Sunday, May 31, 2009

DPLI Interview

23 hb dah ada kt kg...besday aku tuh...ampeh ja pdot lupa besday aku huhuhu....and perang dunia keberapa ntah meletus hari tu gak...bkn sbb dia lupa besday aku, tapi ada sbb lain..xpa la, lagipun dh lama x gaduh kan hehehe...

25, 26 hb mei aku apply cuti, ala, annual leave byk lagi, ni dah nk dekat pertengahan tahun dh pun kan....26 hb baru la interview Diploma Pendidikan Lanjutan Ijazah (DPLI) <----- bg sesapa yang tak tau pa itu dpli, dia mcm KPLI la, tapi dpli ni dpt diploma, pastu mengajr di sekolah menengah...

bgn pagi tuh, aku baru terhegeh2 nk baca nota2 pasal pendidikan la, pasal PPSMI la dan lain-lain..

Kul 12.30 baru bertolak dr umah...Interview start kul 2 ptg....Lokasi kt UUM...Abah n mak aku yang hantar...rasanya mcm mula-mula aku nk masuk sekolah menengah lak, siap mak n abah temankan hehehehe...

sampai ja kt UUM tuh, di tangan aku berbekalkan fail sijil2 dan juga blazer akak aku...tapi lam hati aku, dok pikiaq, nk pakai ke x blazer tuh huhuhu... Sampai kt tempat menunggu, aku tengok ramai gak calon2 yang nk interview sama aku...ada la sorang calon ni, tegur aku tempat kt mana..aku tgk dia siap pki nametag nama dia lagi, ingtkan staff uum la kan, agagaga, rupa2nya calon interview mcm aku gak ahahaha...semangat tul la...

dah isi2 borang suma, aku dpt turn no 7 tuk masuk lam bilik interview..pastu ada la sorg calon ni, sama umo aku, ramah gak la...gaya cikgu, rupa2nya dia GSTT, owh,ptt la ramah ja hehehe...dok sembg2 ja la dgn dia...mula2 perasaan aku, mcm xdak apa2 pun huhuhu...sampi la calon pertama yang kuar dr bilik interview tuh, mata dia merah..What??Nangis ke?? Hish pelik la...apa yang di interview smpi teriak ni?? aku pun mula la dh tak senang duduk dah huhuhu, mula la baca doa terangkan hati and mcm2 doa lagi dah...

Sampi turn aku, aku masuk dengan penuh hati2...ketaq gak la kan..haaaaih, tapi yang penting senyum....ada 3 orang panel...

Panel : Rabiatuladawiyah

Aku : Ya saya...

Panel : Nama ni , nama seseorg kan?

Aku : a'a...nama seorang wali Allah.. (sambil senyum2 sipu malu agagaga)

Panel : kengkawan mesti pangil nama ruby kan...

Aku : (dlm hati, eheh, mcm tau2 ja) a'a, tapi mak abah panggil atun ja..

Panel : Owh atun...Dok mana?

Aku : Langgaq

Panel : owh langgaq...tak ramai kami jumpa calon orang langgaq ni...mcm ni rupanya orang langgaq no (sambil gelak2)

Aku : (dalam hati, eheh, ni perli ka apa ni?) hehehehe

Panel : Ok..dok elok2 dah ka tu? kami nk tanya soalan satg takut terkejut lak..

Aku : ha selesa dah hehehe ( ecece dok wat acah lak no)

Panel : Adawiyah...eh nak panggil tu boleh ka?

Aku : eh boleh ja

Panel : xpa, kita panggil dia atun la hehehe

Aku : hehehe boleh ja hehehe

Panel : ok, kami tengok awak punya kelulusan ni sesuai dengan apa yang awak mintak ni...memang serasi sangat la....Awk crita, apa yang awak rasa serasi dengan kos yang awk amek dgn kelulusan awk...

