Tuesday, June 5, 2012

Trip to Bandung - Part 1

Ya Allah punyalah susah nak mai mood untuk mengupdate blog ni ha...kena penuh dengan kekuatan dan semangat iyaaah ^^

Dah nama tajuk entry pun trip to bandung kan, so aku nk cerita pasal nak pi bandung dan keaddan di bandung la hehehe....

Sebenarnya, aku macam berat hati nak pi bercuti, agak lama jugak lah, dari hari sabtu smpi hari selasa baru balik malaysia...sebabnya join tiket tambang murah yang air asia buat tu, aku join sekali dengan exopismate aku...xcited memang sangat excited, tapi ada macam2 yang aku fikir huhuhuhu....

apa benda la yang dok pikiaq sangat tu?
  1. aku dah bgtau kawan2 yang nk pi bandung ni, kalau aku mengandung, aku tak pi bandung, kalau aku tak mengandung, aku join pi bandung hahahaha...ok tak mengandung, so yang ni lulus dah kekeke
  2. kalau aku x keja bulan 4 ni aku memang tak mo pi bandung, mana nk cekau duit beb...ni pun lulus sbb dah keja, walaupun......hurrrm
  3. kan tetiba retu masa cuti umum, pastu ada gempa bumi masa hari jumaat, alaa gempa bumi yang kuat gila yang jadi dekat acheh tu, terus rasa tak mo pi bandung hahaha....penakut kot aku ni hahaha...tapi bila tengok dalam peta indonesia, acheh dengan bandung lain kepulauan la, walaupun nama satu indonesia hahaha, my bad :P..so jadi la pi bandung lepas tengok peta hahaha
  4. takut pasport tak lepas buat kekeke...ala, kalau korang peminjam ptptn sure tau sebab apa kan hahaha...
  5. dok rasa tak aci kalau tak pi, sebab hubby aku pi medan tahun lepas, so aku kena gak pi hahaha...lagipun memang dia dah izinkan ^^ tq sayang 

So akhirnya, pasport aku dah lepas...tak blacklist pun...Alhamdulillah....time buat pasport ni gak la aku kena tukaq ic aku, sebabnya kakak tu kata, muka aku dalam ic dah lain dengan muka sekarang, ya ya sekarang saya dah chubby comelto ^^ hahahaha....

Perjalanan aku nk ke Bandung ni sangatlah mencabar....Sebabnya hari Jumaat aku dah kena bertolak dengan bas dari Alor Staq nak ke Kajang....bertolak kul 2.45 ptg, kul 10 malam baru sampai di Kajang huhuhu....Dan time tu gak la hp aku ni bateri kong...sebenarnya bateri ni dah tak tahan dh huhuhu....Nasib baik aku tulis no Kak Ida  kt kertas, dah sampai terus cari public phone wuwuwu macam budak sekolah asrama cari public phone tepon mak bgtau suruh mai amek wuwuwuwu....(kalau ada smartphone macam mana sekalipun, kalau bateri kong tak guna gak ces!! hahaha)

Pastu kak ida mai amek, dan aku tumpang bermalam di rumah dia...bermalam? tak tdoq pun kot...sebab aku dah tidoq dengan baaaaanyaknya dalam bas hahaha....kul 4.30pagi dah bersiap2 nk ke lcct...tu pun kak ida dah rasa lambat hahaha...aku dok rasa awai lagi hahaha....

Dari segala penginapan, pak supir dan tempat2 yang nk di tujui telah di aturkan oleh kakak2 exopismate aku ni...depa ni lagi dasat, ada dh pernah pi 3 tahun berturut2 ke sana, so memang expert dah, tak yah pakai travel agen dah ^^....dari segi penukaran duit lak, aku mintak tolong kak ida tukarkan...kt alor staq mahai sket huhuhu.....
sampai kat lcct, kami sarapan dulu, eh sarapan ka ek kul 5 pagi? hahaha boleh la....makan mcD je la yang ada kt situ pun...flight yang kami naik ni pukul 6.45 pagi....cantik ja pemandangan di pagi hari.... 
\
ni pemandangan dari atas sebelum keluar Malaysia, agak2nya negeri mana ni? rasa mcm dekat johor kot hehehe, ntah la, tak pandai nk agak, sebab xdak signboard kt udara ni agagaga ^^

ok, ni muka orang yang tak tdoq malam, siang dia tdoq tak ingat dunia, ingat akhirat ja hehehe...muka ceria lagi...pastu mula la palam telinga dengan ipod, sebab takmo bagi rasa penin2..yo la tu kan....aku ni sebenarnya mabuk udara dan mabuk laut hahaha, sebelum aku mabuk, baik aku tdoq hahaha...pastu memang zzzzz la kan....

