Tuesday, September 8, 2009

Weekend yang penuh dengan dugaan dan menguji kesabaran

Huhuhu...alkisah bermula apabila aku mendapat panggilan dari anak syarikat UUM untuk suruh aku interview pada hari ahad bersamaan 6 hb 9..Panggilan itu aku dapat masa aku balik bercuti merdeka di kampung..setelah meminta pendapat dari pelbagai pihak, ramai yang suruh aku pergi mencuba interview tersebut..oh ya, lupa lak nk bgtau, position interview tuh ialah Software Developer huhu...aku ni kan, kalau dah desperate nak balik keja kt kampung, keja kerani pun aku sanggup huhu..pantang ja nampak keja kosong di UUM, aku terus ja apply tanpa memikirkan position tuh apa huhu..sekali Software Developer daaaa huhu...

Memandangkan aku masuk keja ari rabu selepas cuti merdeka pada hari isnin dan selasa (terpaksa cuti ari selasa, sbb tiket balik KL dah abeh huhuhu) , aku pun terus beli tiket untuk balik kampung pada hujung minggu tu..pada hari kamis baru la boleh beli tiket on9...sangat hampa...sebab nk beli tiket hari jumaat, sistem tak terima pembelian pada tempoh yang kurang 48 jam huhu..terpaksa la aku meminta tolong jasa baik seseorang (xmo mention di sini, kang nnt dia kembang hidung ^^) untuk membeli tiket..akhirnya, tiket berjaya di beli pada pukul 11.30 malam pada hari jumaat..kononnya nnt kalau sampai kt alor star, boleh bersahur dengan tokwan huhuhu...Tiket untuk balik ke KL telah di beli melalui sistem atas talian...

Setibanya hari jumaat, selepas berbuka puasa, aku masih leka bermain dengan facebook..sambil membasuh baju dan mengemas pakaian..pukul 8.30 mlm baru aku makan nasik...kemudian aku meneruskan kembali bermain game facebook huhu..sangat la melekakan =.=....sehingga pukul 9 baru la aku dengan seriusnya untuk mengemas baju, bersiap...tengok2 pada jam dah pukul 10 mlm...sempat lagi ni, bas kul 11.30 mlm ...kul 10.30mlm aku kuar bersama baby blue, untuk di beri penjagaan selama tempoh aku tiada di sini...nak mintak tolong kak ela hantarkan, lepas berbuka ja, dia dah terus g Melaka....so terpaksa aku meminta pertolongan dari orang lain...

Setelah pemberian baby blue, aku di hantar menaiki LRT di Bukit Jalil..time tu dah kul 11 mlm huhu...aku rasa mcm dah tak sempat...hati dah berdebar2 huhuhu..Sesampai jer di pudu, aku tengok , bas semua xdak di platform..aaa apa sudah jadi ni??? aku berjalan dengan cepatnya..dah macam katun dah huhuhu...rupa2nya ada sedikit kerja2 pembaikan jalan untuk masuk ke platform bas tuh..jadi semua bas berada di luar pudu..time tu dah pulu 11.40 mlm..aaaaa aku rasa memang bas aku dah terlepas huhuhu..aku dah rasa mcm orang tak ketahuan dah huhu..ulang alik mencari bas...keputusan last sekali aku perlu beli tiket lain pada malam itu gak...masalahnya, aku tak cukup lagi sepuluh ringgit untuk beli tiket uwaaaaaaa....bila nk draw duit, ada masalah pada mesin ATM lak uwaaaaa...aku semakin buntu..aku call mak aku...mak aku suruh balik jugak..call tokwan, tokwan kata, xyah la balik..ada hikmah la tu kot huhuhu...tapi aku tak puas hati...aku tunggu di pudu sampai pulu 12.30 mlm sambil mengisafi sikap aku yang selalu lengai huhuhu, dan akhirnya aku berputus asa untuk memikirkan apa yang sepatutnya huhu...jadi aku pun meminta pertolongan Jamal untuk mengambil aku di pudu..Alhamdulillah....sampai juga aku kat rumah..thanks beb..

(selingan, kalau korang dah rasa boring, xyah la baca ahahaha)

Esok paginya, aku bangun awal dan bersiap2 awal...xmo dah lengai2 lagi...naik bas dan sampai di pudu pada pukul 8 pagi...terus aku beli tiket ke alor star, ada pukul 9 pagi...ok la tuh...aku dah berputus asa untuk membeli tiket mara liner, disebabkan seatnya yang tak besh, jadi aku beli la tiket bas transnasional..Bas trans lak xdatang pudu, kami di arahkan untuk naik bas penang yang menuju ke Duta, untuk menaiki bas di sana...aaaaish mcm2 sungguh dugaan aku...Sabaq ruby, sabaq....Sesampai di Jalan Duta, setelah tunggu hampir 20 min, maka bas yang sepatutnya pun sampai..Alhamdulillah, ada gak bas...Selamat gak sampai di alor star..

