Thursday, December 20, 2012

Tips Mencairkan Gel Eyeliner

Mood aku sekarang tengah rajin ni ha hehehe...dah lama mood rajin ni tak mai hehehe....

Gel eyeliner Maybeline ni, dah dekat 2 tahun rasanya aku beli....terpengaruh dengan Ell la ni hehehe...Bestnya pakai eyeliner ni sebab dia tak comot dan waterproof, selalu kalau aku pakai pi keja (dulu la masa bekerja hahaha) aku pakai time datang bulan, sebab tak leceh2 nak cuci untuk solat kan....nak cuci memang kena pakai eye remover u oll hahaha, nnt aku review oil remover yang best yang aku pakai...

Tapi yang lecehnya, nak pakai dia kena guna brush, lebih specific lagi angle brush..brush tu boleh buat line kecik, line besaq , suka hati korang la hahaha.masa beli eyeliner ni, memang dah disediakan angle brush tu, tapi haritu hilang, so boleh beli dekat etude or elianto, habaq kat dia nak angle brush ataupun eyeliner brush...

yang leceh no dua lak, kandungan gel eyeliner ni, cepat kering, kalau kita bukak lama2 tak tutup kan (biasa la nk kelebek2 mata nk letak eyeliner, kan dah terdedah pada udara hahaha)....so takkan la nk buang kalau dah kering tu, no no no, ada caranya untuk cairkan balik....tips ni aku dapat daripada blog http://zoeyzauyah.blogspot.com suka blog dia, sempoi hehehe....

satu cara yang zauyah kongsikan, ialah dengan melayurkan botol eyeliner ni di atas permukaan api (lilin) macam dasat benor bunyi api tu kekeke....botol tu kan kaca...bila panas, dia akan mencairkan isi kandungan di dalam tu...hati2 semasa pegang botol tu (sila pegang botol dengan menggunakan gunting atau player atau apa saja, selain direct guna tangan hahaha, panas kooooot, kalau kebal xpa, dipersilakan hahaha)..masa masih panas, kacau2kan isi eyeliner tu dengan jarum, supaya sama rata cairnya...pastu tutup laju2 hehehe....

cara yang kedua, ni kakak aku yang bagi cadangan, rendamkan dalam air panas tu...haa betul jugak kan, tak payah susah2 nak pakai lilin segala hahaha....so cara kedua lah yang paling senang....tapi jangan lah korang tenggelamkan semua botol tu, masuk air nanti, ibarat macam kita nk kukus la, hahaha...rendam separuh botol pun cukup, nanti botol tu jadi panas ^^....

ok itu saja tips untuk harini ^^...selamat mencuba :)

1 orang yang tak busy ^^:

Post a Comment

Please give ur comment ^^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...