Alhamdulillah, kul 8.30 pagi di Bandung, kami sudah selamat sampai....eh sejuk tau dekat sini....ada cahaya matahari yang panas, tapi angin dia sejuk, beshnya, macam dekat cameron dah rasa hehehe....sebenarnya waktu di Bandung adalah lambat sejam daripada Malaysia....so kalau 8.30 pagi di bandung, maknanya di Malaysia dah pukul 9.30 pagi dah....

the gemuk me ^^ (oh my english!) hahaha 

ni adalah rombongan yang join pi Bandung sekali, total 10 orang...so memang jimat la dari segi pengangkutan dan penginapan ^^..

Lepas pak supir pickup kami dekat airport, kami di bawa ke hotel dulu, Hotel CHerry Homes Residence...tapi mana leh check in lagi...pi tinggalkan beg2 pakaian segala...ya la, satg nak pi shopping, tak celuih plak dengan barang yang bakal di beli kan hehehe.....

oh hotel ni semalam rp 248, 000 utk weekend, rp 210,000 untuk weekdays, so kira murah la kan...lebih kurang RM90 je semalam...ala nk tdoq, mandi, simpan barang je pun, bukan nk honeymoon pun kan kekeke...lupa nk snap keadaan dalam hotel ni, sbb sampai hotel ja, dah penat hahaha....

Lepas letak barang ja, zass kami ke Pasar Baru...ramai blogger yang pernah ke Bandung, suggestkan untuk membeli belah di Pasar Baru ni...so kami semua pun tak mo la ketinggalan kan hehehe....

Seawal 9 pagi dah kot, ke kul 10 ntah, kami dah ada kat Pasar Baru ni...time ni, jalan lengang ja lagi...tenang ja....

Ni la rupa keadaan dalam pasar baru tu....hubby aku kata, macam GM klang ja...eh tak la, GM klang xdak berlantai2, kat pasar baru sampai 6-7 lantai hehehe...eh ke 6 lantai je ek? hahahaha....



Dekat pasar baru ni saja, aku dah habiskan 1.5 juta rupiah aku, beli kain pasang macam orang gila hahaha....eh tak dak la gila pun, still waras lagi, beli untul mak, MIL dan diri sendiri je pun kekeke...yang lain tu beli telekung lah, kemeja la....murah wooooo....

Bayangkan pukul 1 tgh hari, tak makan lagi? memang la terketaq2 lutut dah ni....pastu kami pun pi makan la dekat food court ni...ala2 food court gak la...yang penin tu, ramainya waitress yang berebut2 tanya nak makan apa...satg aku muntah baru tau kot hahaha....akhirnya, kami makan set nasik ayam penyek...sedap tu, boleh lah, sebab lapaq kot kan, telan saja hehehe.....

Lepas tu dah ada tenaga, sambung shopping2 lagi hahaha.....

Dah habis bershopping kat pasar baru, pak supir bawak kami ke Factory Outlet kat Jalan Dago...Bandung memang terkenal dengan FO dia....murah2....alaa, lebih kurang macam barang reject shop la kan, tapi seyes murah....aku beli apa? dok mencari gak la kemeja untuk hubby munchy tu, tapi xdak saiz la, kain tak elok la, lagipun aku rasa penat kot, tak tdoq seharian, so memang xdak mood la nk membeli kan.....gambar atas ni kt donnatello, kedai jual kasut, byk kasut yg cun2, tapi kalau letak kt kaki tak selesa, memang tak beli la...ntah la, dengan sakit kaki letihnya, mood nk shopping pun ke sungai hehehe.....

dan inilah adalah hasil belian 10 orang, aku punya 4 beg saja muahehehe..... dekat pukul 10 malam gak la kami baru balik hotel, mandi2  terus booom zzzzzzz hahaha....tapi aku telan dulu 4 biji ostematrix (kalsium) untuk menghilangkan kesakitan kaki, nk guna pakai esok lagi ni hehehe....

ni baru part 1, tunggu lagi banyak part, pi banyak hari, banyak part la kan hehehe.....

p/s : walaupun berjalan jauh, vitamin shaklee aku takkan lupa makan, makan yang basic saja, vitalea (multivitamin), b complex untuk tenaga, vitamin c, untuk cegah dari sakit deman or flu, dan kalsium untuk tak lenguh2 ^^ heeeeee~~~~~

4 orang yang tak busy ^^:

Jard The Great said...

cantek la gambar pn ruby. apa da jenis kamera ko pakai tu? hehehehe

Farikica said...

Salam...mmm seronok shopping ya..;)

LanaBusyBee said...

jard : ala ko ni jard, camera digital sony biasa2 je pun lah ^^

farikica : wsalam....mestilah seronok, terapi minda dan poket hihihi

cik selamah kundang said...

sobinir aku mana?aku nakkkkkkkk

Post a Comment

Please give ur comment ^^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...