Thursday, February 17, 2011

Tu la perempuan, tau naik keta saja, bila masa bateri air kering pun tak tau, pooodah

Tajuk enty ni aku geram sangat...geram dengan diri sendiri ahaha (eh korang xkisah kan klu kadang2 lana cakap aku, kadang2 lana, kot2 tiba time2 gedik tu lana la jadinya ahaha)

maunya tak geram, bila keta dah tak leh start mula la rasa tak reti apa-apa...adoi aaaaai.....bateri keta dah kong, tu pun tak tau nk buat apa...dan yang paling bengong, aku xleh nak tau pun keta aku ni pakai bateri basah ke, bateri kering wakaka, hampeh je kan hang ni lana ahahaha

so tragedi ni terjadi masa hari Maulidur Rasul...nk pi makan KFC kt sri petaling..tapau saja.sambil pi cari glu gun yang rosak huhuhu..sekali dh beli kfc, start keta, xleh nk start..bukak radio pun xleh..bukak tingkap ok lagi..ermmmapa nk buat ni? makan kfc dulu la, lapaq ni ahaha...pastu baru la dok pikiaq, col hubby, col member2 suma..

dok gaduh gak la dengan hubby, dia tanya aku pakai bateri kering ke basah ahaha..aku ni pun satu, napa la xreti sangat...serius tak reti tau hukhuk sedih dengan diri sendiri..tak pa la, at least dh jadi macam ni, aku dah tambah satu ilmu kan hehe..

last2 aku call dila housemate aku tuk amek balik umah je..mau kalau nk tukar bateri baru, nk cekau mana duit tengah2 bulan ni, takat mkn kfc rm10 sekali boleh la (sbb hari2 aku pi ofis, aku bawak bekal masak, so memang xguna duit pun tuk makan)

masa dila smpai, aku ajak je dila g kedai tayar yang dekat dengan sri petaling tuh..ada la mamat mekanik ni datang tolong tengokkan..pastu dia masukkan air dalam bateri..memang kering kotang la beb, kena guna dua botol huhuhu (ha la,balik kedah dua kali kan minggu lepas bawak keta huhuhu) mekanik tu kata suh tunggu setengah jam bagi dia cas balik, baru la jalan..kena la Rm19, Rm4 tuk air bateri, RM15 tuk workmanship huhu...

sebenarnya nk balik je tinggalkan keta kt ctu, sok baru pikir macam na, sekali makenik kata, xrisau ke nanti rim tayar kena curi? aaa lagi la aku takut huhuhu...

dok la dalam keta dengan dila sambil makan kfc ahaha...tak smpai 15 minit, aku kata kt dila, dah boleh jalan dh ni...dia kata jangan matikan enjin keta ja huhuhu..silap aku di situ, senang sangat lupa huhuhu..

so kitaorang pun gerak la...sekali mati lagi kt tepi jalan, sempat gak la aku benti tepi jalan huhuhu...

pastu dila pun pi la panggil makenik tu balik...mekanik tu datang bawak bateri kering ahahaha...dia kata, cas dulu smpi setgh jam baru jalan, tu la aku ni degil, orang kedah kata ketegaq ahahaha..

pastu dia pun tukaq la bateri kering tuh..free saja..bateri kering yang second hand la yer..bukan yang baru hehe..pastu dia suh aku col dia kalau ada apa2 masalah...dia siap bgtau, sy ni bukan india, tapi sy ni bangladesh Islam, waaaa..mati2 aku ingt dia india, tapi slang cakap dia cina lak, ish2 satu malaysia sungguh la hehehe...

smapai la kt umah dengan selamatnya..Alhamdulillah...thanks dila tolong temankan akak ^^..dan thanks to kawan2 yang bagi cdangan...thanks gak my hubby yang bersusah payah cari duit, b terharu hukhukhuk...

ni rupa bateri kering
ni rupa bateri basah
(gambar kedit to google)

so sekarang aku dah leh bezakan bateri basah dan bateri kering...hujung bulan baru nk beli bateri yang baru..korang rasa, bateri kering ke bateri basah ek yang bagus? ada yang cakap kalau bateri kering boleh meletup, aish seriyau lak dengar huhuhu

5 orang yang tak busy ^^:

jksm said...

owh,

begitu yang terjadikah?

pakai bateri kering senang, tak payah isi air selama +-2 tahun

Emma said...

tu la pasai, len kali register AAM u keh keh keh

Redbloodsnow said...

zie plg bodoh part² gnie taw
buta huruf dgn benda alah ni suma..haha

LanaBusyBee said...

jksm : a'a mcm tu la citanya ^^..ingt nk pakai gak bateri kering, tapi ada orang cakap, bateri kering ni, kalau dh kong mmg xleh nk cas dah kan..tengok la mcm na nanti huhuhu

kak emma : setakat bateri kong xyah la kot kak ahaha..sebab selalu memang servis kt produa, produa memang jaga keta customer, retu ja pi bengkel biasa, dia x check pun air bateri huhu...

zie : sama la kita..tau naik kete je kan ahaha..dh jadi mcm ni baru la berakai ahaha

Ogy said...

oooooooo itu mcm kaa?
hahaah br tau jugak...
err...tp mam tatau bawak kete lg..
huhuhuh fobiaa..


Rasa itu sudah mati..

Post a Comment

Please give ur comment ^^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...