Aku : sbb sy rasa sesuai dgn kos yang saya amek, jadi saya pilih kos tuh, sesuai tang bla bla bla...(dan seterusnya aku merepek apa ntah lagi)

Panel : owh ok...hurm, apa yang membuatkan awk nk jadi cikgu ni?

Aku : saya ni memang minat sangat dalam bab komputer ni...tapi klu nk kerja dalam bidang komputer, mcm tak berapa sesuai dengan perempuan..perlukan pengorbanan tuk keja hjg mgu, kadang2 stayback...dengan jadi cikgu, saya boleh mengajr pasal2 komputer and it ni, sbb saya suka berkongsi kemahiran yang saya ada...lagipun, saya amek iktibar dr diri saya gak, masa saya form 4 dulu, sy buta it

Panel :jadi awk rasa, profession cikgu ni sesuai la ek?

Aku : a'a sesuai dengan perempuan....

Panel : hurm..ok...(sambil belek2 sijil aku) eh kamu ni dr Universiti Teknikal Malaysia Melaka? bukan ke KUTKM?

Aku : a'a...utem la tuh...dh tukaq nama dah hehehe....

Panel : lor....anak saya pun ada belajaq kt ctu gak....

Aku : ya ka? bagus kolej tuh...kebanyakkan student yang kuar....(xsempt abeh ckp, telah dipotong)

Panel : ok, kamu cerita tentang kelebihan kolej kamu dalam Englih..Kiranya ni english session

Aku : ok..(aku pun mula la mengoreng ntah apa2 kan agagagag)

Dan perbindangan berterusan lagi....mcm2 dia tanya....tapi xdak la berkaitan sgt...kadang2 dok melawak la...

Panel : Kening awk tu bersambung..memang mcm tu ka?

Aku : ( huih, awat tanya pasal kening aku lak ni?? ) a'a memang mcm ni dah...saya tak buat apa2 pun hehehehe

Panel : hehehehe...anugerah Ilahi sambil senyum2..oklah rabiatuladawiyah,awak bersemangat, minat tu ada, yakin, bercakap pun petah, selain daripada itu, apakah sifat yang ada pada diri awak, yang membuatkan kami perlu pilih awk?

Aku : saya ni seorang yang suka bercerita...dengan penceritaan saya ni, sy dapat menarik pelajar untuk mendengar apa yang saya hendak sampaikan...

Panel : ok...awak nak tanya apa2 x dari kami??

Aku : hurmm...(sambil dok pikiaq2)...xdak apa2 la rasanya...

Panel : ok, awak boleh mai amek sijil awk ni, pastu buat test rabun warna...

Aku : ok..tima kasih banyak2 na...

Panel : Sama-sama...nnt bila dah mengajar, ajar anak murid elok elok na....

Aku : Insyaallah...

Eheh..apakan pesanan akhir itu??? adakah memberi makna? aaaaaaaaaaa aku rasa hepi, tapi aku xmo mengharap, takut nnt kecewa huhuhuhu....tapi harap2 la dapat,aminnnnnnnn Ni la muka aku ketika itu..agagaga, tudung serabut di tiup angin hehehe

3 orang yang tak busy ^^:

Zakiah Mohd Saad said...

hahahaha...orang kedah ni memang...kening bersambung pun nak tanya...lawak betul la interview hg ni..macam ada harapan jer ruby, aku doakan la hg dapat...aminnn...

mo0ney said...

hahaha.apa kaitan kerjaya cikgu dan kenin??cool ja panel

LanaBusyBee said...

kiah : tu la kan, tapi sebenarnya conversation aku ms interview tu dok gelak2 ja hehehe...tima kasih kiah...harap2 dpt, klu xdapt mmg kechewa laaaa huhuhuhu

muni : ada seseorg ni kata kenin mengoda, tapi sorry aku xgoda2 pun tau,its not me to flirt around hehehe..mmg sgt cool hehehe

Post a Comment

Please give ur comment ^^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...