Thursday, February 26, 2015

Fathia demam panas, tarik dan pneumonia

Sorry semua....aku cuba mencari kekuatan untuk menulis entry ni...fathia demam2 pun aku tak dak mood nak menulis,ni Alhamdulillah dah sehat dah ^^...moga pengalaman yang aku lalui ni, boleh dijadikan iktibar untuk semua...catatan ni aku buat masa aku di hospital masa jaga fathia, so ni aku copy balik dari hp

16 januari jumaat
Dari ptg khamis lg, aku amek fathia,badan dia panas ja...mlm tu pulun jelum kepala dia dgn air asam jawa...tapi fathia aktif mcm biasa...pagi tu, dh lepas susukan fathia, aku balik kg, plan nk pi pasar kemboja...smpi la pkul 12..pastu balik beli nasik semua...fathia lena...dok sat ja, dia jaga...panas gak badan dia...tapi aktif mcm biasa...malam tu, aku teringin sgt nk mkn steamboat.so ajak piduih pi mkn kt ed cafe, sekali tutup daaaa....pastu aku ajak mkn kt djaras jln langgar tu....masa piduih nk letakkan fathia dlm baby chair, dia xmau, dia dok kalih ke belakang tgk mcm ada sesuatu...beria2 nangis xmau dok dlm baby chair...nasib ada kucing, dok main dgn kucing...pastu balik la kami pun...fathia lena lepas menyusu...tgk maharajalawak...pastu dok jelum ja kepala fathia....aku kemas2 sket rumah...fathia dh terjaga nk susu, so xjadi...susu kan dia lagi...sampai la dia lena....aku dok rasa, xmau lena lah, nk jelum fathia, nk monitor dia..sekali aku terlena, terjaga dia nangis kuat gila mcm mimpi tu...mcm terkejut...ya Allah gabra dh time tu...tenangkan bg dia senyap, bg susu, sekali dia genggam tgn kuat2...mata dh dongak ke atas...Ya Allah...fathia kena sawan tarik.serius aku xtau nk buat apa...piduih suh call abah...abah pun xtau...last sekali siap2 bawak pi spital...dgn duit pun xdak...nyesalnya aku terlena dan aku pakaikan baju tebal kt dia (sleepsuit tu).....fathia, maafkan ibu, ibu carelesss....
Pada malam sebelum pi makan steamboat...aku mmg x bg fathia pakai dah baju ni, fobia hahaha
17 januari  Sabtu
Sampai kt spital dlm pkl 3...aku yg bawak keta...piduih dgn baju xpakai, dgn slipar pun xpakai...terus pi kecemasan...ya Allah....aku terkedu, panik,suma ada.....nk nangis mcm xboleh, ntahlah....
Doktor2 pun mula dok perusah fathia...pkl 3.20, tarik dia dh berenti...ya Allah...takutnya rasa time tu....pastu kul 3.30 bawak di pi xray, pindah ke wad...fathia berak, cirit plak tu...pelik ni...semlm rasa dh berak dah...elok lepas xray, rasa pasaipa fathia mcm pelik ja? Rupa2nya dia tarik lagi...ya Allah berat betul dugaanMu pada kami ya Allah...kami sabaq menunggu di luar..last2 dlm pkl 4.30, doc bawak ke picu, utk pantauan lebih teliti...kami xboleh masuk pun..sedihnyaaaaa...maafkan ayah dan ibu ya fathia....kami sangat cuai.... piduih nk tgu, so aku balik kemas brg2 semua...pkl 7.30 pagi pi hospital plak...xlena, letihnya....makan pun xlalu dah..rasa sedih sgt...Pukul 12.30 dh boleh masuk tgk...fathia dh sedaq...tgn kena ikat, sbb fathia dh pandai kan, nanti dia cabut wayar2 kt badan dia tu...tiub oksigen masuk dlm mulut dia...sedihnya tgk keadaan fathia...doc kata, setakat ni dia ok...Habis waktu melawat, kami balik kg...aku tdoq dulu...lepas tu bangun pam susu...dah bengkak susu dah, terus sedih teringatkan fathia...pkl 5.30 kami gerak ke hospital...fathia lali2, diberi ubat lali...kalau tak ka, dia ngamuk sakan lah....ya Allah sembuhkanlah fathia...jika ini adalah petanda Allah sygkan kami, kami redha ya Allah...kami terlalu lalai dgnMu ya Allah....
Doc pakar bgtau, ada kuman pada paru2 dia, pneumonia la tu...so antibiotik akan sentiasa di beri selama seminggu....moga yg terbaik utk fathia amiiin....
Malam tu kami balik taman...Kami kemas2 bilik, bukak katil, tinggal tilam saja...mop2 lantai...piduih kata dia nk tdoq di hospital, so aku balik kg..kalau kami tdoq di taman, kami akan teringatkan gelak tawa tangis fathia, so memang takkan tdoq di rumah kami tanpa fathia :(


