Tuesday, March 20, 2012

Cara cepat edit Photobook ^^

Ohoooi....sejak dua menjak ni asek cerita pasal photobok.com je la yer hahaha...ala, bukan dapat komisen apa2 pun, kata nk berblog untuk bg info pada orang kan hehehe....

tadi my exopismate ada tanya untuk edit gambar photobook ni, dia kata tak reti sangat nk edit, so aku nk bgtau cara cepat untuk edit gambaq...mudah sangat2, yang tak pandai pun boleh jadi pandai ^^

pssst :  makesure korang tau saiz photobook yg macam mana korang nak...selalunya kalau yang offer dalam kupon ni saiz dia  Landscape - Medium - 11” x 8.5”, ImageWrap dan 40 pages sahaja...kalau korang pilih selain daripada ni, maybe kena tambah bayaran la sket, melainkan pakej yg lebih murah daripada ni, so rugi la kan kalau amek yang murah daripada ni...baik buat ngam2 je kan hehehehe..jangan terjadi macam my exschoolmate ni hehehe, jgn marah ye eka sayang ^^


1. mula-mula kena la beli kupon photobook yang murah di sini ^^ haruslah beli, murah kot, harga asal RM256, harga diskaun jadi RM64 je kheeeen...


2. ok, lepas tu pi dekat www.photobook.com.my , dunload software photobook designer



3. dah dunload software photobook designer, lepas tu nk dunload readbook templete pulak....pi dekat menu library
 

4.  klik pada ready book


 

5.  kemudian pilih saiz la senang cerita...satg dok berkenan templete yang lain, sekali hambik, saiz x sesuai muahehehe
 

6. pastu browse la templete yang korang nak..


7. bila ada yang dah berkenan di hati tu, apa lagi, klik la templete tu untuk dunload, dan pilih simbol window, kalau korang pakai macbook, pilih icon apple tu ^^
 

8.  ok, bila dah habis dunload suma, akan terpapar macam kat bawah ni kan? (alamak macam dah tulis SRS lak rasa wakakaka), so korang double klik untuk install.
 

9.  lepas dah instal, pi bukak software photobook designer korang tu, dan klik pada open an existing project
 

10 . so dia akan kuar "readybook" klik je, dan klik sampai step no 11 ^^
 

11. sampai la korang akan jumpa mcm kat bawah ni....so open project ^^
 

12. taraaa....templete yang korang dah pilih akan terpapar mcm ni
 
  1. untuk masukkan gambar dalam software ni
  2. gambar yang telah di masukkan...
  3. drag n drop gambar dari ruangan no 2 ke no 3 ni ^^
  4. adalah mukasurat template yang tunggu korang nk masukkan gambar jer ^^
  5. kalau dah siap klik pada butang ni

13. macam contoh template yang aku guna kat atas tu, mempunyai 60 pages...padahal kupon aku hanya cover untuk 40 pages je kan...jom kita tengok apa kan jadi...so lepas korang klik butang hijau troli tu ^^, akan keluar satu popup window, klik next2, yes2 jer hahaha....pastu skrin ni akan terpapar..kalau korang lum ada akaun lagi, boleh register, kalau dh ada, login je la kan hahahhaa
 

14. skrin order details ni akan terpapar segala jenis kertas dan cover yang korang nak...kalau default mcm kt skrin 170gsm premium silk, kalau nk yang 216gsm, kena tambah RM32...so total photobook yang aku kena bayar RM320, aaaik, awat mahal? hahaha, ok meh nk cita next step
 
15.ok ni bahagian untuk shipping and address...so pilih la shipping RM12, sebab kita takkan kena bayar smpi RM140 pun hehehe...
 

16.see payment RM322, awat ni? pasepa ni? pasepa mahai?? hahahaha...sebab kita tak guna lagi kupon yang kita dh beli tu ^^...so masukkan kod baucer kita kt bawah dan tekan set...
 

17.Ni la rupa kupon kita yang beli kt groupon tu....ha masukkan kupon tu
 

18.  see, dah jadi RM76 ringgit sahaja....kupon yang kita beli ni khas untuk 40 pages saja dengan harga RM256, kalau kita pilih 40 pages je, kita hanya bayar shipping je RM12 ^^...kalau kita tambah jadi sampi 60 pages, kita tambah lagi duit kena bayar RM64 hehehehe....so faham x? harap2 faham la yer, aku pun explore sendiri jer muahehehe....
  
begitulah alkisahnya proses nk buat photobook ni, senang je kan? senang kalau kita minat, kalau tak minat sure rasa susah muahehehe....

ok, selamat berediting ^^

10 orang yang tak busy ^^:

AIN NAZRI said...

kalau kita nak download template tu dia bagi 2 option, either Debossed atau Imagewrap. jadi nak amek yg mana?

LanaBusyBee said...

imagewrap yer lalink ^^

AIN NAZRI said...

TQ..

ChibimarukO said...

ooo patutlaa....kebetulan noh aku post kt fb tu sblm baca post baru hang....aku pun bknya reti sgt...so blh blajaq dr hang noh...

Mama2Q said...

salam, nak tumpang tanya, voucher yg kita beli tu diaorg akan pos yer? 1st time beli kat groupun ni...berapa lama dia akan poskan? ke emel jer..?TQ for info ya..

mashi said...

lana..sorry saya baru nak terjebak dengan photobook ni..saya nak tanya sikit boleh tak..saya dah beli kupon groupun tu dengan price RM 54..ditulis Redemption only starts on 20 Feb 2013..mksudnya saya tak boleh buat photobook dulu ke..ke tunggu after date tu...

LanaBusyBee said...

hi mashi...mcm ni, kalau dia kata redemption only start 20 feb, maksudnya mashi dah boleh start upload gambar dah...tapi mashi boleh je start edit gambar sekarang...tapi 20 hb baru leh upload...eh faham x? hehehe

LanaBusyBee said...

mama2q : voucher tu dia akan bagi dalam email kita dan juga boleh check melalui akaun groupon kita ^^

mashi said...

paham2...sng je lah..adoi rasa nak buat lagi..best la...thanks a lot lana atas tunjuk ajar yg free ni..hihihihihih =)

Easy Design said...

Hai, terima kasih la untuk tutorial ni.
Memang kebetulan ada beli jugak. Pening nak buat camne.
Tapi, ni versi lama kan? Versi baru sekarang ni makin pening.
Huhuhu, kena pandai2 explore sendiri la nampak nya >_<

Post a Comment

Please give ur comment ^^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...