Thursday, October 9, 2008

Celcom broadband using USB modem or HP???

emmmm...ni aku just nk share la dgn korang suma....
Antara celcom broadband using USB modem or HP (handphone) which one better???

Disebabkan aku dh try dua2 device n dua2 line ni,so aku nk bg la pendapat aku....
ok,mula2 aku cita dulu la tempat tinggal aku...aku tinggal kt aprt sg besi.tingkat 5...so tak tinggi la sgt kan...area2 ni, mcm ok gak la line hp...3g pun selalu dpt jer....

masa pertengahan bulan 7, aku ada beli modem usb vodafone,so guna line celcom 3G la kan..pastu, aku pun connect la,signal kekadang 3G klu kt ruang tamu,klu kt dalam bilik kekadng 3G,kekadg 2G,kekadg gprs adeeeeh haaaiz....bulanan byr RM90(memang dh fix, sbb beli simkad tuh unlimited usage for broadband)....mmg kadang2 mcm arggghhhh,mcm nk makan ja usb modem tuh hahahaha....klu laju,ok jer,tapi klu slow,aku rasa dail up pun lagi laju huhuhu....

so semalam, aku ada tanya kak lili...dia kata dia guna celcom 3G. dia jadikan hp 3G tuh sebagai modem...so ptg semalam,aku subscribe unlimited daily celcom broadband tuk sehari.. kena RM8 24 jam la kan....aku sambungkan kabel hp tu kat T-Line,pastu terus dia connect sendiri,sbb dia dh detect. dia prompt window mcm ni "connect gsm mobile to internet"..so aku pun connect je la kan. aku try la on ym...uish laju hehehe..tak mcm guna usb modem tuh...pastu aku try la guna webcam kan...akee la jadi org testing webcam aku hehehe...sekali boleh nmpk daaaa. hehehe aku syiok la hahahaha....korang bayangkan,guna usb modem,line 3G celcom,tapi tak leh nk on webcam pun...ym pun asek dc saja adeeehhh haaaiz....

tapi bila pki 3g ni, ok la plak...ada beza ke ek 3G broadband dgn 3G biasa jer???? aku rasa mcm sama ja,sbb line tu jugak kan (celcom)...tapi klu pki line yang aku subscribe sendiri celcom broadband tuh,aku takut dia charge RM8,pastu dia charge lagi dekat bill...uish nnt mampus la aku nk bayau huhuhuhu.....cuma 3G broadband ni dah siap dengan pakej dia bulan2 byr RM90...

emmmm,apa2 pun,tgu ja bill bulan depan...tapi hjg minggu ni,aku nk wat lagi...leh la online always hehehe...tapi klu nk men game,mmg tak lepas la kan...pastu,pastikan hp ada bateri yerk...klu dia bateri low,ssh la aket,dia ssh nk jadi modem hehehehe.....

from my observation of this both device n line,lastly aku mmg bertekad nk pasang stimix je la hahahaha.....

2 orang yang tak busy ^^:

LMj said...

ish..ish... ish... sawang.. sawang...

Ted Baker said...

Saya guna Celcom 3G, guna phone as a modem. Tapi always disconnect. Entahlah. Kat kampung ni line tak stabil kot!?

Post a Comment

Please give ur comment ^^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...