Monday, May 7, 2012

Jalan-jalan di Padang Besar, Perlis

9 April yang lepas, my sis balik kampung, saja bercuti di kampung...dah kalau balik kampung tu, haruslah pi jalan2 shopping kan hehehe....Pepagi isnin tu, kami decide nak pi pekan rabu saja...tapi adik kata, baik kita pi Padang Besaq ja kan....aku ok ja, ikut saja , lagipun aku tak pernah sampai kt Padang Besaq lagi....

Kami bertolak dari rumah dah dekat pukul 1 tgh hari dah hahaha...punya la lambat buat decision kan...adik aku tau jalan nk pi padang besaq ikut chuping, memang straight saja jalannya...dan first time aku tengok ladang tebu, alaaa ladang tebu yang dok buat gula tu, rupa dia bukan macam tebu yang kita makan tu tau, tapi rupa dia lebih kecik dan berwarna hitam dan lebih manis, sebab tu dia dijadikan gula ^^..

sampai dekat padang besaq dalam pukul 3 petang jugak la...masing2 sangat lapaq tok sah nak habaq macam mana lagi la kan hehehe....kami singgah makan kt kedai tepi2 jalan tu, kedai ni sedap, nampak singboard dia, "sup perut bulat" hahaha....haruslah membulatkan perut  hehehe....tapi tak order sup pun...ok makanan kat sini sedap2, masakan siam...tak tau la sama ada sedap sebab lapaq ka, sebab memang sedap hehehe....

sementara menunggu makanan...

ha mcm ni la rupanya lot2 tempat orang berniaga kt padang besar tu....macam2 ada....tapi aku nasihatkan pada korang, survey harga dulu, sebab selalunya kedai yang berada di bawah, harganya mahai sket berbanding kedai yang ada kt tingkat atas ni.... 

tengok ni....semua barangan siam...sabun, cream yang mana ada jual kat facebook tu, berlambak2 jual kat sini dengan harga yang sangat murah....kalau kita rasa dah murah kt facebook tu, murah lagi kat sini...tapi padan la kan, duduk rumah, bukak internet, klik2, bayar pastu dapat barang kan...kalau kat sini, kena jalan2 dulu, habiskan minyak keta dulu, bertanya lebih kurang, survey2 harga, dapat harga murah puas hati, tapi sama ja mcm kita beli online kan hehehehe.....

ha ni lak emas siam...atau nama lain emas celup...harga emas la ni kan dah naik sekarang ni..tak mampu nk beli mahal2 kan...so sekadar nak pakai untuk perhiasan boleh la kan...murah lak tu..kalau orang nk curi, bgtau siap2, "tak yah susah2 nk ragut, meh saya tolong bukak kan meeeh" hahahahaha

ni lak tshirt2....aku tengok saja la hahaha, sebabnya bawak RM50 saja wuwuwu...tak pi cucuk duit...eh cucuk? draw la hahaha....saja xmo draw, takut kang byk pulak berhabih shopping...pastu mula la dok makan hati tak leh nk beli wawawawa

ni my cute nephew ^^...adik ishaq dan abang hadif (now ishaq dah nk jadi abang daah yeeay ^^)...boleh hadif hilang masa kami dah nak balik...dalam dok cakap " jangan pi jauh2, kalau hilang susah nak jumpa, kita kat sempadan siam dah ni ha" sekali hambek, hilang sungguh...alkisahnya sebab ishaq buat perangai, dia kata panas n ajak balik...menangis kemain lagi kan, semua pun jadi rimas, so cepat2 la kami nak balik, yang si hadif ni dok sibuk tiup belon air tu...tak sedar yang mama, angah n alang suma dah nk balik...sampai dekat tangga, tengok hadif xdak...ketaq abeh, berderau darah rasanya...muka kakak aku dah cuak dah...ni kali ntah keberapa kali hadif hilang....Alhamdulillah, jumpa gak akhirnya, tgh menangis mencari mama dia hahaha....

sampai rumah dalam pukul 7 malam....kesimpulannya, memang aku nak pi lagi, beli pistachio n gajus banyak2 hehehe....sekilo gajus RM23  saja kot...murah kan.....so boleh la sapa2 mai belah utara ni, singgah ke padang besaq...tak singgah la kot, memang kena pi hehehehe...

4 orang yang tak busy ^^:

Emma said...

lamanya tak pi padang besaq. masih macam dulu juga nampaknya.

Alida Ali said...

Org kedah pun baru sampai padang besar ke...citt akak kecik dh sampai hehehe..

LanaBusyBee said...

kak emma : dulu pun mcm ni ek? ketinggalan betul la atun ni hahaha

kak ida : wakaka, sebab dekat la yg tak mo pi awai2, nnt2 boleh pi lagi hehehe...

Nurul Nadia Nasir said...

hai salam ukhwah :) 237 lapor diri!hikhik dah lama tak pi padang besaq,last pi time form 2 hua3

Post a Comment

Please give ur comment ^^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...