Tuesday, February 8, 2011

Kedah ke Kuala Lumpur selama 13 jam perjalanan?

huhu tu la hakikatnya...mana-mana tempat pun, kalau ada cuti perayaan mesti akan ada jem di highway..septtnya xdak la jem kan...sure dekat kuala lumpur (atau makcik-makcik belah utara panggil kolumpo), mesti tak jem kan huhu...

kronologi lana menempuhi jalan yang jem teruk..


11.30 pagi
Bertolak daripada tol Pendang...keta dah banyak...jalan di gurun masih terkawal..stil ada keta yang laju2 pastu bagi lampu di siang hari huhuhu..

1.00 ptg
singgah ni R&R juru sebab sakit perut...ya lana sakit perut dari semalam lagi..mayb sebab banyak makan daging masa kenduri hari sabtu tu kot huhuhu

2.30 ptg
tukar driver di hentian sebelah mana ntah, x ingt..lana mengantuk sangat, xleh nk teruskan perjalanan..nasib baik adik lana boleh bawak keta gak walaupun dia tak biasa jalan2 jauh ni..kena bagi biasa la dik no hehehe


4.45 ptg
dah smpai di ipoh...adeh la..mmg jem teruk sangat dh...keta bergerak perlahan ja...terus tekad tuk kuar ikur susur bidor, sebab mesti dekat tapah nnt orang ramai gila, and keta xleh nk jalan langsung huhuhu


guna alternatif jalan lama pun sma jugak, banyak keta ..singgah toilet tepi tol, sakit perut lagi adoi laaaa.....benti rehat di kampar..pas solat terus pi cari rostoren..kalau nk benti kat R&R ni sure susah punya la...Alhamdulillah kenyang gak perut...pastu lana lak yang bawak kereta meneruskan perjalanan...first time dengar radio perak.fm, untuk2 kome2 je yo ahahaha...


duit pulak kekeringan..lupa nk draw adeh la...nk bubuh minyak lagi..dah tinggal dua bar dah...so terjumpa atm kt pekan kampar, draw kt ctu, pastu pi bubuh minyak..alamak, minyak ron 95 dah abeh, tinggal 97 saja, kopak2, seliter rm2.50 tuuuuh adeh laaaaa..bubuh jugak la sebab terpaksa....


kat jalan lama, 1 kilometer = setengah jam..jem sebab banyak traffic light, dan banyak keta..so sama je la huhuhu...xtahan dengan keta yang banyak dan slow, lana naik highway lak melalui tol trolak...daripada situ dah nampak memang banyak kereta...tapi makin lama, makin laju...


dok dengar gak info daripada radio perak fm, depa kata kt tapah jem teruk.sebab ramai yang benti rehat dan isi minyak...depa dah bukak lane yang bertentangan, so jadi 3 lane...laju la gak kan bawak keta, kira 80km/sejam..kalau tak dok 20km/jam ja huhuhu...


kat behrang dah mulai smooth dah...memandangkan lana nk kena hantar sepupu ke lapangan terbang subang, so lana kena masuk highway guthrie..mulanya masuk susur keluar tu dah rasa seronok la, bebas dari jem, sekali hambek hang, jem gila, banyak keta tengah q nk bayar tol huhu ..sabaq ja la menunggu giliran...


pukul 12 malam otw untuk hantar adik lana pulak ke usj..nasib baik la ada hp garmin asus ni, dia memang sangat membantu ^^...kul 12.30 mlm smpi lana di umah kakak..tumpang tdoq sana...mau kalau lana yang balik umah lana, payah nk cari parking keta lak huhu, lagi tensen arghhhh.....


13 jam hanya di jalan raya?? ya itu lah hakikatnya huhuhu...


apa yang lana dapat simpulkan di sini melalui pemerhatian lana, banyak penyebab yang jem ni
  1. lane kecemasan digunakan oleh kereta2 yang tak bertanggungjawab..semua pakat nk laju saja...bila ada kereta yang berhenti di lane kecemasan, barulah kereta-kereta yang bergerak di lane kecemasan tadi sibuk menukar ke lorong biasa..dari situ dan menyebabkan kesesakkan di highway huhuhu
  2. berhenti di tepi jalan di sebelah R&R sesuka hati...maksudnya bukan parking di tempat parking la, tapi di tepi jalan..kan dah mengganggu kesesakkan jalan raya dh tuh huhuhu
  3. kalau kt jalan lama lak, banyak traffic light, sbb tu la jem gak huhu..pastu masing2 nk cari jalan alternatif huhu
  4. kemalangan..mesti ada ja kemalangan..langgar bontot kereta la yang banyakkan...pastu dah telah2 jadi sesak, sebab orang nk tengok apa yang jadi arghhhhh.....hati2 la di jalan raya...
  5. penumpang motosikal pun, hati2 la..jangan nk cilok sesuka hati, laju lak tuh, kang ada kereta yang tak berhemah menukar lorong tanpa bagi signal, dan time tu gak motosikal laju ja mencelah di antara kereta tu, kan dah menyebabkan kemalangan...kadang2 sian gak kat penunggang motosikal..sepatutnya lane kecemasan tu, penunggang motosikal boleh guna untuk laluan derang, tapi ada kereta lak...kesian...dah telah kalau derang jatuh mesti akan luka punya huhuhu
so apa pengajaran yang dapat di sini ialah rancang perjalanan anda huhu..ada member lana yang bertolak dari sunga petani pukul 9 pagi, jalan x jem pun...so pasni, lepas subuh kena tolak awal2 dah huhuhu...serikkk!!!

0 orang yang tak busy ^^:

Post a Comment

Please give ur comment ^^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...