18 januari Ahad
Harini pkl 12.30 pi tgk fathia lagi...tiuh oksigen dh bukak, hanya oksigen kt hidung saja...tapi tu la, dia meronta-ronta, rimas...dia nk kami dukung dia...ibu mmg tak sampai hati sayang....peluk2 fathia...dia mcm nk cakap, macam nk ngadu..memang mengalir ja air mata aku...tapi aku kena kuat, kena kuat demi fathia.....pujuk punya pujuk, doc tanya, boleh bagi susu x? laaa kalau tanya awai kan sng...so aku susukan fathia...sampai la dia terlena...
Lunch tu, kami mkn kat kafe hospital ja...aku kena lalu makan, utk susu fathia...mesti ruby, susu ibu yang terbaik...balik rumah,terus pam susu lagi...
Pkl 5.30 kami bertolak ke hospital...otw perjalanan, nurse call suruh bawak susu...awal lagi aku dah bawak hehe...sampai2 ja, fathia tgh lena...sibuk ja piduih nk kejutkan dia utk susu...tiba2 dia terjaga...terus susukan dia, fathia macam lepaskan geram ja hehehe....pastu letak kt katil, dia xmo, nangis2, suara pun dah serak2, sure nangis sakan ni....dukung la tenangkan dia...sampai lenguh2, demimu anakku...pastu piduih plak dukung...nk letak nangis gak...pastu nak cakap, nak ngadu...ya ibu faham sayang..syg kena cepat sehat, nanti ibu jaga fathia ya syg....
Dh kul 7.30, smpi guard pun dh tunggu mcm suruh keluar, fathia xmo gak benti nangis, tak sampainya hati nk tinggalkan fathia..doc kata esok boleh ke wad biasa dah...tinggalkan fathia dgn nurse2... Kt rumah asek teringat fathia ja.rindunyaaaaa....xprnah lagi tdoq tanpa fathia huhuhu...ni dah dua malam dah ni....

