Friday, February 28, 2014

Pengalaman bersalin part 3

Masa dalam labour room tu, husband boleh masuk untuk temankan aku...tapi, dia xelh nk tolong apa2 pun, nak picit aku tak mau hahaha...cuma tolong suapkan air ja la...bibir aku time tu, Ya Allah kering teruk, memang aku tak heran apa dah...masa sakit contraction tu, nurse bagi sedut gas...ok, memang lali hahaha....

pastu tangan kiri aku di masukkan drip air, sebab aku dehydrate sgt...paling tak best sekali, doc amek urin aku guna tiub tu, adoi ngilu nya, pastu terus rasa kencing tak lawas kot huhuhu...dok pecahkan air ketuban aku gak, dengan harapan bukaan jadi cepat...

dalam bilik tu, boleh dengar suara nurse dengan doc dok bagi semangat "ha sikit lagi puan, dah nampak kepala baby puan" bersorak kemain mcm tgk bola kot hahaha...husband aku kata, naik meremang dengaq, dia dah tak tau nak dok mcm mana dah...dah ketaq, seram sejuk semua ada....

sebenarnya kan, aku dok mengaduh sakit gak, dok sakit nya Ya Allah...pastu sorang nurse ni, mai dok nasihat aku...sakit bersalin memang mcm ni dik...so baca zikir byk2, tenangkan diri...aku pun angguk2...elok nurse keluar ja, aku bgtau husband aku " b tak mau beranak dah yaaaaang!!" hahaha boleh plak kata mcm tu, husband aku usap2 kepala aku, sambil diam ja tak kata apa2 hahaha ...dok berzikir la aku ni, dgn ayar qursi la, dok mintak maaf kt laki aku la...mcm2...

kat perut plak di pasang alat CTG tu,,,kt tangan sebelah kanan, mesin yang check tekanan darah tu...adoi rimas...

dalam pukul 3 pagi mcm tu, doc mai check bukaan lagi...still 4 cm...adoi la...pastu check tekanan darah, makin tinggi...last2, depa masukkan ubat tekanan darah kt tangan kanan....adoi la..sabaq ja la ruby oi...boleh gak rasa sakit mcm ni...pengalaman semua tu kan....

makin lama, makin kuat sakit...dengan baby dok tendang2 lagi, tiap kali baby dok gerak kt perut, sakitnya, Ya Rabbi....sembelit tahap nk pecah perut hahahaha....pukul 6 mcm tu, doc mai amek urin ikut tiub lagi...mulut aku bising kot, bgtau tak mau hahaha...dah la doc lelaki, eeeeee meluat betoi lah....depa kata kena ikut tiub, baru tepat bacaan dia...adoi la....

check bukaan lagi, still 4 cm....pastu aku dah mcm letih sangat, sedut gas pun dah tak rasa apa dah...memang sakit...pastu doc mai bgtau, aku terpaksa di bedah...sebab bukaan xmau bukak...aku terima ja seadanya....sebab aku xleh bayangkan mcm mana nk teran nanti hahaha....

nurse bgtau dalam pukul 8 mcm tu aku di bawa masuk ke dewan bedah, kiranya kes emergency la ni...tunggu punya tunggu, pukul 8.15 pun tak mai tolak aku lagi...pastu dah la tinggalkan aku sorang2 kt bilik tu...ada la sorang nurse pelatih ni mai teman...dok tnya, bila warded, anak sulung ka...adoi dik, akak malas la nak jawab hahaha...tiba2 ja kt ctg bunyi dup dup kuat...baby dok tendang hahaha....tapi sakitnya Allah ja yg tau...aku redha ya Allah, jika ini balasan di atas segala dosaku yang dulu =(

8.30 pagi barulah aku di tolak masuk ke dewan bedah...masa tu kena sign la dokumen segala,...dah la aku ni rabun....cntact lens memang tak pakai dah....pakai sign ja...pastu doktor pakar bius terangkan kt aku...yg dia akan bius separuh saja....so contraction pun tak rasa sakit dah...

masa dah bius tu, kaki rasa, rasa di sentuh segala, tapi tak rasa sakit...aku siap tanya doc, boleh saya tidoq x? doc kata boleh hahaha...so aku pun lena la....sekali nurse kata, "puan doc nak tolak perut puan, nak keluarkan baby ni" aku pun angguk ja....

pastu dengar suara baby nangis...dok sat tu, nurse bawak baby kt aku, puan ni baby puan, dia tanya lelaki ka perempuan sambil tunjuk kt aku, aku senyum kata perempuan...pastu dia dekatkan baby kt dada aku...pastu aku kiss dia...terus aku kata"Alhamdulillah" terus rasa nak nangis ja time tu...syukur Ya Allah....

time tu kan, rasa sejuknya...dah habis jahit semua, terketar2 bibir tgn aku....lahirnya puteri sulung kami pada  7 hb 2 di pagi Jumaat yang mulia ^^ (time aku menaip ni, awat ntah air mata aku bergenang, rasa bersukur sgt, 3 tahun menanti, dengan pelbagai masalah yg aku hadapi, Alhamdulillah )

bersambung lagi ^^

1 orang yang tak busy ^^:

Kisah Nenot said...

alahai..saya pon touching baca entry ini..papepon. tahniah kak :)

Post a Comment

Please give ur comment ^^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...