Friday, October 24, 2008

How to downgrading from vista to xp

Tajuk je tau english,tapi step by step aku habaq lam bahasa melayu ja la no hehehehe....

emmm nk downgrade kan vista to xp sng ja....takyah nk pi hantaq kt kedai sampai kena charge RM50-RM80....
meh aku bgtau cara2nya

1. backup semua fail2 yang ada....

2. kenal pasti driver pc/laptop kita yang version xp punya,pastu cari kt tenet....

3.pastikan ada installer xp yang nk di install dlm pc/notebook kita...(tak kisah la ori atau pirate ^^)

4. jika sistem mempunya SATA (serial ATA) hard drive, copy dulu driver untuk SATA controller dalam thumbdrive ke,disket ke....Kalau ada PATA,(normal IDE) hard disk,, senang ja,pi dekat BIOS CMOS, selalunya tekan F2 masa sebelum nk loading windows tu(kalau tak silap la),pastu,disablekan SATA atau tukarkan jadi compatibility...cth,tgk pada pic di bawah ni....

kita mmg kena tukar SATA Controller Mode ni...klu dia jadi AHCI,kita mmg la tak leh nk downgrade ke xp...biasa la,vista ni,nk suh gak kita pki dia hehehehe....


macam pic di atas,pilih la compatibility



pastu mode sata controller dh jadi compatibility kan....pastu save....

bila kita dh tukar controller tuh, baru la cd drive kita leh detect installer xp,dan dia akan boot dr cd tuh....

tu saja masalah yang kita tak tau sebenarnya....senang ja kan ^^

0 orang yang tak busy ^^:

Post a Comment

Please give ur comment ^^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...