Friday, October 16, 2009

Drama Korea yang Stereotype

Ha betul x? kalau korang perasan la kan, drama korea ni, dia mcm sama ja kan jalan cerita dia...cuma pelakon ja lelain...

Yang paling ketara jalan cerita dia tu bermula dari duit...ok2, aku tau korang xpaham lagi ahahaha..meh aku bagi contoh

1. cita fullhouse - punca dari duit gak kan, kawan baik heroin sanggup jualkan rumah tu semata2 nk duit kan..pastu heroin terpaksa menjadi maid di rumah sendiri semata2 nk rumah dia balik...


2. coffee prince - si heroin terpaksa bekerja lebih sbb mak dia hilangkan cincin kawan dia..pastu heroin terpaksa berlakon menjadi lelaki sebab nk kerja dan perlukan duit

3. my fair lady - si hero perlukan duit untuk bayar hutang along...last2 jadi pekerja kepada heroin utk dptkan duit dan jatuh cinta ( btl x ek kak seli? sy lum abeh tgk cita ni heheh)

4. boy over flower - si heroin dari family yang susah..perlukan duit gak...


5. my girl - cita ni plak tgk la banyak kali pun besh gak..ni lak pasal bapak dia dok hutang along..xpepasal dia yang kena bayar...

6. the succesfull story of bright girl - si heroin ni lak mmg miskin, dan dia nk kaya...


Ok paham dah apa yang aku cuba sampaikan? hehehe..betul x? mmg la jalan cita dia lain, tapi kebanyakkannya mesti berpunca dari duit kan kan kan....
Walaupun stereotype tapi kita suka ja tengok kan??

p/s : sorry ek kalau ada jalan cerita yg salah, sbb aku dah tak berapa nk ingt dah hehehe

5 orang yang tak busy ^^:

Nurul.Farahida said...

mmg citer Korea same je... pastu nnt mesti ada 2 lelaki rebut 1 pempuan... takpun, 2 pempuan rebut 1 lelaki... tu je jalan citer dia... da busan.. sbb tu aku pilih dulu sblm tgk citer Korea ni... sbb bosannnn.. har har har... baek layan Sumpah Bunian... Siti Hawa tu sgt chumel.. Adam plak, bile buat muke gatai dia tu, sgt chumel juge... heheh... HIDUP CITER MELAYU...

Saliza said...

aiks haha mls nk komen nnt emosi. sekian

LanaBusyBee said...

farah : a'a chumel, tambah2 lak pakai tudung kemas2 kan chumel jer...

saliza : lek la akak, malu kt akma emosi2 ni hehehe

LMj said...

haha faham cik B... memang la sama.. macam citer industan... balik2 stesen ketapi.. balik2 bercinta, family halang, insist dan akhirnya approve.... kakakakak... mau saya ulas citer melayu yg stereotype plak? hahahhaa... citer melayu plak skang dok jangkit citer indon... balik2 dendam hasad dengki tahap gaban... tak pun dok ulang jalan citer drama korea.. tak pun ulang jalan cerita filem industan plak...

LanaBusyBee said...

kak lili : ha tu la kan akak..sama ja..la ni pakat dok tiru mcm cita indon yg merepek2 tuh...pastu kita pun laaaayan ja kan hehehe...xmcm cita P.Ramlee dulu, lain dia punya cita walaupun pengarah dia sama kan, sepuluh kali tayang, sepuluh kali la tengok, xjemu2 pun kan...ceeewah berdiskusi pasal perfileman dan drama dunia lak kita agagagaga

Post a Comment

Please give ur comment ^^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...