Saturday, August 24, 2013

Minum Air Gula

Kenapa kena minum air gula??? Ha ok, aku nk share sebab apa kena minum air gula...salah satunya sudah semesti BMI kita melebihi 27...tapi seblm pregnant pun BMI aku mmg dah terlebih dah hahaha...

Minum air gula adalah untuk ujian ketepatan sama ada kita mengalami kencing manis/diabetis..bukan sebab kena minum air gula kita dapat kencing manis, eh xla...kadang2 bila pregnant, insulin yg dikeluarkan oleh hormon diganggu oleh plasenta (betulkan aku jika silap yer)..sbb tu time mengandung ja dpt kencing manis ni, bila dh bersalin, back to normal...

aku tanya nurse, kenapa xuji dengan darah yg amek kt hujung jari? Nurse kata tak tepat..minum air gula lagi tepat...prosedur untuk minum air gula, malam seblm esok nk buat ujian tu, kena puasa xleh makan selepas kul 10 malam, minum air kosong ja boleh..so bangun pagi tu pun xleh minum or mkn apa2 kecuali air kosong ja...punya la lapar...nurse suh pi klinik kul 8, 8.30 baru kami sampai, husband kata,ye ka klinik bukak dh kul 8? Sekli hambek, ramainya org hahaha...

mula2 kena amek darah dulu satu tiub...ok, aku memang ngeri sket...mata x tgk, hanya merasa ja jarum masuk kt urat tu...xsakit pun, macam tarik bulu kaki ja hahaha...pastu terus kena minum air gula satu cawan...disebabkan mmg tgh lapar, aku teguk laju2 jgn teragak2, xdak la likat sangat.tp mmg manis la...jgn teguk sikit2 satg termuntah....pastu minum la air kosong byk2, so kena tunggu 2  jam pastu baru amek darah balik.hadoi...

time nk tgu 2 jam tu la check tekanan darah n air kencing semua...Alhamdulillah...xdak masalah...pastu kena jumpa doktor utk scan, nak smpi turn pun lama gila huhuhu...elok2 habis scan ja, terus cucuk sekli lagi amek darah satu tiub huhuhu

pastu yeaaay dah boleh makan...result dpt tau selepas 2 minggu,sbb darah akan dibawa ke hospital utk di uji....kalau xnormal,nanti klinik akan panggil secepat mungkin....owh mcm tu prosedurnya...
tapi masa nk makan tu dh kul 12 tgh hari dh...serius jadi xlalu,tp kena mkn utk baby..mayb sbb mkn lambt, perut masuk angin, sepnjg hari xsedap perut huhuhu...

so pengalaman minum air gula,xdak la ngeri sgt seperti yg aku bayangkan hahaha...

1 orang yang tak busy ^^:

shyda harun said...

hahaha..dah tau ka result dia?

Post a Comment

Please give ur comment ^^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...