Saturday, February 14, 2009

Info From Celcom

Aku dapat info ni dari salah seorang pekerja dari celcom...so aku nk share dengan kengkawan sekalian...kot2 la mana tau dok tercari2 nk pakai plan apa tuk broadband kan..

Mobile broadband (data palan) utk unlimited ada 2 plan
1. RM68/sebulan
2. RM98/sebulan

RM68 :
sebulan RM68. usage utk unlimited. speed 384Kbps (3G speed). bila register, nanti dapat simcard. so klu nk guna internet, terpulang samada nk main kt phone, atau laptop (phone sbg modem), atau guna USB MODEM.

klu nk beli USB MODEM (HSDPA supported) yg celcom jual tu, harga jualan RM1299.klu kt luar entah ler brapa.rasa lg murah kot.harga ini utk device shj. so klu nk register + device, maknanya RM68+RM1299 on shot la..

RM98 :
sama mcm RM68 cuma beza dia speed up to 3.2Mbps.

moral : klu stakat pakai RM68, tkyah beli USB MODEM pun tkpe sbb speed still 3G i.e 384kbps. tp klu pakai yg RM98, boleh arr pakai USM MODEM sbb speed boleh cecah 3.2mbps.

*USB MODEM celcom : ader brand huawei and vodafone.

klu phone 3G, so speed 3G la, tp klu korang pakai sbg cth : N95,MOTOROLA RIZR Z10,BLACKBERRY, etc, korang boleh capai speed up to 3.2mbps sbb jenis2 phone ni support HSDPA (3.5G)...so dari beli USB MODEM, lebih baik jadikan phone as modem sbb samer jer fungsi die.. <---- ni yang macam aku dok buat sekarang la, daily boradband sehari RM6, dia charge pada bil kita nnt..speed 460.8Kbps...ok gak la,lepas main online game kan...

Pastu,senang cakap la sesuatu dipanggil broadband sebab speed melebihi 250kbps. so apabila melebihi 250kbps, secara tk langsung platform yg digunakan adalah 3G. so mesti ada alat 3G (phone 3G or USB modem) utk connect to internet.

Harap info ni dapat membantu kalian semua..
Credit to pdot myvians

2 orang yang tak busy ^^:

Saliza said...

wah mcm kerje celcom plak dah haha. ni mesti nak terangkan kat kak ida ni haha. ala dgn die tuh awk kene berebut ckp br die paham haha

LanaBusyBee said...

hehehe...sy pun br paham pasal pakej ni dari pdot ni la, menambahkan lagi pemahaman sy miahaha...dia keja kt celcom,tau gak pasal2 ni...nnt klu tepon akak ada masalah pun leh contact tny dia tau

Post a Comment

Please give ur comment ^^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...