Friday, August 10, 2012

Pepijat oh pepijat

sorry lama menyepi...sebab macam2 terjadi kebelakangan ni, tak sempat nak update blog pun...antara satunya ialah serangan pepijat...apa tu pepijat? Ala bedbug tu...yang suka dok kat tilam dan bantal,pastu dia hisap darah kita eeeeeeee....

Nak mula cerita, benda ni terjadi masa bulan 6 lagi...masa tu aku dah start gatal2 dah....hubby pun sama...cuma aku fikir,owh maybe sebab healing crisis kot, sebab kami laki bini amek supplemen shaklee...dalama bulan 6 tu jugak aku ada ikut hubby pi kebun getah dia....kemain lagi kami dua orang dok menebas semak samun kan...pastu balik rumah berpeluh2 terus landing atas katil, ha elok sangat la tu kan....

selepas tragedi gatal2 tu, aku suruh hubby aku stop dulu makan supplemen tu...maybe tak sesuai dengan dia kot...dalam 3 minggu dia stop still gatai lagi, kat tangan lak tu...aku heran gak la...yang aku lak gatai kat kaki hiiiish,pelik ni...pastu suruh hubby continue amek balik supplemen tu...

Aku dok rasa mesti habuk dari siling atas rumah ni...tu yang gatai2 kot...so aku pun tukarlah cadar baru, yang lama basuh....masa aku nak basuh tu, ada gak la aku belek2 cadar tu, nampak macam telur semut tu, warna putih,tersusun rapat2, eeeee geli la gak kan....pastu tedus ja aku campak masuk dalam washing machine.....dan tukar cadar baru, tapi still gatai lagi...eeeee peliknya....

Dua hari sebelum puasa, kami satu family pi la berjalan2 kt rumah adik aku kt jeli...yang peliknga, masa tu aku laki bini xdak plak gatai2 masa kat sana....bila balik rumah ja mesti gatai2... sampai aku rasa tercabar bila abah kata macam ni " hang ni makan supplemen apa, kaki penuh parut dan luka, pi la check doktor, darah kotor kot" uuuish rasa nak marah gak la bila abah kata macam tu...pastu aku jawab, siling tu la, turunkan habuk, sebab tu gatai....

Lepas pada tu aku diskus dengan hubby, macam mana nk buat tak bagi habuk turun...nak beli kain, macam kena beli bnyak meter la plak kan...last2 beli ja tape plaster tu (yang warna hitam untuk binding buku tu) lekat2kan pada siling tu....ok dah kurang la habuknya...tpi still gatai hiiisssh....

Esoknya, masa kt bilik termenung (hahaha yime ni la dok belek2 kaki sendiri) aku tengok kaki aku makin teruk parut2 dan gatai2...hubby sampai tak leh nak tdoq, sebab gatai2 dan rasa macam nak demam...macam2 la aku bagi dia supplemen, vitamin c la, b la...tapi sama ja....

penah satu malam tu, masa aku tdoq atas bantal peluk, aku rasa macam ada binatang yang dok lari2...dok pikiaq,alaaaa ibu serangga biasa je kot huhuhu....

Keluar ja dari bilik termenung tu, aku rasa tekad, aku rasa mesti ada sesuatu kat tilam ni....so aku bukak cadar....pastu nampak macam ibu hitam, dok lari2 kat cadar tu....aku tunjuk kat hubby...dia kata, kutu ni...ok xdak rasa apa2 lagi time tu...pastu aku tunjuk macam telur puti2 rapat2 kat cadar, hubby kata telur semut kot tu...owh oklah kan...pastu aku n hubby angkat tilam nak jemur, kononnya ada hama la kan, sebab tak nampak...pastu abah aku balik, aku pun tunjuk kat abah, abah kata, ha tu la pepijat yang dok ketit (gigit) hampa tu, sebab tu la hampa gatai..eeeee terus meremang bulu roma huhuhu....abah suruh picit ibu yang hitam tu, keluar darak seyhh, dah tu bau dia busuk macam ibu kesing tu eeeeeee

Ada satu tilam lama, aku lapik bawah sekali, tilam tu dah jadi macam sarang pepijat dah, ya la tilam lama kan, yang span dia dah jdi warna oren dah...hubby pi bakar kat hutan tepi rumah,jauh sikit la dari rumah....pastu dekat bantal peluk tu, dekat renda2 cadar tu,penuh telur2 pepijat dan ibu dia eeeeeeee memang geli gila....memang tak dan dah nak snap gambaq, sebab tengah geram nak hapuskan pepijat ja dok pikiaq masa tu.umur dah 28 baru first time tengok pepijat hahaha....

so aku pun google la cara untuk hapuskan pepijat,ada yang kata jemur tilam lama2, ada yang suruh letak thinner, ada yang suruh guna daun durian belanda..macam2 lah....kami guna cara beli serai wangi, yang cecair tu,pastu sembur pada tilam...pastu jemur...hari2 gak buat...dari hari sabtu sampai hari khamis...kononnya hari khamis tu dah hilang suma la pepijat tu...masa tu kami hanya jemur tilam dan bantal serta pelapik kayu tilam ja...katil still ada dalam bilik...bilik pun,aku siap mop dengan serai wangi dan....malam tu letak tilam atas katil,pasang cadar baru...rasa dah konfiden la xdak pepijat dah...masa hubby tutup lampu sebab dia dok layan movie dalam bilik,tiba2 dia rasa gatal dekat perut dia, bukak lampu, naaah, nampak sekor pepijat dah kenyang sambil dok lari2 eeeeeeee....pas pada tu, memang hubby susah nak tdoq, sat2 bukak lampu, dok tercari2 pepijat, sampai tak bangun sahur huhuhu....

so apa kesudahan pepijat ni? Disebabkan panjang sangat kisahnya, aku akan sambung next entry ek...cara2 yang pling berkesan....so stay tune...kalau cemuih, tak mau baca pun xpa aaaih, aku tak jesah pun haahaha

1 orang yang tak busy ^^:

Emma said...

wah, macam karangan SPM sudah..heeee, syiok akak baca, lekaih la sambung episod kedua.

Post a Comment

Please give ur comment ^^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...