Friday, May 21, 2010

Tips Cara Membunuh Lipas dengan berkesan

Aku geram sangat dengan lipas2 kat umah aku tu...kalau dok diam2 mcm semut tu xpa, aku biaqkan ja, ni sampai abeh beg aku kena gerit(gigit) abeh la...aku xkan dok diam, memang geram sangat, dah la busuk...

Ada sorang opismate aku emailkan macam na nk hapuskan lipas dengan berkesan..So meh la aku kongsikan bersama...artikel tu pun dapat dari blog, tapi aku xpasti dari blog mana...

Jangan membunuh lipas dengan memijak atau memukul lipas tersebut dengan menggunakan kasut atau suratkhabar. Ini kerana lipas betina ada ribuan telur halus dalam perutnya. Telur ini tidak akan pecah kerana sangat kuat. Ia akan bertaburan id merata-rata tempat. Jika dah terbuat macam tu, pastikan tempay yang terpenyek lipas tu di lap dengan sabun dan air..

Cara untuk membunuh lipas secara natural ialah dengan menggunakan sabun....masukkan sabun mandi tu dalam botol spray, bila nampak lipas ja, spray air sabun tu pada lipas...Lipas akan mati cepat sebab lipas tidak akan dapat bernafas, lipas bernafas dari kulit kepala hingga ke kulit badan. Sabun dan air akan menutup lubang nafas lipas2 tu...Tapi awas, agak bahaya jika ada anak kecik..so berjaga2 la yer...

lipas yang aku bunuh dgn menggunakan cara yang tidak neutral, iaitu penggunakan Baygon hehehe

Mengurangkan lipas cari makan dan bertelur
  1. jangan biarkan sampah sarah di dalam rumah, cepat2 la g buang kan
  2. selalu cuci bilik air
  3. pastikan sinki rumah sentiasa bersih
  4. buang baju buruk, surat kabar buruk, kertas-kertas dan kasut buruk..lipas suka makan kertas
  5. 2 atau 3 minggu sekali, bersihkan almari baju.
  6. jangan biarkan pakaian kotor di belakang pintu, atau sangkut di sana sini.Lipas seronok bau peluh ^^
Ok, tu je yang dapat aku kongsikan...semoga dapat dimanfaatkan oleh semua ^^....

6 orang yang tak busy ^^:

soclose2213 said...

info yang berguna..tqvm..^.^ i follow..

Alynn Notnot said...

thanks for the info! tak suka lipas. uewwwwww..

*loue me* said...

byk giler lipas.ko ternak ke ape?
btw..info yg berguna dowh.aku xtaw la slama ni. tQ :)

~ miss femme fabulosity ~ said...

Artikel yg sangat bagus !!

Tapi I benci gile ngan binatang nie. I boleh mati sesak nafas kalau nampak dia .

I akan jerit mcm org kena histeria sampai la binatang tue mati dibunuh. Dgn syarat , i kena tengok betul x binatang tue mati . Baru i lega.

Huhuhu..

I bukan takot lipas.. i segan je..

LanaBusyBee said...

soclose : no problem, kalau follow kena byr la hihihi, gurau je ^^

alynn : sharing is caring ^^...a'a lana pun xsuka, buuushukkk

love me : no prob beb...byk la bela, aku sanggup xtdo bunuh lipas tau, ko bayangkan aku tgh tdo, dia merayap2 kt kita eeeeyuuuuu, aku geram...

ell : ahahahaha klaka la u ni ell :D...i punya benci lipas ni, smpi mop abeh satu umah, dh kurang sket dh lipas, lega sket rasa aaaaish..ye la tuh segan :P

MERAN QAMAR said...

racun yg berguna follow terus....

Post a Comment

Please give ur comment ^^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...