Saturday, November 2, 2013

Kenapa Nurse Kerajaan selalu membebel bila check up?

Ha tudia....tajuk punya la panjang hahaha...ok, ni kisah mengenai nurse Klinik Kesihatan Ibu dan anak...korang perasan tak, kalau kita pi check up, memang derang sangatlah concern....

Nurse akan :
  1. pot pet pot pet suh kita jaga makan
  2. kalau berat naik, atau terlebih BMI kena buat MGGT kan (minum air gula)
  3. kalau berat tak naik pun kena beletiaq gak kan?
  4. kalau tekanan darah tinggi pun bahaya, siap takut2kan kita lagi (adik aku mengalami masalah ni)
  5. kalau kencing manis lak, takut baby besaq dan kandungan meninggal dalam perut
  6. kalau HB rendah pun bahaya..
so rasa sangat eeeeeish cerewetnyaaaa....dah la kena tunggu lama untuk sampai turn kita...kenapa? kenapa? kenapa ini perlu terjadi? kalau kita pi swasta xdak la mcm ni kan?

sekarang aku dah ada jawapannya....rupa2nya setiap nurse ada KPI mereka...untuk menuju negara maju, nurse bertanggungjawab untuk memastikan tiada kematian baby dan ibu yang mengandung....kalau ada baby atau ibu yang meninggal semasa kelahiran, so macam mana untuk capai target negara maju kan....semua nurse kena jawab dan hadapi semua tu.....

 oooooo barulah aku faham...aku dapat sumber info ni daripada mak sedara kawan aku...boleh kawan aku tu, dia pi buat check up kt swasta, sebab dah naik menyampah nk tunggu2 ni kan...tapi bila mak sedara dia find out, smpi di hantar nurse datang ke rumah...haaaa mcm tu sekali lah hehehe...

sebenarnya untuk kebaikan kita jugak kan...cemuih (jemu) macam mana sekalipun, tanamkan dalam hati yang ni adalah untuk kebaikan kita juga...bila ada rekod kesihatan kita, so bila terjadi apa2, senang nak rujuk kan...

so untuk semua mommy to be or pregnant lady, jangan stress2 ek...ingat untuk kebaikan kita juga...tambah2 plak mcm aku ni anak sulong lak ha...terpaksa berkorban demi bundle of joy ni haaaa ^^...takpa baby, demi baby :)

mode : esok kena buat check up hahaha, sebab tu boleh tertulis entry ni :P

1 orang yang tak busy ^^:

Kenari Putih said...

alahai betul tu, nurse kerajaan kebanyakan tu memang suka berleter... concern terlebih pon ye jugak kadang-kadang... tapi kita sbg pelanggan, layan je la ye... kalau kita tensen, jgn lagi datang klinik kerajaan, check up klinik swasta je... tapi kena huloq la.. tapi so far servis nurse klinik kerajaan ok juge... :)

Post a Comment

Please give ur comment ^^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...