19 januari Isnin
Pagi2 dalam pukul 8.30 pagi, nurse call aku...nurse bagitau doc pakar nak jumpa salah sorang, sama ada ibu atau ayah...alamak, aku dah rasa berdebar2 ni...yg piduih, xhabis2 salahkan diri dia sbb dia silap minum ubat batuk semalam, pastu dia tdo kt rumah...
Sampai kt spital, jumpa dgn doc...doc kata, pernafasan dia semua ok dah...cuma di beri lagi bantuan oksigen, tapi dah xguna tiub dah...doc minta kebenaran kami untuk amek air tulang belakang fathia, sbb kali kedua, dia tarik lama....so doc takut kalau ada kuman dh jangkiti ke otak dia, so depa boleh on antibiotik utk shoot kuman tu terus...doc suh bincg, dia kata, pesepsi masyarakat pasal air tulang blkg ni, buat kita jadi takut...ya Allah aku rasa mcm terkedu...mcm mana ni? Doc kata sebenarnya tak kesan sampingan apa- apa pun, dia hanya amek air kt tulang belakang, mcm amek darah tu.mcm cucuk epidural tu...
Terus aku google...google2, kebanyakkannya kata xdak effect apa2.antara blog yang jadi rujukan aku pada link ni...apa yang aku faham dari hasil penerangan daripada doktor, sebenarnya amek air tulang belakang ni untuk kita tau sama ada kuman ka x kt dalam otak anak kita...nanti aku akan cerikan lebih terperinci pasal air tulang belakang ni...entry lain la yer...aku berdoa, moga fathia xdak apa2..call kak ija, tnya pendpt, dia kata buat ja la...klu tak buat lagi kita tertanya2 ok ka x...
Last2 dah habis pikiaq, dah tanya kt sedara mara, kami amek keputusan utk membenarkan doc buat...doc kata, mayb esok, fathia dah boleh ke wad biasa dah...sbb dia boleh minum susu macam biasa ja...so doc buat pada pkl 2.15 ptg tu gak...
Piduih ja tgu kt spital...aku balik rumah,amek baju semua2...sbb tau aku akan dok kt wad nanti dengan fathia...dlm masa yg sama, mber aku bgtau, dia xbg utk buat semua tu...tapi doc akan on antibiotik selama 3 minggu utk try n error,ya la, dah doc xtau ada ke x kuman kt otak dia....

Petang tu, pkl 4.30 ptg, kami masuk tgk fathia....dia mcm lali2 jugak la, doc bgtau, dia mcm struggle gak tak bagi org pegang2 dia,so memang terpaksa bagi ubat pelali gak...sian fathia :( so dia tdoq keletihan la tu...doc bgtau, masa amek air tulang belakang dia, air tu jernih saja...Alhamdulillah, moga xdak apa2....doc akan uji lagi air tulang belakang dia, amek masa jugak untuk tgk tindakbalas pada sample air tu jika ada kuman. dia terjaga ja, dia pot pet pot pet macam mengadu tu...masa aku susukan dia, dia dah boleh gelak2 dah..Alhamdulillah....

20 Januari Selasa
Doc bgtau tiada jangkitan kuman hasil dari sampel air tulang belakang dia....Alhamdulillah...fathia dah boleh ke wad biasa....Syukur Ya Allah....aku boleh dah tdoq dengan dia, duduk dengan dia, susukan dia....Alhamdulillah Ya Allah memperkenankan doa kami....fathia kena dok kt cni sampai seminggu, sampai antibiotik dia cukup semingu...demam fathia pun dah kebah masa dia kt dalam PICU lagi...
Fathia dengan uniform kimoni PICU hehehe....
21 Januari Rabu
Ramai yang datang melawat fathia....terima kasih aku ucapkan...terima kasih juga pada yang mendoakan....Alhamdulillah, fathia berselera ja makan, walaupun bubur hospital hahaha....tapi fathia jadi fobia dengan nurse....kalau nurse nak mai check suhu dia saja, mesti melalak huhuhu....

22 Januari Khamis
Doc bgtau keputusan air tulang belakang fathia, memang tiada jangkitan kuman....Alhamdulillah....eh bukan hari tu dah bgtau ka? rupa2nya dia amek 5 botol (1 botol , 5 titik air) untuk di uji, ada yang sehari, ada yang tgu 2-3 hari....so complete dah, tiada jangkitan kuman sampai ke otak fathia....syukur Ya Allah...doc bgtau jugak, esok fathia dah boleh discharge dah, tapi ptg, untuk habiskan antibiotik dia....leganya....Alhamdullilah

