Friday, May 21, 2010

Kedah vs KL

Wahahaha..tajuk entry mau gempak la hehehe...ok2, bukan nk bermusuh2 apa, cuma nk buat perbezaan di kedah dan di KL. totally memang lain la....apa yang lainnya?

1. Bawa kereta
Di kedah - suma bawak keta sopan santun ja, xdaknya nk buli2, atau hon sesuka ati....bertolak ansur..jalan jem, xdak aih....

Di KL - semua pun nk cepat...silap sikit kena hon la...lambat ja bawak keta, kena buli la di jalan raya, asek semua pun nk potong line kita aiyaaark...hujan sikit ja jem, padahal jem bukan sebab xcident ka apa, tapi sebab ada air yang bertakung kt jalan tu, selalu kena kt MRR2 susur dari sri petaling ke bandar tasik selatan aigoooo

2. Salary
Di kedah : memang sikit...ada degree pun xleh cecah gaji smpi rm1800 pun, tu kalau swasta la kan...kalau kerajaan, dah sah2 la ikut skema gaji kerajaan kan...tapi taraf hidup di kedah rendah..xmacam KL...

Di KL : gaji memang masyuk...mau kalau pembuat muffin dan memerangkap cashier gak, RM1500 sebulan, xyah ada degree pun, cuti pun dua hari seminggu, besh woo...tapi taraf hidup memang tinggi, sewa bilik ja rm120 or lebih. Tu yang penat..makan sehari habih cikai rm5, kalau sekali makan, dua kali makan?? berkali-kali?? huhuhu

Dan isi penting yang aku nk cita dalam entry ni ialah, pasal business kad...Kt KL ni, especially kt umah aku menyewa ni, kalau tempat parking tu, memang penuh la, sampai double line...sama la gak dengan tempat keja, memang akan parking double dan block keta lain...surat saman dah berpuluh2, tapi aku wat dek ja, xdak tempat parking, nk parking mana en polis oiiii.....

Method yang digunakan di KL apabila parking double ialah meninggalkan no telefon atau business kad pada dashboard keta, so nanti kalau owner keta yang di block akan call keta kita suh ubah la kan, sebab dia nk kuar...Masa tokwan datang cni, aku pun dok wat mcm tu gak kt KL, letak business kad, parking block, pastu pi makan....

Sekali tokwan pun nk buat gak la mcm tu kat kedah...dia g kawasan yang ada bank, memang susah nk parking sebab ramai yang berurusan kt ctu...so dia pun buat la parking double serta menggunakan method yang sama mcm aku dok buat tu...last2 dia kata " depa ni tak paham la pesyen orang KL letak no tepon kt keta, abg try wat mcm tu gak, tapi depa marah la sebab block keta depa" ahahahaha lawak2...memang la depa tak paham, sebab mana ada penah orang buat mcm tu kat Kedah, len la kalau orang tu biasa dengan KL kan hehehehe

gambar sekadar hiasan ^^


3 orang yang tak busy ^^:

cik selamah kundang said...

hahahaha....taktik yg xbuleh langsung diamalkan dikedah.

Uncle Dol said...

ooo..ruby ni graphic designer rupanya..hihi...

LanaBusyBee said...

mooney : memang xleh diamalkan..ang kalau wat kt kulim, menjadi dak? hehehehe

uncle dol : hihihi

Post a Comment

Please give ur comment ^^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...