Pada hari temuduga iaitu pada hari Ahad aku xdak langsung rasa berdebar2 atau pun takut..perasaan aku biasa saja...sesampai di UUM, senang ja nak cari syarikat tu, aku pun melangkah bersama iringan ayat seribu dinar...dengan penuh gaya dan konfiden aku melangkah untuk menuju ke bangunan syarikat tersebut...tapi malang memang la tidak berbau huhuhu...kaki aku terseliuh ketika aku nk turun dari tebing, aku pun xingat macam mana gaya aku jatuh ketika itu huhuhu..tapi, masa aku jatuh tu, memnag kaki aku saaaaaakit sangat..memang tak boleh nak bangun aaaaaaaaa...pastu mak dan abah aku tengok dari jauh..tapi memandangkan aku tak bangun2 dari jatuh, mak pun mai dekat aku..aaaaa sakit giler, aku rasa mcm dah patah ja huhu...mak urut2 kaki aku...aaaaa sakit gila huhuhu...bila aku rasa mcm dah boleh jalan , then baru la aku pi ke bilik temuduga tu...

Elok masuk bilik temuduga, ramai juga rupanya yang datang mencuba nasib..Masa aku tengok sigboard yang tertulis " Temuduga Software Developer" terus aku rasa macam xmo masuk untuk temuduga huhuhu..tapi, smpai dah terseliuh, tertinggal bas la, aku teruskan jugak..alang2 menyeluk pekasam, biar sampai pekasam tu masuk lam perut aku hehehe...

Masa interview tu, kami semua (calon2 interview) di beri soklan pasal database...aaaa serius aku bgtau, aku dah lama tinggalkan database ni huhu..dia suh wat normalization..aku paham, tapi aku dah lupa nk buat mcm na ahahahaha...Kami di interview beramai2..besh gak macam tuh..jimat masa...rupa2nya ada jer calon yang tak tau programming langsung, so aku yang ada basic programming dan yang tak minat programming ni, rasa mcm sedikit lega hehehe...

Sampai turn aku, aku pun crita la apa sebab aku mintak keja dictu...memandangkan derang ni ada department multimedia & content development, so derang nk aku masuk dalam dept tersebut..wahah, beshnya..lagipun aku bgtau yang aku ni multimedia...programming ni xminat..so derang sangat memahami..tapi yang xbeshnya, derang akan offer sebagai appreantice(betul ke eja mcm ni? hentam je la hehehe)dengan gaji xsampai 1k pun huhu...sebab derang nak tengok dulu performance keja mcm mana, kalau ok, baru la di naikkan gaji...

rupa2nya ramai ja calon2 yang datang interview dengan aku tuh, kebanyakkan dah keja di KL, tapi nk mencuba nasib untuk kerja di kedah pulak, dengan alasan yang rata2nya sama, iaitu taraf hidup di KL sangat tinggi...cuma tang aku ja, aku bgtau aku nk dok kedah ahaha..dan2 dia tanya," awak nak settle down kat cni ke? bf awak orang cni ke?" ahahaha..aku menidakkan ja ..bagtau memang nk dok kt kedah ja hehehe tapi dalam hati, a'a memang pun ahahaha...tgh2 interview, sempat gak la aku sms abah dan tokwan untuk tanya pendapat depa kalau gaji 1k ja...abah aku ok ja, cuma tokwan suh mintak 1500..hurm...apa2 pun aku akan bincnag lain...Last interview, pegawai syarikat tuh tanya sorang2 sama ada untuk terima atau tidak..aku jawab ya ja..hurm, memang pengalaman yang abru bagi aku interview mcm tu beramai2..besh gak, leh share knowledge..

Alhamdulillah..aku rasa sangat berbaloi aku balik kampung dan interview...aku tak mengharap dapat keja tu..tapi kalau dapat pun Alhamdulillah...Dengan sikap aku yang lengai dan juga dugaan yang menimpa aku, aku syukur pada Mu Ya Allah...aku belajar sesuatu dari peristiwa itu...

2 orang yang tak busy ^^:

~ miss femme fabulosity ~ said...

hahaha.. wlpn dah di ingatkan spy berhenti membaca kalau borink, tp ayat tu buat i xmo benti sbb nk tahu pengakhiran cite! =)) kelakar la u nie.. mcm2 dugaan n cabaran di harungi utk pergi temuduga kan?

tp strong jugak la u nie.. hehe. btw, kat heitech nie ade je projek kt kedah, perlis merata. u try la apply, then ckp nk projek luar nnt dia senang anta mcm ade bdk smlm nie, dia g ntvu ari rabu, khamis masok keje terus, next week da leh balik negeri!! huaaa.. syok gak kn?

LanaBusyBee said...

ell : hehehe..banyak giler dugaan dan cabaran, tapi suma tu nnt akan jadi kenangan ^^

strong?? mmg strong, bf kita, mesti la kita kena pertahankan kan..tapi klu dh dia xmo xper la...ala, jauh lak dr umah sewa nk ke subang huhuhu..xpe la, slow2 je la, Insyaallah moga ada rezeki di kedah ^^

Post a Comment

Please give ur comment ^^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...