Tuesday, November 10, 2015

Iqra'

Hi semua...lamanya menyerpi...alih2 kemain lagi tajuk entry kali ni Iqra' hahaha...ala bukan apa pun, nk cerita pasal hobi aku yang dah tak jadi hobi dah...nak imbas kenangan....lagipun sadis ni, kena keja di public holiday hahaha, happy depavali to all indian ^^....

Ok, berbalik pada tajuk, bacalah, hobi aku dari kecik lagi memang suka membaca, dari dah pandai membaca sampai la sekarang, sekarang macam tak berapa nak jadi hobi dah sebab sibuk sangat, mana dengan fathia, mana dengan bisnes mana dengan kerja lagi huhuhu....

Dari sekolah rendah, buku yang selalu aku mintak mak aku belikan, komik kawan..masa tu rasanya RM3 ja...RM3 pun rasa macam mahai dah hahaha...antara lain, komik doraemon, time tu memang tengah in sangat doraemon, aku xtau pasaipa suka sangat dengan doraemon hahha, setiap hari sabtu, pukul 7 ptg, di ntv7 mesti tercongok depan tv tunggu doraemon hahaha....tapi komik doraemon aku pinjam ja kat sepupu aku...

Komik dragon ball pun, suka sangat baca, tu pun pinjam sepupu jugak hahaha...masa darjah 6 kot kalau tak silap aku, sanggup ni tunggu bas, naik bas ke tanah merah, nk pi perpustakaan desa, pi pinjam buku....kemain lagi hahaha...pastu malas nak pulangkan, kenalah denda, sampai sekarang tak hantar, perpustakaan tu pun dh x wujud dah hahha....

Hobi membaca aku sejak kecil ni lah menyebabkan aku rabun, umur 12 tahun dah pakai spek mata dah, power 200 lebih plak tu huhuhu....kiranya aku kt sekolah time tu, aku sorang je la yang pakai spek huhuhu...pasaipa jadi rabun cepat? sebab aku suka baca buku dalam kelambu guna torchlight hahaha...kalau bukak lampu nanti mak marah suruh tdoq...tengok kecik2 lagi dah pandai tidoq lewat hahaha...

Minat membaca aku sangat dalam sampai masuk pertandingan bercerita, dari darjah 4 hingga darjah 6, tapi sekali ja menang, tempat ketiga peringkat daerah...oklah tu kan hehehe....ingat lagi cerita pasal pencemaran udara hahaha...

tu kisah 18 tahun yang lepas...sekarang pun suka jugak membaca, walaupun manual mesin basuh, aku tetap baca wakaka, sbb dgn bacalah kita leh faham...cuma sekarang masa tak dak untuk di curi membaca.. tapi aku tetap curi, membaca semasa lunch...lunch kan bungkus nasik, pastu makan sorang2, almaklumlah xdak pantry hahaha...so time makan tu sambil makan, sambil membaca....

Satu ja yang tak boleh tinggal di baca, nanti hati jadi gelap, baca Al-Quran....pastu baca maknanya jugak...kalau baca hanya lalu kt di tepi bibir ja, tiada guna jugak, sebab tak faham...untung kan orang arab, sebab Al-quran di turunkan dalam bahasa arab....

Jadi lepas ni rasanya aku akan review pasai buku ske yang mana habis bacalah hahaha...berlambak lagi buku baca sekerat ja, hangat2 taik ayam kan, mula2 ja semangat, so sekarang ni nk start balik semangat tu, kena curi masa, kalau tak sampai bila takkan dapat kaaan....

oklah untuk entry kali ni....selamat membaca ^^

1 orang yang tak busy ^^:

Ummu Khaulah said...

Haha Ruby. Boleh bayang cara Ruby cakap. Sama macam dalam entri. Bagus minat membaca. Nanti boleh turun ke Fathia ye ;) Bagusnya baca makna sekali. La ni baru nak berdisiplin tadabbur ayat quran. Insya Allah :-)

Post a Comment

Please give ur comment ^^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...