Saturday, May 30, 2015

Kurangnya potassium dalam badan

Pada 18 mac yang lepas, satu kejadian yang tak akan aku lupa sampai bila2...SubhanAllah, memang Allah uji aku betoi masa tu...lama dah, tapi kena gak tulis, sebagai panduan untuk semua ceeewah...lagipun nanti boleh baca balik bila boring masa umur 40 tahun ka hahaha....

ceritanya macam ni...masa hari selasa 17 hb mac tu, masa balik keja, aku pesan kt husband aku belikan bihun sup special tau, daging lebih hahaha...husband bawak balik mee sup..dia kata bihun dah habis...aku pun  hurm oklah....makan2....tgh hari tu tak ingt aku mkn apa dah hari tu hahaha...tapi ptg tu rasa lapaq sgt2 lah.....makan mee sup minum plak dengan teh ais...memang perghh la kan....pergh dengan angin hahaha....

pastu dah kul 12 macam tu, aku dah rasa macam tak sedap perut...dok rasa mcm angin, tapi tak mau sendawa pun hurm....pastu aku pun masuk la tdoq...sekali dalam pukul 3 mcm tu aku terjaga sakit perut....haih sahih sebab mee la ni...memang badan cepat angin ja sejak lepas bersalin ni...pastu cirit kot...dah buang...tdoq balik...tapi xselesa...rasa sakit perut lagi...gi buang lagi....kali kedua aku rasa xpuas hati, aku jolok jari dalam mulut bagi muntah....sekali dah muntah, ha leganya....pastu aku terus minum air, makan alfalfa, konon nk buang angin lah...hang memang kan ruby, kalau dah angin baru teringat nk makan supplemen, tak pernah nk konsisten hahaha....ostematrik pun dah 3 hari tak makan...malas punya pasal....

pastu aku rasa macam oklah, dah boleh tdoq....rupa2nya tak lagi weh...rasa xsedap badan tu ada lagi...rasa ada angin lagi...aku pun pi bagi muntah kali kedua...yea, memang ada lagi mee2 tu hahaha...ha lepas tu aku minum air garam oral tu segelas...pastu aku lena....boleh lah lena...pukul 6 baru leh lena kot huhuhu...

dalam pukul 9 mcm tu, aku dah sms pada bos, kata nk pi keja halfday, sebab cirit semalam kurang rest...aku mintak husband hantarkan fathia ke rumah pengasuh dia...tetiba aku rasa macam kebas kaki dan tangan....kebas macam darah tak mengalir dengan betoi tu, mcm kita duduk lama2, lepas tu rasa kebas kan, ha mcm tu la...macam semut2....aku habaq kt husband aku, kurang rehat kot ni...nk tdoq sat lah....

sekali kan, aku tak boleh lena langsung...rasa kebas makin kuat...so aku pun pi la mandi bagi sejuk badan, segar2...pun tak hilang kebas gak, makin kuat rasa kebas tu...dalam pukul 10.30 pagi mcm tu, aku dah rasa lain mcm ni...kebas smpi rasa kat perut dah...terus aku call bgtau husband aku...bawak pi spital...aku rasa mcm nak bawak kereta sendiri, tapi macam takut...aku amek air panas, bagi suam2, rendam kaki, pun tak jalan jugak...makin lama kami kebas teruk sangat....sampai rasa tangan aku merekot2, selepas tu susah nak control...Ya Allah, macam2 dah aku pikiaq time tu, strok ka ha? tapi aku still boleh cakap dan kawal pergerakan aku....

husband aku time tu plak dia kena pi alor setar, tumpang orang plak tu...dia dah call ambulan dah time tu...aku pun siap2 pakai baju elok2, tudung, amek beg, purse semua lah....pastu aku standby dalam keta...makin lama kan, makin kebas tu sampai ke muka...rasa semut2 kebas tu ke muka, sampai mulut aku boleh bukak jadi mcm huruf O saja bila cakap huhuhu....masa ni aku terpikiaq, aku ni nak mati dah ka? Ya Allah, ampunkan segala dosa2 aku...

tangan aku time tu dan merekot2, mmg susah nk control, aku nampak otot kat tangan aku berdenyut2 huhuhu....jiran sebelah rumah nampak...dia pun panik...aku nak habaq aku sakit apa pun aku tak tau, aku habaq kata aku tgh tgu ambulan...rupa2nya ambulan dah sampai cuma tak tau kat mana....last2 jiran aku pi ikut ambulan....sampai la jugak ambulan tu sama sampai husband aku kt rumah...husband aku kata kt aku, jangan pikiaq apa2, rilex ja...yang aku dok sibuk, nanti bgtau dekat bos...beg ada dalam kereta tu, nanti kasut jgn lupa bawak hahaha, still boleh nk reminder lagi...naik ambulan ja, pembantu doktor tu kata nadi aku laju...tapi darah tak tinggi pun...normal ja...ha lega...sampai kat spital, depa masukkan aku dekat bahagian kecemasan red zone sebab nadi laju...

pastu macam2 la depa check...amek darah la, drip air...depa kata aku dehidrasi teruk...kurang potasssium di sebabkan ekoran dari cirit birit dan muntah tu....hah, lega, aku takut aku ada sakit jantung ja huhuhu...dan bukan strok...Alhamdulillah...

rasanya 2 jam ja kt red zone, kebas2 kat kaki dah mulai hilang...pastu dekat tangan...Alhamdulillah...memang aku kurang air pun...selalu aku minum air 3 liter sehari...di sebabkan mee sup dan teh ais tu la buat aku kurang air dalam badan huhuhu....lagipun kaffien kan boleh menyebabkan kurang air dalam badan..patutlah Dr Halina kata, kalau nk minum kaffien, minum waktu pagi, lepas tu ada masa banyak untuk minum air selepas tu untuk elak dehidrasi..

3 hari 2 malam jugaklah aku dok dalam wad...sebab doktor pun nk kaji kot2 ada sebab lain ka aku kebas...disebabkan mata aku yang jenis macam terbeliak ni, depa saspek ada tiroid...hari kedua doktor suruh amek darah nak pastikan ada tiroid ke tak..adeh lah....aku kesian kat fathia nu...dia menyusu baan...malam2 memang akan cari susu...adoi sian dia...tapi sebelum tdoq tu, dlaam kul 10 husband bawak mai bagi minum susu....pastu balik lena...bila dia terjaga dia nangis la, nasib baik la mak abah aku ada, dia memang suka dgn tok wan dia ....

rasanya dekat 8 botol jugaklah air masuk dalam badan ni...potassium la, natrium la apa lagi ntah ahaha...akhirnya keputusan darah, aku xdak tiroid...Alhamdulillah..so doktor ambil kesimpulan, kes aku ni sebab kurang potassium dan dehidrasi yang sangat teruk...


hari jumaat barulah boleh keluaq dari wad...Alhamdulillah....start dari tu kalsium memang aku tak miss dah hahaha....nescafe ka, teh ka, aku tak minum dah waktu malam hahaha...serik dah....

1 orang yang tak busy ^^:

Ummu Khaulah said...

Oh bahaya juga kurang potassium. Tq Ruby kongsi ni. Kena ambil berat juga. Potassium yang tahu ada dalam pisang :-) Syafakillah la ba'sa tohur insya Allah

Post a Comment

Please give ur comment ^^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...