Monday, January 24, 2011

Program Diet yang berkesan (yang penah aku cuba la yer)

Alkisah daripada komen di atas, membuatkan lana nk tulis entry ni...Sabar yer dik, bukan gemuk xboleh kurus, boleh jer, tapi kita kena ada semangat dan disiplin yang kuat..itu saja....


Dah bermacam-macam produk lana dah try untuk kuruskan badan...antaranya
  1. Herbalife - ni adalah produk pertama yang lana cuba dan berjaya...daripada 67kg, jadi 62 kg, pastu malas nk makan atas alasan xdak peti ais dan blander kt umah ahahaha....
  2. Jusmate5 -produk ni bagi lana mcm xberapa nak jalan...lagi lapar ada la...napa ek? sebab jusmate 5 ni, kena kosongkan perut sejam sebelum minum dia, pastu kosongkan 2 ke 3 jam ntah(dah tak ingat) pas minum jusmate tu...disitu mmg lana sgt tak tahan huhuhuhu
  3. Diet Atkins - yang ni lak kita diet tanpa guna produk tapi kena pilih makanan..kira berapa karbohidrat yang masuk..xyah nk xcercise, cuma jaga makan...sat ja lana try, pastu xmenjadi sgt pun ahahaha (memang dasar malazzzz hehehe)
  4. RxLite - ni pun lana ada try gak...turun la sekilo dua..tapi pastu naik balik, sebab lana xamek secara konsisten di sini ya ^^
Itu saja antara produk/cara yang lana dah try...so far, takat ni herbalife la paling besh...sebab dia ada teamix tuh..teamix tu boleh membantu untuk memberikan tenaga dan juga tahan lapar...boleh ketagih oooo hehehehe...


ok mai lana share lagi mcm na lana leh kurangkan berat dengan herbalife ni
  1. disiplin mesti kuat...sebab bila kawan2 opis nk makan fast food, kita mesti akan terikut nk pesan beli gak kan? so disiplin di sini memainkan peranan yang penting..bila ada ajakan seperti itu (fast food xbagus bg org yg diet, kalori tinggi, sebab kalori yang kita masuk tidak di keluarkan akan menukarkan sebagai lemak dan kita jadi GEMUK!!) kita mestilah berdisiplin tinggi dan kata TAK MAU la fastfood, saya diet ni! ahahaha..
  2. abaikan orang sekeliling..semngat kena kuat..bila kita makan nasik (kena amek normal meal di antara 3 kali meal sehari, 2 meal shake herbalife, 1 meal yang normal) so lana akan amek normal meal time lunch..masa lunch tu lana amek nasik satu senduk saja, sayur byk, dan ikan...mcm makan sayur berlaukan nasik lak hehe..semangat di sini, bila orang kata"sikitnya nasi, diet ke?" jawab jer, "a'a saya diet ni, saya nk kawen" ahahaha poyo pulak jawapan mcm tu, xpun senyum je la kan hehehe
  3. berjalan kaki dari rumah ke opis - masa tu lana xdak keta, amek masa 15 minit berjalan kaki dari rumah ke opis...ok gak, membantu untuk lana kurus hehehe....
  4. simple workout setiap hari selama 10 minit sahaja....10 minit je wes..bukan lama pun...setakat lompat bintang or skipping sudah memadai...
  5. kalau lapar jangan tahan, makan saja, tapi makan la buah-buahan....
  6. minum banyak air kosong..memang kita akan kerap ke toilet, tapi tak pa, pi toilet kan membuang toksin2...air kosong/air masak tu kan 0 fat, 0 carb...tapi dia boleh mengenyangkan ^^...
Ok, lana rasa itu saja yang dapat lana kongsikan...kalau rajin baca la pasal diet2 lana dengan search di blog ni taip saja "Diet" nanti mesti jumpa punya entry diet lana hehehe.... 


Selamat berdiet ^^

p/s : berdiet kadang2 bukan untuk kurus, tapi untuk kesihatan kita juga...ada sesetengah orang perlu kurangkan berat badankan untuk mendapatkan anak, see, penting tau kena kurus huhuhuhu....

3 orang yang tak busy ^^:

Nastradamus said...

skrg berat dh brape?hehe..nas pon nk diet jugak ni..tahun depan plan nak kahwin..berat dh mcm dua guni beras siam ni..

LanaBusyBee said...

nastradamus : rahsia ahahaha...tapi lum xceed 70kg lagi...nk maintain saja la..xpun bg jadi 56kg (mcm payah je huhuhu)

uish, lmbt lg thn depan, tapi mmg kena plan kurus cepat2...br cantik di hari bahagia ^^

eT said...

Mmg tips yg berguna..jiwa kene kental kan..

Post a Comment

Please give ur comment ^^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...