23 Januari Jumaat
Harini last fathia kt cni...pukul 6 pagi lagi, nurse dah mai nak masukkan antibiotik pada fathia....selalunya ok ja dia, tiba2 dia nangis...rupa2nya tangan dia bengkak....adoi la sayang...baby kan mana la reti nak dok diam kan, lagi fathia, suka nk cabut nak masuk dalam mulut, dalam dok berjaga2 tu huhuhu....so doc suh bawak dia untuk cucuk kt kaki plak (doc panggil line)...meraung la satu wad tu huhuhu...korang bayangkanlah eh, kalau aku tak bagi doc amek air tulang belakang, doc akan on antibiotik selama 3 minggu untuk try and error ja bunuh kuman, sebab kita tak tau, ada kuman ka x....wohoooo tak sanggup, tera seminggu pun, masuk harini dah 3 tempat line untuk masukkan antibiotik tu huhuhu (tangan kanan, tangan kiri dan last kt kaki) aku tak sanggup tgk fathia sakit, nasib baik buat air tulang belakang tu.... pukul 6.30 dah discharge...tamatlah sudah percutian seminggu di hospital hahaha...dah2 la na fathia, ibu tak mau dah bercuti kat cni lagi na syg....syg kena sehat....ibu takkan careless lagi, walaupun selama ni memang sepenuh perhatian hanya untuk fathia...
nilah yang terjadi seminggu aku mendiamkan diri...bukan seminggu kot, lepas dah balik rumah pun, aku berdiam jugak hahaha....kira 2-3 minggu gak la hahaha....

mesti ada yang tanya, tak amek ubat ka masa fathia demam? yer memang salah kami, kami tak amek ubat pun....sebab kalau pi hospital, doc pun nasihatkan jangan bg makan ubat, sbb dia baby lagi.so kami jelum kepala dia saja..adoi la...mana nak pi tau kan jadi macam ni...so lepas pada kejadian ni, fathia demam ja, mmg bagi pakai pampers saja, dan



kami bawak pi spital....panas ja, bawak pi spital...kami dah menjadi ibu bapa yang sangat fobia hahaha....so sangat alert dah skrg ni..lagipun fathia dah setahun ^^...

aku percaya, dan aku yakin, setiap yang terjadi ni, ada hikmahnya....Allah nak kami merintih padanya...Allah nak kami sentiasa berhati-hati....Terima kasih ya Allah Kau duga kami begini...jika dugaan ini tidak mampu kami terima, tak mungkin Kau akan berikan kepada kami.....

Kisah erina ni,  macam fathia lalui....tapi pneumonia fathia tak la teruk sangat...tapi kuman dia sangat cepat merebak...punca daripada batuk dan bersin, and YES aku kan demam dan batuk teruk sebelum fathia first demam hari tu...aaaaa mesti jangkit dari aku la ni huhuhu....so, aku nak mintak maaf siap2, kalau sapa2 batuk, memang fathia xboleh dok dekat dengan dia...sebab dia dah sensitif,,,ada bekas kuman pada paru2nya....doakan moga fathia sentiasa sehat dan tak tarik lagi....amiiiiin......

Thursday, December 18, 2014

10 Bulan !0 Hari

Ini adalah entry lama yg simpan dalam draft hahaha...publish je la...

Holla ^^....sibuk sangatkan hujung2 tahun ni...semua pakat nak buat signboard, nak habiskan duit....so tempiasnya sampai jugak kt kedai aku keja sekarang ni ha hahahaha....sampai nak update pasal anak pun tak dan....

Sorry fathia, ibu xdan pun nak update bila gigi first tumbuh, tgk2 dah ada 4 putung gigi dah hahaha....masa fathia 10 bulan 10 hari, (17 Disember) baru-baru ni, fathia baru boleh berjalan dalam walker....excited ibu, fathia dah boleh bawak walker dia hahahaha....sebelum ni, tak reti nak gerak2kan kaki dia, dok statik ja la kt ctu hahaha, lawak betoi....nak ikut orang, dia depakan tangan ja sambil merengek, kaki tu macam di rantai hahaha....pengasuh kata, berkat makan kentang kot ni, terus nak jalan dalam walker, dah boleh jalan, dia xmo dah la duduk dalam walker, kira nak jalan ja dalam walker tu hahahaha...ayah dia kira nak beli walker 1 lagi letak kt rumah, amboi ayah, tau la dapat bonus pun :P

sebenaqnya kan, aku rasa macam baru sangat dok bawak fathia pi cucuk amek darah kuning, tup tup dah 10 bulan dah wohaaa....cepatnya masa berlalu....gambaq sentiasa ja snap, takut ketinggalan perkembangan fathia hihihi....

hurm...tu je la nak update hihihihi....


