Wednesday, February 16, 2011

Swype tu menatang apa?

zaman sekarang ni, macam2 teknologi canggih kan? lana kononnya tak mengikuti perkembangan sangat la, tapi bila dah terjebak dalam hal membeli telefon (kena la survey teknologi terkini kan), so lana terjumpa satu teknologi ni, iaitu Swype...

menatang apa tu swype?? swype adalah text input untuk skrin..so xdak lagi la typing ala2 fesyen dulu2 tu, sekarang, pakai swype saja...nak tau lebih lanjut, jom belek website ni..

  
teknologi swype ni hanya terdapat pada smartphone tertentu sahaja..so boleh dikatakan teknologi ni masih baru lagi la....see, samsung galaxy s idamanku ada guna swype laaaa....

(pic credit to http://swypeinc.com)

contoh kalau korang nk taip sms di hp kan, tak yah nk typing lagi, hanya swype saja, contoh nk tulis "marilah", korang hanya perlu touch (swype ni hanya terdapat pada smartphone touch screen je yer ^^) huruf m dan tanpa perlu mengangkat jari anda, sambung kepada huruf a, r, i, ,l, a dan h, pastu baru angkat jari anda...daripada ctu, teknologi ini akan detect perkataan yang korang touch tu..ibaratnya kalau korang angkt jari, dia macam space la..paham x? kalau tak faham, korang boleh tengok video pasal swype di http://swypeinc.com tu...ada saja...

besh kan teknologi zaman sekarang ni..tinggal kita nk guna dengan tak je kan ^^

p/s : dulu masa tahun 2007, masa aku baru kenal facebook, aku kata " menatang apa la facebook ni, xbesh pun...tak reti la nk guna facebook ni", and 2010 until now, facebook la segala2nya ahahaha tak sah kalau tak bukak fb sehari..kalau tak bukak dua hari pun dah rasa macam ketinggalan macam2 cerita huhuhu....smpai my hubby kata "kang senang kalau fb di tutup, xdak lagi rasa mcm satu kewajipan bukak pc ja nk kena bukak fb" ahahaha

3 orang yang tak busy ^^:

Emma said...

amboi, canggeh depa la no..swype bagai..

Sha Amane said...

swype eh name dye.huhu.baru tahu.
=)

LanaBusyBee said...

kak emma : update knowledge ja, tapi kt hp xdak pun hehehe

sha amane : a'a tu la namanya ^^ thanks 4 dropping by ^^

Post a Comment

Please give ur comment ^^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...