Saturday, October 6, 2007

RollYeaaa...dah nk raya...tgl lebih kurang seminggu lagi..tapi sedih rasanya ramadhan dh nk sampai penghujungnya Crying 1 . balik kg 9 hb..awal giler..ye la tiket dh abeh.nk wat mcm na kan..tu pun beli 3 minggu seblm posa huhuhu...nasib badan la dok KL huhuhu....bila ingat balik time nk raya ni,teringat kisah sehari sebelum raya hehhehehe...

Laughing 2 nk tergelak bila ingat balik,lebih kurang 3 tahun yg dulu,sehari seblm raya...kisahnya bermula bila kita semua sibuk mengemas rumah...ye la,sok kan nk raya... Dad abah sibuk g cari lemang,nk bakaq ptg karang, Mom mak lak sibuk didapuq mengayam ketupat dan jaga rendang dia. Sister adik sibuk cuci tingkap...aku lak menyapu sampah di laman Gardener ..dah abeh sapu,sure la nk bakaq kan daun2 kering tue...dh tue angin kuat...guna lighter,tak mau nk menyala,so aku pun amek keputusan guna lilin...so tak dak la terpadam cepat....

pas dh bakaq sampah,aku tunggu api tu,mana tau kot2 padam lak api sampah tue...sekali api semakin galak je membara...aku pun tiup la lilin yang ada kat tgn tue..terus aku lempaq ja lilin tue kt dalam raga motor abah aku...disebabkan angin yang kuat,aku tak risau sgt kalau api tak menyala,mesti la angin membantu pembakaran dgn jayanya..

tetiba ja,aku terbau sumthin hangit,mcm plastik terbakaq...seingat aku dalam sampah tadi tak dak pun benda2 yang berunsurkan plastik,semua daun kering ja...rupa2.. Scared 1 Ya Allah,motor abah aku terbakaq kt bahagian raga motor tue..gelabah aku... Crazy rupa2nya lilin tue tak padam sepenuhnya pun...angin kan kuat,aku tak nampak api kt lilin tue,assume ja dh padam...tue la akibatnya..terus jadi blur...yg aku geramnya Perturbed adik aku boleh ja gelakkan aku ,sbb tgk aku kalut...hampeh tul,tak guna punya adik..nasib baik la paip air dekat ja,aku simbah cepat2 kt raga,risau gila,kang meletup plak motor tu..akhirnya,motor abah dapat diselamatkan,tapi ada kesan terbakaq gak sket,ye la plastik,cepat ja dimakan api...

Mom yg kt dapuq pun tanya aku,tny apa yang bau hangit?aku sengeh2 ja hehehehe...tak dak pa aih hehehe...cek bg terbakaq motor ja.. Shocked terkejut mak aku...tapi aku dgn relexnya kata,dh padam dh hehehe...dia terus pi kt depan tgk motor abah tue...dia siap mengucap,nasib baik tak teruk,takut terkena kt bahagian minyak ja...

elok abah balik ja,aku terus diamkan diri...tak bgtau dia pun huhuhu takut la,abah aku garang masa tue...last2 mak yg bgtau..dia g tgk kt motor tue,pastue dia buang bahagian yang dh terbakaq tue...rasa bersalah gila aku time tue...tapi aku tak sengaja,tapi aku pun satu, careless huhuhu....nasib baik abah tak byk ckp,dia diam ja...

masa masak lemang,aku gi tolong la skali,kena rajin la...amek ati balik hehehehe...aku join abah n pakteh aku membakaq lemang...adik aku plak sibuk cari aku tanya kunci moto kt mana...sekali abah aku bersuara "ntah2 atun dh bakaq sekali kot" sambil sengeh2 ja abah aku ckp mcm tue..pakteh aku yg tak tau cita pun,lehtau huhuhuhu...

esoknya raya,aku mintak maaf kt abah sbb terbakaq motor dia hehehe...terkejut akak aku yg baru sampai mlm raya,baru tau cita...

setiap kali nk raya ja,aku kena hati2,takut terjadi lagi mcm tue hehehehe...kenangan betul...sbb tue la abah aku panggil aku makhluk perosak agaknya hehehehehe

0 orang yang tak busy ^^:

Post a Comment

Please give ur comment ^^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...