Wednesday, August 13, 2014

Angin dalam badan selepas bersalin

Selamat hari raya buat pembaca blog lanabusybee...still dlm bulan raya kan?hewhew...tudia,punya la lama xupdate blog, nama pun blog busybee hahaha...bukan apa,busy dengan tugasan harian...anak pun dah masuk 6 bulan dah hahaha...

terlebih dahulu aku nk memohon maaf la yer buat semua pembaca blog aku,kot ada yg terasa hati atau tersinggung dengan aku ke kan, harap di maafkan ^^

ok berbalik pada topik, angin dalam badan?selepas bersalin? Adoi la, lepas bersalin badan dah rasa lain mcm...nak2 lagi umuq pun dah masuk 30 thn...tudia aih, mula berblog umuq baru 23 thn hahaha...

lepas bersalin ni, mcm2 pantang nak kena ikut...ada yang suruh pantang laksa selama 1 tahun...atas sebab nanti angin dalam badan...xboleh minum teh, nanti angin...tapi kan, masa dalam pantang 44 hari aku ikut lah,tapi dah anak 6 bulan ni aku bedal jugak hahaha...antaranya laksa miahaha...ok uji utk badan sendiri...Alhamdulillah,laksa ok dengan badan aku...mayb jugak laksa yang dibuat sendiri,so xberangin sangat....taaaapiiiii....

aku xboleh dengan kuey teow uhuk...2 hari lepas aku mkn kuey teow sup, mkn kul 9 mlm, kul 12 tu dh xsedap badan...nak kalih badan sendiri pun sakit...sakit kt pinggang tu...dengan kaki seram sejuknya...nk tdoq,kena lumuq gak minyak panas,aku pki minyak krim susu kambing..ok sket...bangun pagi still tak best,terus call bidan yang urut aku,set nk urut,nasib baik dia free...so berurut la aku,last masa dalam pantang tu la...sekali hambek, memang banyak angin hahaha...terus ringan badan, Alhamdulillah....

so aku kena pantang dari makan kueyteow la gamaknyaaa...haritu mkn kuey teow goreng ok ja, mayb yg aku mkn baru ni dia xcelur kot kan huhuhu....

satu lagi benda berangin,PETAI!! Hahaha...aku ada makan sambal tumis petai dengan udang masa bulan puasa...weh, mana leh tahan, sedap tu, sekali hambek, seminggu badan berangin siap dengan cirit birit muntah suma cukup wakaka,..

lain2 makanan berangin yang aku tak berani sentuh lagi,buah cempedak,nangka,kobih...apa lagi ek,tapi petai tu mkn gak hahaha, tak tahan daulat wakaka...

so betul la kan org tua2 xbagi mkn nasik yang sejuk,pastu perangat balik, sbb nanti badan jadi berangin...barulah aku faham masa dalam pantang kena makan nasi yg baru di masak, bkn nasik perangat....

so apa pengalaman korang?meh ler share ^^

Sunday, June 8, 2014

Shopping baju fathia is on!!

Hahaha betul la kata kawan2 aku...kalau ada anak perempuan, macam2 kita nak beli baju, atau aksesori nk dress up dia...sampai suami aku kata, "dah banyak kot baju fathia"...bukan apa, geram lah...lagi2 kalau warna pink hehehe...

Kt dalam instagram, punya banyak baju2 baby, kena pandai survey sama ada mahal atau murah ja....ada headband cotton knit tu, yg style knot tu, satu ja rm14, gila kan, tp demi untuk anak, nafsu shopping seorang ibu mana boleh tahan kan hahaha (poyo sgt ayat tu kekeke)

Selalu aku beli dalam lelong.com.my...ctu boleh compare harga...latest aku beli jump suit, 3 helai rm45, jenama next, klu luar, sehelai ja dah rm26 uhuuk...yang tak bestnya beli online ni, xleh pilih kaler apa, design apa (kt lelong ni ja la, sebab tu murah kot) tapi still ok lagi, buat pakai tdoq ja pun haaa...lagipun, aku bukan artis, anak nak kena baju mahal2 n cantik sepnjg masa kan hahaha...pki ja baju smpi lusuh, smpi dah ketat, ibu beli lain yer thia ana, ibu mmg suka shopping!! hahaha...

Nak beli byk2 pun, kena tahan sabaq sket,boleh tahan cepat membesar gak thia ana ni...masa check up 3 bln, berat 5.2 kg, tinggi 62 cm...hurm...jgn cepat membesar sgt thia ana....ibu xpuas nak gomoi2 lagi ni hehehe...ni dah masuk 4 bulan...xtau la berapa berat dia...dh makin semangat ni hehehe...

Ok, dah la tu, aku belanja gambaq thia ana yang latest ^^

Friday, May 23, 2014

Jom beli photobook kt Pixajoy ^^

Yeay, sempena father's day ni, pixajoy buat offer lagi...kali ni...HANYA RM58 untuk 40 pages!!! Hoyeeeah

 http://www.pixajoy.com.my/affiliate-url?c=GENTXT001&b=PIXAJOY&i=10842&sign=1dcef2d794bd028fdc2e7bebe83fc2ef&f=wl'>From digital photos to lasting photo books. Start preserving your memories now!

