Friday, April 29, 2011

Tak sakit kaki kah pakai kasut tinggi2 wahai gadis2 jelita??

 Ok, kita tak yah amek contoh model2, atau artis yang berkasut tumit kan..tapi kita amek contoh gadis2 yang cantik jelita, dan biasa saja , tetapi berkasut tumit tinggi, berwedges dan berstyle dalam pemakaian mereka...lana nak tanya. tak sakit kakikah anda??tidak lenguhkan anda? tidak sakit pinggang kah anda?? kalau setakat nk shoot untuk gambar, ok je la kan, tapi kalau nk pergi berjalan, shopping??


ok, lana akui, lana pun ada satu wedges yang lana pakai skrg ni (lana beli dan pakai sampai rosak or putus baru beli yang baru,so koleksi lana tak banyak huhuhu)
ni la kasut lana...ni la sandal lana...cuma kalau g shopping lana pakai je slipar flip flop tu ahaha, lenguh la dik oi kalau nk berjalan kt Jalan Tar tu (shopping time) pakai kasut nautifit ni...tapi memang kasut ni comfort, tapi sakit kaki la dik non huhuhu (banyak pulak tapinya ahahaha) (baru lana ukur tadi, ketinggian 2 inci lebih huhuhu)
Agak jeles jugak lana tengok gadis2 yang kurus2 pakai wedges yang cantik2, kasut2 yang tertarik....contohnya mcm gmabr kasut kt bawah ni..
(gambar dari google)
wedges ni sangat kemas kalau pakai...tapi tinggi tuuuh, mau dekat 4 5 inci huhuhu

(gambar dari google)
omooo...stilleto...cun, nampk confident je kan, tapi bahananya???

(gambar dari google)
comeeey ^^ tapi susah kot nk pakai (hubby lana kata, seksi kalau pakai kasut banyak tali ni hehehe)

omooo pinkky.....


tapi bahananya pakai kasut yang tinggi ni, sangat bahaya wahai kawan2 sekaum dengan ku ^^....lana baru tau ja tadi, tu pun lana google...rupa-rupanya pakai kasut bertumit tinggi ni boleh menjejaskan kesuburan!! Oh No!!!...lana nk pregnant...mayb ni salah satu kesuburan lana x elok, so lana kena amek langkah berjga2 (ohhhh kasut baru pasni ), patut la sakit pinggang kalau berjalan pakai kasut ni huhuhu

Dan untuk pengetahuan korang, ketinggian kasut yang sesuai di pakai hanya 1 inci sahaja, jika lebih boleh memudaratkan kesihatan badan kita dari segi stuktur tulang dan sebagainya....aaaa kasut lana dah dekat2 3 inci, huhuhu takut laaaa...(ohhhh kasut baru pasni )
 
lana baca semua tu kt cni..credit pada yang upload di sini ...

dan lana tulis balik FAKTA Risiko memakai kasut tumit tinggi ni bagi yang malas nk klik link lana bagi tu hehehehe...(fakta yer kawan2 huhuhu)
  1. Jejaskan peluang untuk dapat anak
  2. punca rambut gugur
  3.  Kasut tumit berukuran 12.7 sentimenter boleh jejaskan organ dalaman dan kesuburan wanita
  4. sebabkan leher, lutu, sendi , tulang belakang, bahu menjadi sakit
  5. boleh peningkan kepala dan gangguan haid
ermmm persoalan lana sekarang ni kan, kasut tumit tinggi dengan wedges tu sama kah? memang tinggi akan sama, cuma wedges ni dia menyokong tapak kaki sket berbanding tumit tinggi kan...lana kalau pakai tumit tinggi, rasa susahnya nk angkat kaki, wedges ni siap boleh berlari2 lagi ahahaha...so apa pendapat gadis2 sekalian??


p/s : ada blogger yang korang nk vote? blogger terfames, tercantik, terensem, dan macam-macam ter lagi la...vote cepat korang....

9 orang yang tak busy ^^:

mrs chenta said...

takutnya baca yang!! i pun xpernah pakai kasut tinggi meletop. wedges tu ok lagi.. xsanggup lah... eheheheh

Bila Ku Kata Cinta... said...

lana~ beauty is pain Ok??
hehe...

ada betulnya fakta tersebut (mestilah betul..penat saintis wat kajian lelama)..

dolu..masa zaman muda remaja..D suke pakai hi heels..21/2 inch tu D suke bawak jenjalan...sakit pon tahan jek..nak lawo punyer pasal... (hehe..lg satu sbb ex D tu tinggi melampai..so kunun nak sepadan ngan dia, D pakai hi heels)

skang ni..bila berat bdn makin bertambah+gumuks...d pakai yg flat jek..kalau nak hi heels pon D suke wedges+platform tu..

tp bila jalan lame sket..kaki dah tak tahan..sakit sgt,, so pakai comfort shoes cam crocodile, nautifit..bata...crocs sudahnyer

mdm nora said...

aku pon kdg2 terjebak gak ruby p jln2 pki wedges ni..tgk org pki cantik ja, aku pon xmau ketinggalan gak..hehe..tp mest spare sndle lain yg rndah dlm keta, sbb slalunya xbertahan lama aku pki wedges 2..hehe

E K A said...

nak minta izin share info ni kat blog

Gee said...

waahh..gee pn ske pakai heels..tp bila out pegi event je la..klu jalan2 ske pakai selipar..hehe

puanbee said...

cantik nya lah ..wee

lana nah email akk tie2kay@gmail.com

nenot said...

patotla...rambut asyk gugur jew...hmmm

LanaBusyBee said...

mrs chenta : yer yang, i pun takut , rasa bersalah klu tak share pada cantik2 sekelian ^^

D : ya right!! beauty is pain ^^...a'a itu je la jenama yang fav pun kan...lantaklah design tak cantik pun, janji selesa kan kan kan ^^

ula : kena spare, kalau tak kita yang merana hehehe

eka : ambek ja dear ^^

kak gee : jalan2 pakai heels, lenguh kaki kak hehehe

puan bee : tq kak, sat sy email akak

nenot : haaa, bahaya tuh, byk sebab gak rambut gugur ni, sbb rambut panjng pun gugur gak hehehehe

ana raisya said...

mesti la skit..tp nak cntik thn sikit la..hihi..pakai seliper jepun je la baru selesa...hiih

Post a Comment

Please give ur comment ^^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...