Tuesday, August 9, 2011

Hormon berubah sebab VCO huhuhu


Hi my sweet n sour ^^...ermm...aku nak kongsikan cerita ni pada korang...at least benda ni boleh jugak aku jadikan panduan pada masa datang huhuhu...

seyes, bulan 7 yang lepas, adalah bulan yang paling banyak dugaan bagi diri aku...rata2 aku tengok di timeline twitter, ada jugak yang tweet bagitau bulan 7 adalah bulan yang paling penuh pancaroba hukhukhuk....

alkisahnya, daripada pengambilan virgin coconut oil pada 4 hb 4 yang lepas...tu pun aku ingat tarikh sebab aku tulis dalam entry ni ^^. tu gunanya tulis entry blog ni kan, boleh buat reminder dan macam-macam la....

sebulan amek vco, perubahan yang ketara, aku rasa sentiasa sleepy ja masa kerja...pastu selalu rasa pening2...ada sesetengah kata effect daripada pengambilan vco tu sendiri...oklah, fine...aku teruskan juga ambil vco tu...tapi hujung bulan, bila datang bulan, pelik sket..

period aku dia kuar sket saja...mcm brownish mcm tu...lepas 5 hari kuar brownish, pastu barulah heavy blood, smpi 5 hari, pastu dah stop...

sebulan saja aku amek vco tu, so bulan 5 memang aku dah stop tak amek dah...period aku still tak teratur...datang sampai 13 hari pada bulan 5...selang dua minggu ja lepas period, period aku datang lagi dalam bulan 5 tu huhu..penat...2 minggu jugak la period tu, sampai awal bulan 6 la jadinya...

selang 3 minggu, awal bulan 7 pulak period aku datang...tapi kali ni memang teruk...seminggu lebih period kuar sikit saja...lepas pada tu, period kuar heavy sampai la seminggu lebih...time tu aku dah cuak dah...korang bayangkan darah tu kuar mcm kita first period tapi berlanjutan selama seminggu sampai aku jumpa doktor la...

aku rasa, period aku yang heavy tu ikut perubahan hormon kot, sebab pertengahan bulan 7, aku akui memang aku sangat stress, stress dengan kerja dan juga personal problem jugak..faham2 je la kalau husband n wife ni dok berjauhan kan huhuhu (aku rasa tak patut la kot cerita masalah tu kt cni, cukup nyatakan ada masalah saja)...so memang sangat tension...nangis2 ja aku (T_T) huhuhu...

sampai la aku dah takut dan tak tahan dengan bleeding yang tak menunjukkan bahawa dia akan berhenti...so aku pi pakar sakit puan dan ceritakan masalah aku...

nasib baiklah doktor perempuan huhuhu...dia buat ultrasound pada rahim aku...kosong, memang xdak apa2 yang problem...doktor pun kata rahim cantik saja...lepas tu doktor kata, jom buat pap smear...alamak!! aku ni takut sket bab2 ni kan huhuhu...mula la cuak..siap tanya sakit ke tak....

masa tu, memang malu gila la huhu, dah la bleeding huhuhu...korang tau tak pap smear tu apa? sila baca kat cni untuk tambah ilmu pengtahuan korang ek..

secara peribadinya, setelah aku melakukan ujian pap smear ni, takde la sakit pun..seyes tak sakit..cuma rasa mcm ngilu sket, sikit jer hahaha...

so, pas pada tu, doktor pun consult la aku...dia kata ada dua kemungkinan yang bleeding tak henti2...1, disebabkan hormon (mayb vco tu tak sesuai dengan aku), 2. mayb ada benda yang aktif dalam rahim.. so doktor bagi aku ubat untuk betulkan balik hormon tu..kena ambil selama 3 bulan...lepas pada tu, kalau period aku normal, memang masalah hormon je la...kalau jadi balik, kena jumpa doktor balik, takut ada sumthing dalam rahim huhuhu...takut lak rasa...harap2 la perubahan hormon saja, amiiiin.....

ubat yang doktor bagi tu tak skip langsung...ada la sehari aku lupa nk makan, pastu bleeding, tapi tak la bleeding teruk pun...takut laaa.....

tu la alkisahnya yang aku nk kongsikan dengan korang...pengalaman yang baru...sesungguhnya bila di timpa kesakitan mcm ni, bermakna Allah sayangkan kita, sebab Dia nk kita sentiasa ingtkan pada Dia , SubhanAllah

p/s : nak cantik tanpa makeup? pakai je yang ni, xyah buang masa untuk makeup, muka jadi fawless, besh!!

5 orang yang tak busy ^^:

♥NuR SyAFiQah♥ said...

huhuhu takut gak dengar ni..sy tgh amek vco gak ni ;)

Emma said...

tu la Ruby, kita hanya akan merasi nikmatnya sihat bila kita sakit...wallahualam

puanbee said...

eh , mcm tu pula ye mungkin tk serasi dgn VCO tu , akk lak ambik VCO ok je yang ..tak pe lah dugaan tu... psstt biasa org yg ambik injection tuk perancang punbleeding gak sbb nya hormon berubah !

Redbloodsnow said...

vitamin VCO mmg terbaik taw :)

Anonymous said...

Salam, dear i nak tanya u jumpa gynea kat mana eh? Tq

Post a Comment

Please give ur comment ^^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...