Tuesday, October 28, 2014

Gegata atau alergik atau eczema?

huwaaa rasa nak nagis ja bila pikir ketelanjuran aku ni...hari isnin lepas, aku ada makan ketam masak lemak...malamnya makn plak keropok lekor dgn mee udang....pastu sebelum tdo, bfkan fathia tu....bangun2 pagi ja, penuh tompok2 merah kt pipi fathia...dia mcm gigutan semut2 tu...mmg nmpk merah sgt....so aku tawakal tinggalkan fathia, so aku pi keja la hari selasa tu...dengan hati gundah gulana....balik dr keja, merah2 still banyak lagi...haiiih...tapi bila malam, sejuk, merah2 makin hilang....

hari rabu pagi,dah tak banyak dh merah2 tu...rabu lak cuti...so kami anak beranak pi mkn kenduri aqiqah...aku melantak daging kambing masak kurma...so far fathia ok ja...so dok harap esok khamis, fathia dh ok kot....xdan khamis, malam tu gak badan dia merah2 adoooi....

khamis pagi, dah xnmpk merah2 tu...yg peliknya fathia xmenggaru pun...so aku pi keja mcm biasa...balik keja, kt kaki fathia still ada lagi merah2...

hari jumaat tu, fathia merengek2 sket...aku dpt rasa mcm lain mcm ja....tapi dia aktif mcm biasa...merengek nak kita ada dgn dia ja...malam tu badan panas weeeh adoi laaaa...demam dah ni, sahih...merah2 ada lagi....

sabtu, kami bawak fathia pi amek ubat kt homeopati kt langgar tu...doc kata alahan ni, bukan campak...sama ada alahan dari ubat...aku kata, dia mana ada mkn ubat apa2 pun...aku habaq la aku mkn seafood, dia kata tak sangkut paut...yaka??? Mcm xcaya ja huhuhu...pastu ptg tu ada majlis tunang sepupu aku...panas kan...apa lagi. Byk la merah2 kt badan fathia, siap garu2 lagi adoiii siannyaaa...mlm tu pas maghrib, mak aku ajak jumpa org berubat kg ni..bawak bedak sejuk,dia jampi air dgn bedak sejuk...mlm tu gak kami balik rumah sewa....dah berkurang merah2 fathia tu....tapi badan fathia still panas, dan tekak aku lak rasa xselesa =(

ahad, aku demam, rasa berat kepala, dgn batuk,tapi xteruk sgt...tp badan fathia dh xpanas sgt dh, cuma merah2 tu muncul kembali...mcm biasa, bila mlm ja, merah2 hilang, atau lebih tepat bila sejuk huhuhu...

harini isnin...balik keja ja, aku pickup fathia dr babysitter, penuh dgn bedak sejuk dipipi hehehe...pastu merengek2 la dia...tergaru2...adoi, terus aku ajak husband pi spital...masalahnya skrg ni kul 1 pagi dah, kami dok tgu giliran nk jumpa doktor kt spital ni...ajaibnya merah2 kt pipi fathia dgn kaki dia dh hilang, haaih, ikutkan hati aku ni, nk balik rumah ja...fathia pun sedap ja dok lena...tapi aku takut,siang esoknya jadi lagi merah tu, dan aku xtau punca sebab apa huhuhu

ha punya panjang cerita aku kali ni...sorry la eh klu korang terpaksa baca panjang2...meh aku jamu gambaq lak hahaha..gambaq yg sadis, isssh

Saturday, September 20, 2014

Kesinambungan Petua Hilangkan Ulser

Tudiaa...sampai ada kesinambungan...maunya tak, korang boleh pi tengok entry ni, berjela2 yang komen hahaha..

