Monday, April 30, 2012

Jom buat masker muka sendiri ^^

Seyes aku memang suka pakai masker...kalau ada iklan masker terbaru ja, sure tergedik2 nak try hahaha...tahun lepas aku ada beli sleeping mask etude. Tapi lepas concern pasal bahan berbahaya dalam kosmetik seperti paraben, perfume dan alcohol, memang simpan ja la dalam kotak masker tu huhuhu takut nak pakai....nak tau apa bahaya paraben? korang try la google sendiri, keyword search bahaya paraben dalam kosmetik, sure jumpa ^^...

ok, sekarang jomlah kita buat masker semula jadi dan selamat, dah sah2 memang xdak bahan2 kimia yang berbahaya tu kan...

Bahan-bahan yang di perlukan
1. Buah tomato 1-2 biji (sebiji pun dah cukup dah)
2. yogourt yang plain (jangan la guna tutti frutti lak no, tak ke mambaziaq tu hahaha)
3. sebiji pil vitamin E shaklee ^^

Cara Membuatnya
1. masukkan yogurt ke dalam mangkuk kecil
2. potong tomato dan lenyek-lenyekkan bersama yogurt tadi sehingga sebati
3. untuk rasa yang lebih nyaman dan menyegarkan, biarkan adunan yogurt & tomato tadi di dalam peti sejuk seketika
4.selepas 10-15 minit, keluarkan campuran masker daripada peti ais, gunting hujung kapsul vitamin e tadi, dan picit cecair vitamin e itu ke dalam campuran yogurt & tomato tadi. gaul sebati dan sedia untuk disapukan ke muka.
5. tunggu sehingga kering, pastu pi basuh muka dengan pencuci muka, korang akan rasa kulit muka lembut dan licin ja kan ^^

kenapa aku memilih tomato dan vitamin E??
sebab tomato boleh menghaluskan kulit muka....Tomato jugak ada vitamin c yang boleh melindungi kulit dari sinaran matahari. dan untuk mengecilkan pori2 kulit...

Dan kalau campurkan vitamin E, vitamin E ni ada selenium...tau dak selenium tu apa? ok boleh baca kat cni ^^. Biasa kalau kita beli barang2 pencuci muka ka, masker ka, krim muka ka, sure kita lebih tertarik bila ada tulis "with Vitamin E" kan?? betoi dak? cepat angguk kepala hehehe...ha la, vitamin E kan terkenal untuk antioxcidant, untuk kulit muka muda remaja ^^, xyah nk cucuk vitamin, sapu or makan saja kan ^^...


ni lah rupa bentuk vitamin E shaklee, ada 120 biji sebotol...kalau makan, hanya sehari sebiji, or guna kat muka saja pun boleh...macam aku malas nk makan, malam2 sebelum tdoq, xdak maknanya nk lenyek2 tomato segala, aku pecahkan vitamin E ni, sapukan dekat muka, pastu tdoq kroooh kroooh hahahaha....

bau dia busuk dak? bau macam minyak goreng ikan...mula2 aku tak suka...lama2 jadi ketagih hahaha...
So sapa2 nak try boleh la email kat aku ek firbee@gmail.com atau call/sms 0195690004

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. 

3 orang yang tak busy ^^:

myravea said...

Serbuu tuan umah di belognye. Nak tempah header cumil dan murah? Mari3 *wink*

lady sue said...

i like..

Dy. said...

shaklee tu hrge die brape satu btol?

Post a Comment

Please give ur comment ^^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...