Cara2 nak beli, boleh klik pada Image di atas yer ^^...
Aku dah beli satu, nk buat gambaq shanana,  vaucher ni valid sampai noverber, tapi promo ni sampai 31 May saja...so tunggu apa lagi ???  :)

Saturday, April 5, 2014

Casing Comel dan murah ^^

Comel tak casing hp aku ni? Abaikan model terlebih interframe tu hahaha...

Sebenarnya dah lama aku dok mencari casing yang getah ni...nama dia Soft Silicone....boleh di lentur...texture dia macam getah tu ha...aku berkenan sebab dia boleh protect kalau terjatuh ka kan, sebab dia getah, so xdak la terkena LCD hp kita...

Lagi satu design dia sangat comel hihihihi....Nak beli kat mana? sila la like page ni ya Casing Hp Terkini
Harga yang ni aku beli RM38 kalau tak silap...huish memang puas hati ^^...ada lagi satu, nanti aku upload lagi ^^

Thursday, March 13, 2014

Cara berpantang caraku ^^

Tiba-tiba terlintas nk tulis pasal ni sebab my SIL la hahaha..ok i tell later ok, so kena la baca sampai habis ^^

Macam-macam orang dok kata, udang tak boleh makan, nanti gatal...ok, aku mengaku yang tu, sebab seafood kan...tang ayam, abah aku plak marah tak bagi makan ayam, gatal jugak katanya, tapi nurse kata tak pa...so aku makan masa kt hospital, hari kedua kena bedah, ok ja, kalau tak makan, takkan aku nak makan nasik kosong dengan sayur bayam ja kot? muahehehe.....

so sepanjang aku berpantang kt rumah, memang ayam ja la, ayam goreng, ayam sup, ayam bakaq...ayam goreng? ada orang kata, tak leh makan yang beminyak...aku bedal ja weh muahehhe..tapi kalau yang sejuk2, yang berangin, contoh macam tembikai, nangka, air teh, memang la tak berani...laksa pun tak boleh, jambu pun...kalau dok makan ikan kering, mana la nak mai zat tu kan...asalnya aku ni bukan makan sayur hijau, macam bayam dengan sawi...tapi sejak kena dok hospital, sebab lapaq sangat kot, habis licin aku makan hahaha...padahal sebelum ni tak lalu sangat...eh ni ok plak...elok dah start makan, so maknanya, dah boleh makan sayur hijau la hoyeaaaah ^^....ada hikmah gak kena dok hospital ni kan hahaha boleh lak mcm tu kekeke....

haritu, masa sembang2 dengan biras dan SIL aku...aku tanya la cara depa berpantang macam mana? aku ni dengan tak pakai stokin dah ha, kecuali malam sebab sejuk... biras aku kata masa berpantang anak first dia, dia sampai kena admit hospital, sebab kurang air dalam badan...ye la, orang tua2 mana bagi minum air banyak2, takut nanti berair kt bawah la, padahal takut nanti selalu dok ulang alik terkencing, so jahitan lambat sembuh...kita kan menyusu, mau kena cuaca kemarau macam la ni, lagi lah...aku minum sehari 5 liter kot, tapi bukan sekaligus 5 liter, sikit2 la...antara malam kul 12- pagi dah 2 liter, pastu sepanjang siang hari 3 liter, panasnya, tambah lagi lepas menyusu, berpeluh2 aiiiih....orang kata minum air banyak nanti buncit...aaah buncit belakang kira, janji susu anak aku cukup untuk dia hehehe....

SIL aku menyampuk, dia kata dia pun tak pantang betoi2...dia kata hari 17 berpantang dah makan ais kacang, dengan jagung, dengan cincau, dengan kacang hitam, ohoooi, dia kata ok ja, anak dah 4, semua dah besar, paling bongsu dah umur 19 tahun...aku tak berani lagi bab2 ais ni, sebab boleh rasa lenguh2 badan...suami aku bagi pendapat, dia kata, macam mana orang putih berpantang? mau kalau musim salji, kan air yang tak dok dalam peti ais pun sejuk kan, mesti depa minum ja air sejuk....hahaha aku kata, depa jerang air la, minum air panas...macam la aku ni kenai depa wakakaka....

Ada satu pagi tu, aku dah jemu makan biskut kering dengan susu...tekak pun tak nak pi dah....ada bahulu...aku tanya mak aku, bahulu boleh makan dak? mak kata tak boleh, sebab ada telur...nanti gatai...hoh, aku curi2 gak amek makan...so far Alhamdulillah...xdak masalah apa2..tak gatai...ada gak aku curi makan udang mihahaha, sebab haritu kezen aku buat aglio olio, teringin sangat dah...mak aku kata, memang la, iblis dok hasut tu....erk....So far tak gatai pun...

burger pun aku dah belasah, tapi ayam la...harini dah masuk 34 hari....masa checkup sebulan haritu, nurse kata luka czer dah elok dah, dah bercantum pun...Alhamdulillah....tak la susah mana nak jaga jika bersalin czer ni...mayb sebab aku dok amek supplemen shaklee gak kot, memang sangat membantu....naik kereta, terhentak, dah tak rasa sakit dah....cuba sekarang dok rasa sakit kt pinggul tu...ka kesan daripada epidural? xleh duduk lama2, rasa lenguh...so sapa2 ada mengalami masalah ni? boleh drop komen ^^




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...