Dan dari itu, aku sebenarnya nak bgtau yang aku baru ja lepas baik ulser hahaha...kali ni bukan dekat tekak atau kerongkong, tapi kt tepi2 bibir...weeeh hazab gila kalau makan benda pedas..buakn satu, tapi ada 4 biji ulser sebelah pipi kiri, sebijik pada pipi kanan....

mula2 kena tu, atau nak bukak mulut pun payah la haaai...sebab pa ek ramai kena ulser? cuaca sama kot kan? panas, hujan, pastu kurang minum air....kurang minum air u aku memang setuju sangat hahahaha....tu yang kena tu, padan muka aku wakakaka...

so aku pun ikutlah petua makan ais krim vanila tu....tapi mcm, eh pasaipa xjalan pun? pastu rasa mcm malas nak makan aiskrim...nah, xdak mood wakaka....so aku teringat satu lagi petua, kumur dengan air garam....oyeaaah, its really work bebeh!!! hahaha memang la menjadi, tapi hati memang kena kamikaze ooooo, pedih hahaha....tapi tips sebelum nk kumur air garam tu, korang kumur air biasa dulu, pastu baru kumur dengan air garam....supaya xrasa pedih sangat....

ok selamat mencuba ek...fathia dah terjaga plak..ok bye

Friday, September 19, 2014

Fathia first time demam

Hari jumaat lepas 13 hb 9, tetiba tangan aku naik bintik2, ada air...mcm alergik...so aku buat bodo ja lagi,tapi double up mkn supplemen dh, mkn vita c 2 biji, nutriferon 2 peket sehari...malam tu lepas balik dari rumah kawan husband, aku jadi lenguh2 kaki..terus rasa mcm badan panas...xlarat...letih gila rasa...sekali, demam weh...aku basuh kaki dan muka ja pun, menggeletar satu badan sejuk,tapi badan aku panas....malam tu tdoq dengan berselimut....

pagi sabtu, 14 hb 9, Alhamdulillah,aku xdemam dh...tapi ada ulser la plak dlm mulut sahih la kurang air la tu..pagi tu pi jln2 kt muzium padi, ada pertandingan kucing...bawak fathia...balik tu bila malam ja, aku perasan, badan fathia panas ja...so aku jelum2 kepala dia dengan basic h...tidoq mcm xdak apa2 berlaku...

mai hari ahad tu,pegang badan fathia, panasnya ya Rabbi...aku amek termometer, 38 kot panas dia...terus sms boss amek cuti...alamak, pasaipa fathia demam ni? Jangkit dari aku ka?tapi dia xdak hingus2, or batuk2, tapi aku perasan ada naik ruam2 kt tgn dia...tp xteruk...sahihlah dia alergik gak la sbb fathia kan susu badan lagi hurm.... aku call husband suh balik awai, sbb aku xleh buat apa, fathia merengek, tak mo lena...aku pun xleh nk mkn...risau...bila xmakan, susu pun xmo keluaq huhuhu...stress sangat...

hari isnin still panas lagi badan fathia, antara 37-38 bacaan suhu dia.so kami decide bawak pi jumpa doktor homopatilah...fathia ni kan,pantang nmpk org pelik sket, mesti nak teriak hahaha...doctor tu mcm india muslim kot,gelap2, xdan apa2 lagi dh melalak tgk doktor tu hahaha...

balik rumah bg mkn homopati tu...aku still xjemu2 jelum kepala dia dengan air...sebab panas ni, lawannya sejuk kan...bila mai malam tu, Alhamdulillah suhu badan fathia dh turun...leganyaaaaa....ada sebab ni fathia demam...tp belum tau lagi apa dia hehehe...kita tgu ^^

ni gambaq budak baru baik demam...dah seghoh sket dah uhuuuk,..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...