Tuesday, October 6, 2009

Kisah hari raya Part 3

Ok bersambung lagi ahaha...pas antar tokwan, aku dgn my kezen pun balik la umah...sesampai di umah, aku tengok umah still xsiap lagi...hurmm beraya jer la walau macam mana keadaan sekali pun...abah tengah sibuk susun bata-bata...

Masuk umah, terus aku pi try baju raya..alaaaaa baju mcm ada yang tak kena je la...tapi ok je la kot hurmm...mak dah buat tuh, bersyukur ja la kan....

Pas sembang lebih kurang, aku pun tertdoq zzzzzzzzzzz

Berbuka biasa2 ja dengan mak, abah, adik dan awa...esok raya...so aku dengan adik berhempas pulas tuk mengemas rumah...

agak penin la mcm na nk kemas rumah dengan keadaan rumah yang tak siap lagi..mana dengan barang2 di tepi tangga, xleh nk sorok kt atas rumah sebab tangga tak boleh digunakan(umah dah di tinggikan, sbb nk elak dari ayaq bah a.k.a banjir) so aku amek ja kain tirai (langsir) aku hampaq ja kat barang2 dalam kotak tuh..ok settle, tersorok la sket kan...

pastu nk pasang langsir kt ruang tamu lak...adeeeeh...susah la sebab tingkap jadi rendah(akibat telah di tambah tanah untuk di tinggikan), so guna yang bahagian atas langsir saja...settle pasal langsir, masalah kedua nk letak meja makan...ruang nk letak meja makan memang xdak..memandangkan lantah masih lagi bertanah merah huhuhu...last2, aku dengan adik mengambil plastik untuk di hampar membuat lapisan bawah kemudian di susuli dengan tikar dan last sekali karpet...adeeeh agak la memenatkan...tapi aku rasa mak lagi penat, dengan sibuk di dapur huhuhu...

Akhirnya kul 12 malam siap la segala2nya..ala kadar saja...pastu aku mula star menjahit batu berlian di tangan baju hurrmm letih la jugak kan...kul 3 pagi br tdoq

Hari raya pertama
ahahaha dah sah2 la bangun lambt kan sbb tdoq lambt..hari ni dah ari raya..tu pun adik aku kejutkan aku sbb mintak duit raya nk bg dekat budak2 yang dtg beraya..

makanan hari raya kat umah ari tuh ialah nasi daging..perghh layan gila nasi daging yang mak buat, dengan daging rebud cicah ayaq asam perrrgh sedap abeh diet aku hehehe..kul 12 tgh hari sesi makan raya di rumah sendiri agagaga..pastu baru la pi berjalan kt umah belakang dan umah pak teh aku...

Start kul 12 tgh hari,line celcom pun dah mulai bengong adeeeh ampeh tul...petang tuh aku pi berjalan2 kt umah sedara yang lain..mak lak dok nk balik umah mak dia a.k.a umah tok aku la hehehe...tapi amer dan min bgtau nk mai makan nasi daging kt umah malam ni...so xjadi la nk balik umah tok aku

Malamnya, min, ayna, amer. tokwan, sepupu tokwan dan kawan min datang ke umah aku...Min la, seblm posa lagi dok bgtau nk makan nasi daging, akibat xleh nk makan nasi daging raya tahun lepasnya hehehe

Pas makan dok sembang2 sambil tengok cita secret of magic kot ntah la..yang beshnya, ayna kata aku dah kurus wehuuu..ahaha besa la posa kan...pas depa suma balik, kami lak kuar pergi beraya di umah sedara...pastu balik umah tdoq zzzzzzzzz

Hari raya kedua
Celcom xleh nk berfungsi dengan jayanya lagi...boleh la sikit...tapi sampai naik hangin gak la....pagi2 pi beraya kt umah mak jang...sekali, makanan lum siap lagi, sbb mak jang sibuk..sian dia, so aku tinggalkan mak n abah kt umah mak jang, aku dan adik pi beraya kt umah kawan dia hehehe..pastu kami pi umah tokwan lak...adeh berdebaq lak rasa huhuhu...

dah janji dengan min n amer tuk pi sekali umah tokwan...sampai2 kt umah tokwan, seyes aku rasa mcm segan gila..kekok pun ada huhuhu...ramai gila orang kt umah dia..rupa2nya anak2 sedara dia pun dah 8 org huhuhu patut la ramai...bakal anak sedara aku gak tuh cecece ^^ xdak sembang apa sangt pun, sbb masing2 segan ahahaha...sampai lam kul 3 ptg, kul 4 abah dah tepon sbb nk pi mana ntah lagi...aaaaish..terpaksa la beransur dulu...ok ja la mak tokwan, xdak la rs takut dah heee~~~

Ptg tu pi berjalan umah paklong lak...mlm singgah kt umah sedara...sembang2 lebih kurang, besa la beraya kan hehehe...sampai umah lam kul 1 pagi gak la huhu..sakan gak ikut mak n abah beraya ni..hangit gak la bau badan ahahaha

Hari raya ketiga
raya ketiga aku dah tak pi memana dah...dok umah ja...mlm tu pi beraya kt umah abang iza....makan nasi daging

Hari raya keempat
sepatutnya aku balik KL dah rini, tapi malazzzz la hehehe...malam bawak mak n adik2 pi makan kt KFC yang baru bukak kt aloq staq tuh..gila ramai orang hish2....

Tu ja la kisah raya aku tahun ni...serba sederhana ja...




Pic amek satu dua ja, sbb camera rosak huhuhu

2 orang yang tak busy ^^:

nedy said...

seronok2 bc kisah raye hang..ader part len x??hihi..best tuh dpt raye ngn bkl family mertua...jelezz i taw...anyway..slmt berhari raye..pesan kt tokwan jgn nakal2..nti aku babap..

LanaBusyBee said...

ada jer part lain, tu part beraya dgn member2 kita...ala, u tu nk jelez apanya, u dah nk tunang kan hehehe..lg i jelez >.<

Post a Comment

Please give ur comment ^^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...