu....

balik rumah test, ok, BEST!! selesai masalah...ha tu la, bila dan biasa beli benda yang berkualiti, beli yang murah ada ja yg tak puas hati hahaha...

sama jadi mcm adik aku la,  dia biasa pakai hp yang senang segalanya, dari segi touch, kualiti gambar cantik, sekali terdesak sebab skrin hp dia rosak, so pi la beli yg murah, jenama blade ka apa ntah cap china punya, RM248 jajaja, balik rumah, mula la nk bebai2 sebab tak best hahaha....

so kalau xmau jadi mcm ni, jangan try sesuai benda yng mahai, pastu nk downgrade pi beli yg murah, anda akan menyesai hahaha....

ok tu sajalah coretan merapu...bagi mak2 yang malaih basuh pinggan mcm saja, cuba try span scotch brite tu hahaha, confirm rajin jaaaa ^^


 

Wednesday, January 6, 2016

Resepi sos chessy wedges Oleh:Shahida Kamal Shah

Hahaha, entry pertama untuk tahun baru ialah resepi...azam tahun baru pun x tulis pun, nanti lah.... Idea nk salin balik yang dari facebook masuk ke dalam blog, sebab nya kalau kita simpan kt wall fb kita, pastu nnt kita dok update status, scroll2 cari tak jumpa kan?? pastu kita pun stress hahahaha...

so cara lebih bijak sket copy masuk blog, orang google pun boleh dapat resepi yang kita amek hihihihi....

ok, jom try buat sos cheese pulak ^^

Bahan-bahan
1. 3 -4 sudu makan butter
2. 250ml susu cair (boleh juga guna susu segar)
3. 1 sudu makan tepung gandum
suku kiub pati ayam
4. 6 keping chesse
5. sedikit serbuk lada hitam dan lada putih
6. pewarna kuning

cara-cara penyedian :
1. panaskan butter hingga cair
2. masukkan susu
3. masukkan tepung , kacau sentiasa sehingga tepung sebati
4. masukkan chesse , kiub pati ayam dan serbuk lada..
5.masukkan sedikit pewarna
kacau sebati dan siap !

Sumber dari www.bukuresepi.com

Tuesday, November 10, 2015

Iqra'

Hi semua...lamanya menyerpi...alih2 kemain lagi tajuk entry kali ni Iqra' hahaha...ala bukan apa pun, nk cerita pasal hobi aku yang dah tak jadi hobi dah...nak imbas kenangan....lagipun sadis ni, kena keja di public holiday hahaha, happy depavali to all indian ^^....

Ok, berbalik pada tajuk, bacalah, hobi aku dari kecik lagi memang suka membaca, dari dah pandai membaca sampai la sekarang, sekarang macam tak berapa nak jadi hobi dah sebab sibuk sangat, mana dengan fathia, mana dengan bisnes mana dengan kerja lagi huhuhu....

Dari sekolah rendah, buku yang selalu aku mintak mak aku belikan, komik kawan..masa tu rasanya RM3 ja...RM3 pun rasa macam mahai dah hahaha...antara lain, komik doraemon, time tu memang tengah in sangat doraemon, aku xtau pasaipa suka sangat dengan doraemon hahha, setiap hari sabtu, pukul 7 ptg, di ntv7 mesti tercongok depan tv tunggu doraemon hahaha....tapi komik doraemon aku pinjam ja kat sepupu aku...

Komik dragon ball pun, suka sangat baca, tu pun pinjam sepupu jugak hahaha...masa darjah 6 kot kalau tak silap aku, sanggup ni tunggu bas, naik bas ke tanah merah, nk pi perpustakaan desa, pi pinjam buku....kemain lagi hahaha...pastu malas nak pulangkan, kenalah denda, sampai sekarang tak hantar, perpustakaan tu pun dh x wujud dah hahha....

Hobi membaca aku sejak kecil ni lah menyebabkan aku rabun, umur 12 tahun dah pakai spek mata dah, power 200 lebih plak tu huhuhu....kiranya aku kt sekolah time tu, aku sorang je la yang pakai spek huhuhu...pasaipa jadi rabun cepat? sebab aku suka baca buku dalam kelambu guna torchlight hahaha...kalau bukak lampu nanti mak marah suruh tdoq...tengok kecik2 lagi dah pandai tidoq lewat hahaha...

Minat membaca aku sangat dalam sampai masuk pertandingan bercerita, dari darjah 4 hingga darjah 6, tapi sekali ja menang, tempat ketiga peringkat daerah...oklah tu kan hehehe....ingat lagi cerita pasal pencemaran udara hahaha...

tu kisah 18 tahun yang lepas...sekarang pun suka jugak membaca, walaupun manual mesin basuh, aku tetap baca wakaka, sbb dgn bacalah kita leh faham...cuma sekarang masa tak dak untuk di curi membaca.. tapi aku tetap curi, membaca semasa lunch...lunch kan bungkus nasik, pastu makan sorang2, almaklumlah xdak pantry hahaha...so time makan tu sambil makan, sambil membaca....

Satu ja yang tak boleh tinggal di baca, nanti hati jadi gelap, baca Al-Quran....pastu baca maknanya jugak...kalau baca hanya lalu kt di tepi bibir ja, tiada guna jugak, sebab tak faham...untung kan orang arab, sebab Al-quran di turunkan dalam bahasa arab....

Jadi lepas ni rasanya aku akan review pasai buku ske yang mana habis bacalah hahaha...berlambak lagi buku baca sekerat ja, hangat2 taik ayam kan, mula2 ja semangat, so sekarang ni nk start balik semangat tu, kena curi masa, kalau tak sampai bila takkan dapat kaaan....

oklah untuk entry kali ni....selamat membaca ^^
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...