Monday, September 19, 2016

Petua hilangkan batuk dan kahak yang teruk

Dah hampir penghujung september dah...usia kandungan aku pun dh 8 bulan dah...ramai yg tegur perut aku besar hahahaha...mmg la besar, dah badan aku pun besar kekeke....dh 8 bln, xkan nk expect perut besaq 4 bulan kot hahaha...

Masa awal bulan 8 haritul sejarah berulang kembali, aku cirit birit dan muntah, sbb silap makan....makanan tu xla beracun pun, tapi badan aku yg sensitif....silap makan angin, angin yang kena keluar dari muntah jugak huhuhu....

Sudahnya ke yellow zone la aku kt spital...sbb kurang air huhuhu....tp nasib baik dr kul 7 pg smpi tgh hari saja, pastu dah discharge....Alhamdulillah.....

Esoknya....aku ada mgtt, iaitu prosuder minum air gula kali kedua, sbb kali pertama xdak gdm pun.....so takut masuk trimester ke 3 ni ada gdm pulak.....

Lepas minum air gula pg tu, mlm tu aku demam....ya Allah, teruk rasa demam kali niiii....siap batuk xhenti2...suhu 39 jugaklah....elok aku rasa nk baik, berjangkit pada fatia dgn husbnd aku pulak.....nasib baik la depa dua demam sat saja....

Habis aku demam, batuk tak hilang2...sangatlah perit, sbb batuk mcm muntah tu...bayangkan ms mengandung kan badan rasa panas ja...nk kena aircond, klu dak, tak leh lena....tapi bila kena aircond, batuk pulak...seksanyaaa...dengan perut dah membesar...sian baby huhuhu....pakai pad je la aku, sbb batuk ja mesti terkucil huhuhu...

Sampailah aku tnya petua kt kawan2 dalam fb....dan akhirnya aku try minum madu dgn perahan lemon....ya Allah sangat mujarab....tdoq pun lena ja tanpa gangguan batuk lagi...3-4 jugaklah baru ok...walaupun ada batuk sikit2, tp dh x teruk....bayangkan betapa teruknya batuk aku, sampai xleh mandi air sejuk, or kena kaki kt air sejuk, nnt sure batuk huhuhu.....

Aku amalkan setiap hari madu dgn lemon tu....masuk 17 hb 9 ni barulah batuk hilang sepenuhnya, lagipun mkn xpantang sgt hahaha...konon mcm batuk dh kurang, pi hentam mkn rambutan pulak, elok sangatlah tu :p.

Haritu adik ipar aku pun batuk....adik aku bg madu kelulut dgn lemon kt dia, esoknya xbatuk lgsg dah...rasa madu kelulut lagi power lah....tak pun ikut org jugak kot, ntah hahahhha...

Ok, itu ja lah petua yg berkesan pada aku nk share pada korang semua....oh yaaa, madu tu aku beli kt fama....harap madu yg ori lah, bukan madu dr gula huhuhu

0 orang yang tak busy ^^:

Post a Comment

Please give ur comment ^^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...