Thursday, November 1, 2012

Saya Nak Kurus Dengan Shaklee!!!!

Dah bermacam2 produk kurus aku try...kalau nak baca yang dulu2, boleh klik link ni. ada yang menjadi, ada yang tak...paling latest sebelum shaklee ni, aku ada amek ABC Acaiberry Softgel huhuhu...tu aku makan masa awal bulan posa retu...dengan harapan berat turun la kan...

So meh la aku nak story mory sket pasai ABC Acaiberry ni..masa aku nak beli acaibery tu, aku dah search dan google dah...dia bukan tergolong dalam produk kurus yang tak di benarkan....so dengan yakinnya aku pun beli dengan harga RM80 sebotol, ada 30 biji....

masa sampai acaibery tu kat tangan aku, kan depa ada bagitau perbandingan kandungan warna softgel tu yang ori dengan yang tiruan...so aku pun cucuk la dengan jarum...ok, daha yakin, memang original punya....so aku pun makanlah pil tu...effect dia, sangat la dahaga di siang hari...bila waktu berbuka, aku hanya cari air, air dan air saja....bila dah kenyang dengan air, so benda lain memang dah tak lalu nak makan....dari berat aku 78kg, sampai nak dekat syawal, berat aku dah jadi 73kg..alaaaa buat apa nak malu berat badan, memang badan aku berat hahaha....(pssst: masa aku kurus kering dulu pun, berat aku 58kg tau wakaka, takmo 58kg, kurus sgt dan elok pun hahaha, berat tulang kot ek hahaha)

acaibery ni tak leh makan masa period...so ada la berbaki 7 biji yang tak makan lagi...sebab ada gak kadang2 aku terskip tak makan hahaha....tibanya 1 syawal, jeng jeng jeng....apa sudah jadi????APA SUDAH JAAAADIIIIII????

hampa tau? hampa tau..eeee memang kisah tragis kot huhuhu...kan masa pagi raya tu, aku dah nekad, xmo la makan acaibery ni, sebab nk mkn mcm2 kan...so tak guna makan pil pun...masa tengah hari, tetiba ja ketiak aku gatai ya amaaat...tak tau nak habaq lagu mana huhuhu...sebabnya cuaca panas sangat...dok salahkan baju gak, sebab baju tak serap peluh punya kain (ayat apa ni?hahaha)...memang merah2 la ketiak aku huhuhu...

keesokkan harinya, gatai lagi, kali ni gatai dekat kaki dan tangan...eee pelik dah ni...padahal raya kedua dah hujan...aaaa tolong2.....gatai2 ni berlarutan sampai aku nak makan seafood pun tak boleh, merenyamnya macam kena miang buluh.....pastu aku ingat, ni mesti sebab alergik apa2 kot ni...pi tunjuk dekat mak, mak kata, dia pun memang ada alergik kalau musim bunga padi ni...ok, tak pa dah kan....

sampai la aku pi keja, (dah la opis sempit, pakai kipas angin lak) lagi la gatai huhuhu...so aku pun beli la Herbal Blend Cream yang shaklee punya, sebab krim tu sesuai untuk orang yang ada excema...tapi tak jalan gak...omooo pasaipa ni? masih misteri...

sampai la satu hari tu, aku and hubby pi rumah sepupu aku, saja pi melawat sambil bawak ayam goreng hahahaa...crita punya crita, pastu terkeluarlah pasai acaiberry ni...dia pun amek gak macam aku makan tu...rupa2nyaaaaaaa....dia pun gatai2 gak...dia pun pelik, pasaipa la gatai sangat ni...sampai satu malam ni, rasa nak nangis, gaaaaataaaaaai....bila tak garu, dok rasa tak puas, bila dah garu tak leh nak stop, sebab nak lagi, nak lagi hahaha...sampai la luka, pedih dan berparut huhuhuhu....

3 hari lepas tu, lepas aku dan sepupu dah tau puncanya, dia (sepupu) pi amek ubat dekat doktor...sebab dia dah tak tahan gatai lagi...bila dia bgtau , ubat tu bagi rasa kesan ok sket, aku pun pi gak la jumpa doktor setelah SEBULAN menderita gatai hahaha....woooi sebulan baru pi jumpa doktor ka? hahaha....sebab dah tak tahan beb

alamak, panjang lak entry kali ni...sapa tak mau baca, buleh pi tgk blog orang lain hahaha.....pastu doktor pun tanya la macam..dia kata, bukan jangkitan daripada kulit, tapi dari dalaman tu yang jadi alergik...pastu doktor bagi 3 ubat, 1 makan, 2 lagi sapu utk siang dan sapu untuk malam...yang makan tu kena makan time tak kerja, sebab dia mengantuk.....

so esoknya jumaat, aku pun makan la ubat..memang mengantuk huhuhu...pastu sapu2 cream..cream tu memang berangin ja...tapi bila habis menthol tu, dia gatai balik, dah la susah nak cuci, sebab dia macam bedak sejuk tu huhuhu....seminggu gak aku dok makan ubat doktor....sampai la aku pi jumpa sorang customer shaklee aku yang memang ada gatai2 ni...

