Wednesday, November 20, 2013

Penyusuan susu ibu dari Newborn hingga 6 bulan atau 2 tahun??

Sekarang aku kena get ready untuk penyusuan anak ni...walaupun baru 26 minggu, tapi terasa cepatnya laaa masa berlalu kan...rasa macam baru ja haritu nangis2 bila tau kata pregnant hahaha...over kan hang hahaha...

Setiap kali check perut ja, mesti nurse akan bgtau, nanti breastfeedingkan anak sampai 6 bulan tau...aku jawab, InsyaAllah saya dah niat nak fully bf smpi dia 2 tahun....sebab saya nmpak sekeliling saya, yang mana menyusukan anak 100% tanpa susu formula, anak cerdik, sehat, susah nak sakit atau demam, antibodi kuat...

Ada yang datang check sekali aku, nurse tanya dia, anak yg sebelum ni, bf x? dia jawab a'a, sampai dua tahun...nurse pun cakap "salute lah smpi dua tahun, masa pi keja pam ka susu?" dia jawab, masa keja bagi susu formula, x pam pun..balik rumah baru direct bf....laaaa mati2 la nurse ingtkan fully bf...tak aci la kalau campur dengan susu formula hehehe....sekarang ni mcm dah back to basic kan?

Macam my sis, mama umaq ni dengan my sis kak ija, depa dua2 fully bfkan anak depa...mcm adik aku tu, anak dia nak masuk 2 tahun dah...mcm2 jugak cara nk ceraikan susu badan...sekrg ni, dia tgh bagi minum susu kambing (brand Suffy), susu kambing ni lebih bagus dari susu lembu....


nak tengok macam mana rupa anak adik aku? lahir kecik ja 2.1kg, sebab adik aku ni darah tinggi, so baby tak besar...sekali haaaaa
rasanya ni gambar umaq masa 5-6 bulan macam tu la...semangat weh hahaha...hasil susu ibu...

dan tengoklah sekarang, bila dah boleh berjalan, kurus dah la hehehe....tapi bagusnya suka makan carrot...

daripada pemerhatian aku, umaq susah nak sakit demam...ada jugak lah demamnya, tapi tak lama...mungkin ada yang kata, alaaaa bolehlah bf smpi 2 tahun, surirumah..ohoooi, tau dak, jadi surirumah dengan bekerja, rasanya surirumah lagi la banyak kerja, memasak, membasuh, jaga anak lagi, mau kalau anak nak kita ja dok dgn dia, haaa lagi la x leh nk buat apa2....

macam my fren, anak dia dah masuk 4 dah, semua fully bf...boleh ja...sebabnya dia niat, dia bersungguh2 pam susu time keja, mana ada demand situ la ada supply kan...nak susu banyak, tapi pam pun malas, x boleh....kadang2 supplemen pun tak leh membantu kalau kita sendiri tak pum or bg anak minum susu kan....semua tu boleh kalau kita sendiri yang ada daya usaha kan....

so aku harap aku pun ada semangat macam depa gak...bulan ni target beli breast pump...xmo beli mahal2 mcm medela tu, takat snow bear sudah...janji niat tercapai kan....permudahkan segala urusan ku ini Ya Allah.....


 

3 orang yang tak busy ^^:

Princess of Sun said...

i support u to exclusive bf ur baby ngan fully bf after 6 month.. moga berjaya...

anak saya yang sulung 1thn 9 bulan jer.. yang 2nd ni, baru 10 bulan.. but, masih fully breastfeed.. insyaAllah akan bagi selagi cukup..

Ummi Maisarah said...

km pun berharap juga utk BF anak kedua ni berjaya... Ank pertama x berjaya sbb bg minum susu botol awal. pd mula xdak susu n bb asyik nangis je, xtahan dgr. lepas urut baru ada tp bb dah xmau hisap dah sbb lambat kot x mcm botol...

LanaBusyBee said...

tq primcess of sun ^^...moga2 berjaya la kan...

ummi maisarah : amin...sama2lah kita na...

Post a Comment

Please give ur comment ^^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...