Wednesday, July 20, 2011

Perempuan, emosi dan hormon saling berkaitan..

Percaya tak apa yang lana katakan pada tajuk di atas tu? serius tau, kalau emosi korang terganggu, secara otomatik hormon korang jugak akan terganggu...

Macam mana nk kesan hormon terganggu? Period (haid) akan datang lambat..tak pun lebih awal, dan sikit2...tak pun period banyak gila berpanjangan sampai 10-15 hari huhuhu...dan berkemungkinan boleh menyebabkan kesakitan pada perempuan itu (contohnya period yang banyak dan berpanjangan huhuhu)


Kan selalunya perempuan kalau datang bulan, dia akan mengalami PMS (premenstrual syndrom) kaaan? betoi dak? contoh2 PMS, (kalau perempuan sure dah tau kan, ni nk bagitau pada lelaki ) 
  1. rasa nak maaaaaaaaarah ja...
  2. tetiba rasa annoying sangat dengan seseorang
  3. mudah menitiskan air mata
  4. jadi sangat sensitif
  5. teringin mahu makan sesuatu (mengidam)
  6. makan benda yang manis2, macam coklat, aiskrim
  7. sakit pinggang
  8. makan penuh berselera, padahal dah kenyang huhuhu
apa lagi ek? tu la yang selalu lana alami...korang pun sama je kan...


So pada suami or boyfriend sila la memahami isteri or girlfriend anda pada masa2 tertentu..tapi kalau asek marah selalu tuh, ada la sebab lain tu kaaaan huhuhu....


Dari pengalaman lana sendiri...bila lana stress, sama ada dengan kerja atau peribadi, mesti akan berlaku perubahan hormon huhuhu..mula la period datang lambat la...bikin suspen saja huhuhu


Tapi itulah keistimewaan perempuan...Allah bagi cuti khas untuk perempuan..tak payah untuk bersolat selama tempoh period, cuti daripada bersama suami selama tempoh period..kan cuti tuuu  =P..tapi napa puasa di bulan ramadhan kalau uzur kna ganti gak? tak macam solat xpayah ganti? sebab bulan ramadhan kan sebulan ja dalam setahun kaaaaan ^^...lagipun berpuasa menyihatkan badan ^^...


Jadi, moral of the story, jagalah emosi perempuan, sebab bila isteri datang period lama2, kamu juga yang rugi hahahaha ...opsss 18 tahun ke atas yer hehehehe

4 orang yang tak busy ^^:

Diana @ bilakukatacinta said...

hehhe..D kalau 'red' flga jadi hangin semacam jek...rasa nak marah..melenting tiba-tiba

Firdnurjue said...

lana..betul3..sgt setuju ngn entry nie...now ngah siptom2 nak lampu merah..ade jeak yg xkena..huk3

naju said...

haa.. betul tu. sangat setuju... this month lambat period sbb stress keje.. ehee

Mama Gee said...

mmang betul...
rs nk tunjuk je entry ni kat mr b..
sbb dia susah nk percaya kalau kita kata kita tgh dilanda sindro pra haid...iskkk......

Post a Comment

Please give ur comment ^^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...