kakak ni (customer aku), dia bgtau, kalau ubat doktor yang mengantuk tu adalah stereoid...hah? Steroid? eee tak suka...stereoid ni, dia hanya menghilangkan rasa gatai ja, tapi tak lega pun...bila dos ubat dah habis, gatai la balik...patut la tak lega2. huhuhu...so aku pun mengamalkan makan shaklee untuk hilangkan alergik2 tu...boleh baca di sini ^^..tengok!! last shaklee gak yang aku cari hahaha....

sebab apa la yang gatai pi beli accai bery tu? sebab murah la dik non hahaha...shaklee mahai...tapi tu la, mahai2 dia, dia selamat dah semulajadi...ok, xmo dah berpaling tadah dah hahaha....

so mari aku ceritakan set kurus shaklee yang aku consume sekarang ni...

masing-masing ada fungsi masing2 dalam matlamat kurus ni hehehe...
1. herblax - ha dia ni adalah untuk mendetoxkan badan kita...memang best, flush habis la jawabnyaaaa hehehe...

2. cinch cafe latte - aku saja amek perisa ni, sebab nak try, sekali, woooo bestnya beb, rasa macam roti boy coffe tu, nyumms...dah rasa macam ketagih hahaha...aku bancuh dengan esp jugak, bagi rasa kenyang yang panjang....lately aku suka sangat makan benda yang merapu2 tu...masalahnya, dah makan nasik (nasik pun, aku amalkan segenggam nasik saja, byk lauk dan sayur ^^), pastu mula la nk cari biskut la, kerepek la hahaha....so cinch ni bagi kita kurang nak makan benda2 merapu tu ^^....

3. vitalea- ha  vitalea ni adalah mutivitamin...so bila kita diet kan, kita kena la multivitamin untuk memberikan zat kepada badan kita, mungkin kita kekurangan zat di mana2 kan....lagi satu vitalea ni memberikan tenaga untuk kita iyaaaah, RECHARGE!!! hahahaha

4. lecithin - dia adalah fat emulisier(betoi dak ejaaan ni?) hahaha...dalam erti kata lain, pemecah lemak2...dia hanya berfungsi untuk memecahkan lemak2 kita....lagi bagus kalau kita ambil alfalfa gak, sebab alfalfa tu fiber, fiber lah yang akan mengangkut lemak2 kita buang ke dunia luar badan kita wakakaka...kalau tak mau makan alfalfa, makan je la, buah2an yang serat tinggi ^^

ha tu je la penerangan aku takat ni....nanti tunggu lagi sebulan, aku update progress kurus ke x hihihihi....

pasni kalau berkurang, boleh la promote, barulah ada keyakinan kan...nak promote set kurus, tapi diri sendiri tak kurus, orang nak beli pun pikir banyak kali hahaha.tapi kawan2, sebelum ni, aku tak ada amek pun set shaklee utk kurus punya, aku makan untuk memenuhi dan membantu keperluan badan aku, makan untuk cantikkan kulit, kurangkan elergik, untuk tulang dan juga hormon :)

tapi kalau ada sesiapa nak try bersama-sama aku mendisiplinkan diri dan bersemangat untuk kurus dengan aku, bolehlah mencuba..meh pm meh ^^

6 orang yang tak busy ^^:

Emma said...

Selamat berjaya dek non, INsyaAllah, usaha itu tangga kejayaaan, ikhtiar, doa dan tawakkal...amin

Cik Kamoo said...

semoga berjaya .... ck pn tgh diet tuk kurus gak tp takdelah try shaklee, ck diet atkins je ... alhamdulillah, dpt gak turun.


ck pn tgh cri supplement yg sesuai utk badan nie. maybe shaklee ok kot sbb ramai yg komen kata ok.

curahan hati said...

salam akak, saya tengah guna acaiberi tu. baru telan 2biji. and saya pun dah jualkan acaiberi tu kat 3 orang kawan saya. effect gatal tu kena dekat sesetengah orang je ke atau orang yang jenis alergic ni xleh guna? sebab senior saya ada guna. berat dya memang turun pun. xda dengar pulak dya gatal. macamana kak? rasa bersalah pulak kat kawan.

LanaBusyBee said...

ish susah jugak ni...effect takkan nampak kesan sekarang dan akak akui, memang berat turun pun...

akak ni sebenarnya xpernah ada alergik pun, resdung tu ada la, tapi tak la kuat sgt resdung tu..akak tak berani nk kata la ok ke x, sebab gatai2 tu terjadi bila dah berhenti makan huhuhuhu...

better adik suh depa benti makan je, takut huhuhu

Ezza Aieza said...

berapa harga utk 1set tu?

Anonymous said...

Salam, sy nk tanya nyer, klu makan ubat tu, kerap kencing x?

Post a Comment

Please give ur comment ^^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...