Monday, November 4, 2013

Supplemen Set Mengandung (Shaklee)

Aku nak share benda baik ni kt korang ^^...ingat dak sebelum ni, aku penah tulis pasal entry Set Kurus Shaklee kan..boleh baca kat sini ...ramai yang tanya, ada perubahan apa2 tak? turun berat badan tak? sebenarnya tak berkurang sangat, sebab aku hangat2 taik ayam ja hahaha....tapi badan jadi cergas la...

mungkin sebab amek set kurus tu juga (masa tu bulan 11 2012), pastu bulan 5  2013aku pregnant...haaa mana tau kurang sikit beratnya kan hihihihi....

so sekarang ni, 5 jenis vitamin ni yang aku amalkan...macam vitalea, vita c, b complex dengan ostematrix memang dah sentiasa amalkan dari sebelum pregnant lagi pun, cuma vitalea ja tak konsisten, kadang2 amek, kadang2 tak...taaaaaapi bila dah pregnant, satu pun tak nak tinggal...kalau tinggal ada la kesan buruknya huhuhuhu......

ok, omega tu, boleh makan bila dan masuk 4 bulan tau, kalau baru 1-3 bulan, jangan gatai makan lagi na hehehe....

ok berbalik kisah buruk kalau aku tinggalkan supplemen ni....masa awal pregnancy, aku makan b complex memang tak miss dengan ostematrix, sebab b complex ada asid folik sekali...memang asid folik sangat penting untuk awal kehamilan kan...

ostematrix plak untuk membina tulang...kadang2 kan lenguh lah...memang kalsium sangat diperlukan...

tapi aku selalu terlupa nak makan vitalea masa 3 bulan ( vitalea tu multivitamin dengan iron formula)....mula2 nurse kata HB aku elok (hemoglobin tu kepekatan darah) dalam 12 mcm tu lah...kali kedua amek HB pun elok gak...nurse tanya, awak makan supplemen x? saya makan shaklee...yang klinik bagi tak makan pun....nurse pun kata, ha ok, makan ja shaklee, sbb HB awak dah elok ni...

masa tu, nurse suruh aku jaga makan, sbb ada GDM (kencing manis ketika mengandung)....nurse siap pesan dah, jaga makan jangan sampi HB drop tau ...sebulan lepas tu, hamek kau, HB aku drop jadi 10.7 uwaaaa....tu la kesannya sebab lupa nak amek vitalea...vitalea ni iron formula...memang untuk tambah darah...

nurse pun bagi la tips, makan kerang, perah limau nipis...sebab limau nipis tu kaya dengan vitamin c, vitamin c membantu iron (kerang) di serap dengan baik dalam tubuh kita....sebab tu kalau makan vitalea, kena makan sekali dengan vitamin c...nurse siap suruh pi beli iberet kot, yg pil warna merah untuk naikkan hb aku...aku pun angguk2 faham ^^ (dalam hati, aku up dos vitalea ja la hehehe)

lepas pada tu, aku makan vitalea tak skip lagi dah hahaha....dan check HB kali ketiga, Alhamdulillah dah jadi 11.3...dah ok dah haaaa legaaaaa ^^... tu la gatai sangat pi skip kan...bukan apa, terlupa hehehehe....
so ni lah supplemen yang aku amalkan dari sebelum pregnant smpi dah masuk 6 bulan ni...InsyaAllah akan di teruskan :) 

Siang tadi, boleh plak aku pi kerja tapi tak bawak supplemen dalam pillbox...balik keja ja, lepas dinner terus makan, vitalea, vita c, omega guard dgn b complex...hambek, 4 jenis sekaligus, sekali mata dok cerah lagi padahal dah pukul 12.00 malam dah ni haaaaa....kalau tak, balik keja ja, terus melepek ja penat, pukul 10 malam dah kroooh krooh hahaha......

so sapa2 yang nak try meh la email firbee@gmail.com ^^...InsyaAllah aku akan membantu sedaya upaya...harga semestinya TERBAEK PUNYAAAA!!!

psst : aku sharing benda yang memang aku amalkan dan berkesan, bersama2 jaga kesihatan, dan moga baby sehat...kan memberi lebih baik dari menerima....terima lah...terimalaaaaaah hehehehe ^^

 

1 orang yang tak busy ^^:

::EIDA:: said...

ida pun makan shaklee. set kesuburan. hehehhehe

Post a Comment

Please give ur comment ^^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...