Saturday, October 5, 2013

Ujian BSP

Berhubungan daripada entry sebelum ni (klik sini), kan aku kena minum air gula, so masa buat check up 10 hb 9, nurse kata bacaan gula dlm darah teruk...sebelum minum air gula ok, selepas minum air gula, bacaan nik smpi 8.4 mol huhuhu...so aku di kehendaki untuk buat ujian BSP (Blood Suger Profile) boleh la google ek apa itu BSP hehehe...tapi aku terangkan secara ringkas, ujian BSP ni di buat untuk menentukan sama ada kita perlu cucuk insulin atau x...kalau kena cucuk insulin tu, memang teruk la kan....

so hujung minggu tu, kena la pi buat ujian BSP ni...start pukul 8.00 pagi, syarat dia kena puasa 2 jam sebelum nak amek darah tu...alaa, amek darah kt hujung jari saja...mula2 bacaan yang pertama 4.3 mol..ha ok lega... lepas tu dah boleh makan...tapi aku memang berjaga2 la makan pun, sat kul 12 nk pi cucuk plak...makan biskut fiber dengan ESP saja...pastu tidoq, nak bagi masa cepat berlalu hahaha....

pukul 10 dah xleh makan, kena puasa 2 jam, sbb kul 12 nk pi cucuk plak kan....dlm kul 12 pi cucuk tu, bacaan jadi 4.8..ok selamat lagi hehehe...tiap2 kali nak tengok no yang keluar kt bacaan tu, berdebar2 tau hahaha...

pastu lunch aku makan mee kuah, pastu makan lak biskut vetmeal tu ha....pastu pukul 4.50 mcm tu plak nak kena cucuk...boleh pukul 3.30ptg aku baru terhegeh2 nak makan supplemen shaklee hahaha..kiranya mcm x menepati la syarat tu kan....kali 4 pi cucuk, takutnya naik...sekali 5.8 mol...omo omo..nurse kata, jaga makan sama na...naik ni, kalau lebih 6 takut kena cucuk insulin huhuhuhu takut-takut...

so petang tu aku dgn suami pi amek mak aku kt rumah mak sedara aku...sekali ha tudia, mak sedara masak sedap2 la plak...adoi, dengan kurma kambingnya...ikan masinnya...aku amek nasik segenggam ja...makan pun pedo2 (berjaga2 ja) hahaha...

so pukul 8.30mlm tu pi cucuk...ngeri gila nk tengok hahaha...jantung dup dap dup dap ...sekali 5.2 mol...yeeea leeeegaaaa.....

pastu mula la terpikiaq, pasai pa makan mee kuah naik banyak? pastu baru teringat aku langgar pantang kena puasa 2 jam hahahaha....

ok, apa rasionalnya kena puasa 2 jam sebelum cucuk? sebab kita nk tengok kadar insulin kita tu, boleh dah di hasilkan dalam masa 2 jam...kalau x melebihi bacaan 6 mol, kira normal la tu...dan tak payah kena cucuk insulin yeeeeay, Alhamdulillah :)

start daripada tu, memang makan berjaga2, minum ayaq 3 liter sehari hahaha....

1 orang yang tak busy ^^:

Anonymous said...

salam ruby.. kak zila ni. dah x on YM ke?? senyap je rupa2nyer dh pregnant yer.. tahniah2.

Post a Comment

Please give ur comment ^^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...