Thursday, December 30, 2010

How to subbing drama

Hi all...entry khas buat nama aku lynn.. berikutan daripada entry ini

thanks lynn mai singgah blog akak ni yang x glamer ni miahaha ^^

dan aku rasa ada ramai lagi member2 opis aku yang tak tahu mcm na nk sub drama, xkisah la drama korea ataupun drama jepun kan...so mai aku bagitau ^^...credit to kak seli yang selama ini memberi tunjuk ajar pada i ^^ kamsahamida unni ^^

1. Mula-mula pi pada site ni, haru2sub.
2. klik pada completed project ( untuk cari drama yang dah ada full episod la yer ^^) (click pada gambar untuk paparan yang lebih besaq yer kawan2 ^^)


3. pastu cari la drama yang korang nk subtitle tu kan.....

4. scroll sampai la jumpa mcm skrin kt bawah ni.....korang amek la sub episod berapa yang korang xdak kan...sebagai contoh aku amek episod satu ni..right klik dekat HAN tu...

5. pilih save link as (kalau pakai firefox la kan)

6. pop up window ni akan terpapar..save la nama apa2 pun, dan pastikan pada penghujung nama file tu, korang letak .srt

7. pastikan file notepad tu ada dengan video tu...contoh mcm gambar kt bawah ni....still subtitle tak kuar lagi...awat xkuaq lagi? sebab nama file notepad tu, tak sama dengan nama video tu....

8. untuk samakan nama video dan nama notepad tu, korang kena la renamekan nama file notepad tu..rightclik pada file video tu, pastu copy nama video tu.

9. pi dekat file note pad, renamekan nama notepad tadi dengan pastekan balik nama yang copy daripada video tadi..tapi jangan lupa ek, kt last tu, korang kena tambah .srt . sebab bila letak .srt ni, file tu dia akan jadi la file subtitle ....


ok paham x? senang kata, kita kena samakan nama file movie dengan file subtitle tu, tapi jangan lupa tambahkan .srt pada nama notepad tu ek...


Selamat mencuba ^^

p/s : telah di edit atas nasihat Unni Seli ^^

3 orang yang tak busy ^^:

seli eonni said...

adik manis, u x payah kopi pes. u pegi kat link file nk donlod tuh right klik save link as. pastu ms nak save tu tambah .srt atau tambah .srt masa rename je file ye.

nama.aku.lynn said...

sis lanabusy bee!wanna say millionnsssssss of thank u!!!aaa,tak tau nk kasik pghargaan ap ni..hihii..anyway,thanksss eh..jum jadik bsfren sini..hihi..lap u la akak..=)

LanaBusyBee said...

kak seli : kamsahamidaaaa ^^

lynn : boooleh!! lap u too :*

Post a Comment

Please give ur comment ^^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...